Nyheder • 03/05/2016

Ny bog: Den fynske robotklynge startede på Lindø

Den erfarne erhvervsjournalist Carsten Steno har skrevet bogen ‘En klynge, der virker’, der fortæller historien om, hvordan automationsklyngen på Fyn startede, og hvordan den blev en succes. Bogen har særligt fokus på klyngens største succes, Universal Robots, for som Carsten Steno siger til Fynsk Erhverv: “Succesfulde erhvervsklynger har brug for succesfulde flagskibe. De tiltrækker den nødvendige opmærksomhed og de nødvendige investeringer.”

Den fynske robotindustri består af omkring 80 virksomheder med mere end 2300 medarbejdere, hvoraf Universal Robots, der i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for to mia. kr., nok er den mest kendte.

Den erfarne erhvervsjournalist Carsten Steno har netop udgivet bogen, ‘En klynge, der virker’, som fortæller historien om robotindustriens rødder og vækst på Fyn.

Fynsk Erhverv har talt med Carsten Steno om bogen og om de forudsætninger, der gjorde robotklyngens opblomstring mulig på Fyn.

Startede med Lindø 
Robotindustriens fynske historie startede i 1986.

– I midten af firserne besøgte ansatte fra det daværende Lindøværft A.P. Møllers Hitachi-værft i Japan. Her blev de introduceret for en mindre, flytbar svejserobot, som imponerede dem. Men den fungerede ikke som håbet hjemme i Munkebo, så i 1985 gik værftet sammen med andre industrivirksomheder og formulerede et ønske om, at Odense Universitet uddannede unge mennesker, som kunne støtte den automatiseringsindsats, industrien så var nødvendig, fortæller Carsten Steno og fortsætter:

– A.P. Møller Mærsk var forudseende på den måde. De havde et langt og bredt perspektiv. Virksomheden ville have, at det skulle kunne lade sig gøre at bevare industri – herunder skibsværfter – i Danmark, også på sigt. Derfor så de potentiale i automation. 

“A.P. Møller Mærsk var forudseende på den måde. De havde et langt og bredt perspektiv. Virksomheden ville have, at det skulle kunne lade sig gøre at bevare industri – herunder skibsværfter – i Danmark, også på sigt. Derfor så de potentiale i automation.”

Som der står på det nuværende Mærsk Mc-Kinney Møller Instituts hjemmeside:

“Lindø Centeret for Anvendt Matematik (LCAM), der senere blev til Datateknologisk Institut (DIT) og Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet for Produktionsteknologi, blev etableret på baggrund af et ønske lanceret i 1985 af tolv fynske industrivirksomheder, om oprettelsen af en civilingeniøruddannelse i datateknologi. Idéen blev taget op af Syddansk Universitet (SDU) og det tidligere Odense Teknikum (IOT), nu Det Tekniske Fakultet ved SDU, der kunne byde de første studerende velkommen i 1986.”

Løftestang for samarbejde med universiteter
Robotklyngens opblomstring skete løbende gennem ambitiøse ildsjæle hos både det private erhvervsliv og det senere Syddansk Universitet. 

– Dengang var det meget kontroversielt, at et universitet på den måde skulle samarbejde med det private erhvervsliv, og man kan med en vis ret sige, at samarbejdets store succes har været en løftestang for den senere anerkendelse af værdien af et godt offentligt-privat samarbejde på de højere læreranstalter, fortæller Carsten Steno og fortsætter:

– Robotindustrien har behov for tung forskning og veluddannede medarbejdere, og i Danmark er højere uddannelse for mestendels offentligt, så der var ganske enkelt behov for et godt offentligt-privat samarbejde for at skabe en succes. For andre klynger er det måske mindre væsentligt. 

Selvom robotklyngen på Fyn er et resultat af et godt offentligt-privat samarbejde, understreger Carsten Steno, at man ikke kan beslutte politisk, at der skal være en bestemt erhvervsklynge et bestemt sted – man kan som offentlig aktør kun hjælpe en allerede spirrende udvikling på vej. 

– Klynger er nødt til at vokse op fra neden, som han formulerer det. 

Klyngens fordele – og nødvendigheden af fyrtårne
En klynge er fordel for en branche af forskellige årsager.

– En klynge er en forsamling af virksomheder og tilknyttede institutioner i et område, som giver tilstrækkelig kritiske masse. Klyngen giver muligheder for samarbejde og vidensdeling mellem aktørerne, den hjælper med at tiltrække investorer, og den hjælper med at tiltrække den kvalificerede arbejdskraft. ‘Tryghed for talent’, kalder man det. Det vil sige, at hvis Fyn skal tiltrække en robotspecialist fra andre steder i Danmark eller fra udlandet, så er det en stor fordel, hvis specialisten ved, at der er andre virksomheder at få arbejde i i området, hvis noget skulle gå galt, forklarer Carsten Steno.

– Men en klynge har brug for fyrtårne – som f. eks. Universal Robots. De viser både investorer og ambitiøse medarbejdere, at det er muligt at få succes netop her.

Carsten Steno

Carsten Steno, født 1951, er en af Danmarks mest erfarne og vidende erhvervsjournalister. Især har han beskæftiget sig med industri, detailhandel, mindre og mellemstore virksomheder og ledelse – herunder ejer ledelse. Men han er bredt funderet indenfor erhvervsjournalistik.

I ’70erne var han erhvervsjournalist på Ritzaus Bureau. I ’80erne var han New York-korrespondent og siden redaktionschef på Dagbladet Børsen. I ’90erne virkede han som erhvervsredaktør på Berlingske Tidende.

Fra 2001 til 2008 var Carsten Steno chefredaktør på ErhvervsBladet. Fra 2009 til 2015 var han seniorskribent på Berlingske Business og Berlingske Business magasin.

I 2015 skiftede han spor og blev freelancejournalist, bogskribent og erhvervskommunikatør.

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]