Nyheder, Tips og gode råd • 01/09/2014

Novo Nordisk topchef: Fokuser på kernen – drop det andet

Lars Rebien Sørensen, direktør i Novo Nordisk, lagde ikke fingre imellem, da han fortalte om baggrunden for den danske medicinalvirksomheds enorme succes til Børsen Executive Club. Arrangementet blev livestreamet til bl.a. Trefor Park i Odense, hvor Fynsk Erhverv var til stede sammen med mange af Fyns erhvervsspidser.

”Jeg har kæmpe respekt for dem, som starter nyt op, for vi har haft store vanskeligheder med det. Tit overvurderer man mulighederne og undervurderer vanskelighederne, når man vil bevæge sig ud på nye markeder. Man bliver fristet, når man føler trang til at diversificere, og så kaster man sig måske over noget, hvor der er andre, der er langt bedre. Det er vores erfaring i hvert fald,” fortalte Lars Rebien Sørensen og fortsatte:

”Man skal gøre det, man er bedst til. Det lyder måske banalt, men det er faktisk lidt af en udfordring at finde ud af, hvad det helt præcist er.”

Novo Nordisk er Danmarks mest værdifulde firma, over dobbelt så meget værd som AP Møller Mærsk, og den succes er kommet ved at fokusere forretningen på udviklingen af proteiner, som hjælper diabetespatienter i et senere stadie af sygdommen. En nicheproduktion, som dog er enorm på det globale marked.

”Vi er klart de bedste til at gøre det, vi gør. Det er vores store fordel. Hvis man har lyst til at konkurrere med os på udvikling af proteiner, så skal man først investere i hvert fald tre milliarder dollars. Det giver os en meget privilegeret position.”

”At fokusere så snævert gør os selvfølgelig også sårbare, hvis nu der dukker andre præparater frem, men vi tror på, vi kan se udviklingen komme før nogen andre.”

Lars Rebien Sørensen blev fra salen spurgt ind til sin holdning til forretningsmæssige samarbejder, og også her blev hans holdning serveret råt for usødet.

”Folk indgår som regel samarbejder af nød. De kan være som dårlige ægteskaber; de starter med en hed idé, og så kommer der en periode, hvor det bliver lidt kedeligt, og når det så går galt, så forsøger begge parter at få så meget som muligt med sig ud af boet.”

Novo Nordisk er berømt for at arbejde med en såkaldt tredobbelt bundlinje: en miljøbundlinje, en social bundlinje og en finansiel bundlinje.

“Hos os hænger de tre bundlinjer sammen. Den ene muliggør i høj grad den anden. Men jeg er da ikke bleg for at indrømme, at skulle der komme en krise, så ville den finansielle bundlinje selvfølgelig være den vigtigste. Man kan ikke fokusere på miljøet eller de sociale aspekter af virksomheden, hvis den er gået nedenom og hjem,” sagde Lars Rebien Sørensen.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri