Debat • 28/10/2014

Ny bro mellem Als og Fyn?

Foreningen Als-Fyn Broen kæmper for, at der bliver etableret en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Torsdag d. 30 oktober holder foreningen åbent møde på Midtfyns Gymnasium i Ringe. Mogens K. Nielsen, formand i foreningen, forklarer, hvorfor en bro mellem de to syddanske øer ifølge ham vil være en god investering. 

– Vi ser det først og fremmest som et erhvervs- og egnsudviklingsinitiativ – mere end et egentligt trafikpolitisk udspil, forklarer Mogens K. Nielsen som det første.

Han er formand i Foreningen Als-Fyn Broen, der har til formål at få etableret en broforbindelse mellem Als i Sønderjylland og Fyn. Finansieringen til dette kan evt. komme fra stat, region, kommune eller private aktører – eller fra EU-midler.

– Vi forestiller os en pris på 75 kroner per personbil, der passerer broen. Det finansierer ikke hele broen, men det letter i hvert fald udgiften til den, fortæller Mogens K. Nielsen.

Han henviser til en rapport, COWI har lavet for Region Syddanmark vedrørende de dynamiske effekter af en Als-Fyn-forbindelse. Her blev det bl.a. beregnet, at der ville køre omkring 9-10.000 biler over broen dagligt modsat de nuværende 2-300 biler, der i dag tager færgerne den samme strækning hver dag.

– Og Lillebæltsbroerne ville ca. blive aflastet med samme antal biler, fortæller Mogens K. Nielsen.

Godt for hele regionen
Foreningen Als-Fyn Broen har fire bestyrelsesmedlemmer fra Sønderjylland, fire fra Fyn og én fra Flensborg, og det er vigtigt for Mogens K. Nielsen at understrege, at en Als-Fyn-forbindelse ville være en god investering for hele Region Syddanmark.

– I dag er det sådan, at det er meget svært at pendle mellem Sønderjylland og Fyn, så hvis det ene arbejdende medlem af en familie får job det ene sted, så bliver den anden nærmest også nødt til at få job samme sted. Med en Als-Fyn-bro ville en familie kunne bo på Als mens faren arbejdede i Flensborg og moren på Fyn, fortæller han.

– En Als-Fyn-bro ville være med til at sikre, at både de fynske og de sønderjyske virksomheder kan rekruttere den bedst mulige arbejdskraft, og det er meget vigtigt for udviklingen af hele regionen. Med bedre erhvervsforhold følger også større bosætning.

– Region Syddanmark har beregnet, at i perioden 2005 til 2030 vil antallet af personer over 64 stige med 65 procent i Syddanmark, mens den erhvervsaktive andel af befolkningen vil falde med otte procent. Derfor er det vigtigt, at vi i tide får lavet forhold, der gavner det syddanske erhvervsliv, slutter Mogens K. Nielsen.

Læs mere om Foreningen Als-Fyn Broen her als-fynbroen.dk

Se invitationen til foreningens bromøde her fynskerhverv.dk/arrangement

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen