Debat • 28/10/2014
Ny bro mellem Als og Fyn?
Foreningen Als-Fyn Broen kæmper for, at der bliver etableret en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Torsdag d. 30 oktober holder foreningen åbent møde på Midtfyns Gymnasium i Ringe. Mogens K. Nielsen, formand i foreningen, forklarer, hvorfor en bro mellem de to syddanske øer ifølge ham vil være en god investering.
– Vi ser det først og fremmest som et erhvervs- og egnsudviklingsinitiativ – mere end et egentligt trafikpolitisk udspil, forklarer Mogens K. Nielsen som det første.
Han er formand i Foreningen Als-Fyn Broen, der har til formål at få etableret en broforbindelse mellem Als i Sønderjylland og Fyn. Finansieringen til dette kan evt. komme fra stat, region, kommune eller private aktører – eller fra EU-midler.
– Vi forestiller os en pris på 75 kroner per personbil, der passerer broen. Det finansierer ikke hele broen, men det letter i hvert fald udgiften til den, fortæller Mogens K. Nielsen.
Han henviser til en rapport, COWI har lavet for Region Syddanmark vedrørende de dynamiske effekter af en Als-Fyn-forbindelse. Her blev det bl.a. beregnet, at der ville køre omkring 9-10.000 biler over broen dagligt modsat de nuværende 2-300 biler, der i dag tager færgerne den samme strækning hver dag.
– Og Lillebæltsbroerne ville ca. blive aflastet med samme antal biler, fortæller Mogens K. Nielsen.
Godt for hele regionen
Foreningen Als-Fyn Broen har fire bestyrelsesmedlemmer fra Sønderjylland, fire fra Fyn og én fra Flensborg, og det er vigtigt for Mogens K. Nielsen at understrege, at en Als-Fyn-forbindelse ville være en god investering for hele Region Syddanmark.
– I dag er det sådan, at det er meget svært at pendle mellem Sønderjylland og Fyn, så hvis det ene arbejdende medlem af en familie får job det ene sted, så bliver den anden nærmest også nødt til at få job samme sted. Med en Als-Fyn-bro ville en familie kunne bo på Als mens faren arbejdede i Flensborg og moren på Fyn, fortæller han.
– En Als-Fyn-bro ville være med til at sikre, at både de fynske og de sønderjyske virksomheder kan rekruttere den bedst mulige arbejdskraft, og det er meget vigtigt for udviklingen af hele regionen. Med bedre erhvervsforhold følger også større bosætning.
– Region Syddanmark har beregnet, at i perioden 2005 til 2030 vil antallet af personer over 64 stige med 65 procent i Syddanmark, mens den erhvervsaktive andel af befolkningen vil falde med otte procent. Derfor er det vigtigt, at vi i tide får lavet forhold, der gavner det syddanske erhvervsliv, slutter Mogens K. Nielsen.
Læs mere om Foreningen Als-Fyn Broen her als-fynbroen.dk
Se invitationen til foreningens bromøde her fynskerhverv.dk/arrangement