Ukategoriseret • 29/12/2020
MiR-succes: Global strategi – lokal forankring
Den fynske robotvirksomhed MiR har i flere år været med til at sætte Danmark og Odense på verdenskortet med sine autonome mobile robotter. I perioden 2016-2019 er interessen eksploderet i en sådan grad, at væksten er steget med ikke mindre end 1246 procent.
Den imponerende vækst sikrede virksomhedens prisen som landsvinder af ”Børsen Gazelle 2020 – Fremstillingsprisen”. Men hvis det står til præsident Søren E. Nielsen, er vækstrejsen kun lige begyndt, og han er ikke i tvivl om, hvorfor MiR har global succes.
”Thomas Visti så meget tidligt, at vi skulle fødes globale, og at vi skulle ud i verden med det samme. Samtidig var vi first movers på området, så vi havde ingen konkurrenter, og det betyder, at vi i dag er markedsledere på området. Vi er ikke begrænset af industrier eller nationer, og vores robotter bliver brugt både i metalindustrien og i fødevarevirksomheder, så potentialet er enormt,” siger Søren E. Nielsen, som overtog lederrollen i MiR fra Thomas Visti den 1. august 2020.
På det tidspunkt stod hele verden lige midt i coronakrisen, men ifølge virksomhedens præsident, vil krisen ikke komme til at bremse MiRs fremgang i de kommende år alverden.
”Vi har et produkt, der er behov for, det er let at komme i gang med, og så har det den rigtige pris. Jeg vil ikke sige, at vores robotter er billige, men i forhold til potentialet, er det ikke store investeringer for vores kunder at købe en eller to af dem for at komme i gang, og det gør, at vi hver dag får nye kunder over hele verden,” siger Søren E. Nielsen, der også kan glæde sig over, at talrige partnere bidrager til MiRs succes ved at lave moduler, der gør robotterne i stand til at løfte nye opgaver.
”Vores strategi er, at vi ikke skal være vertikale. Vi fokuserer på et enkelt produkt, som til gengæld fungerer som en platform for alle mulige udviklere, og man kan sige, at de er med til at fuldende og specialisere produktet. For eksempel har ROEQ i Vissenbjerg udviklet nogle topmoduler til MiR-robotterne. Og det partnerskab gavner både MiR, ROEQ og kunderne, fordi vi samarbejder og tester med ROEQ, så slutproduktet kommer til at virke,” siger Søren E. Nielsen.
Lokalt samarbejde sikrer fødekæden
Mens MiRs succes er verdensomspændende, så slår virksomhedens præsident hurtigt fast, at placeringen i Odense har været essentiel af flere årsager.
”Odense er centrum for udvikling af robotter, og det betyder, at blandt andet ingeniørerne bliver uddannet her. Det gør, at vi kan rekruttere nye ansatte, når de er færdige på universitetet. Hvis vi ikke havde den fødekæde af kvalificerede ansatte, ville vores vækstrejse bremse,” siger Søren E. Nielsen, som glæder sig over det samspil, som foregår i robotklyngen.
”Vi har for eksempel et stærkt samarbejde med Odense Kommune og Syddansk Universitet, som betyder, at når vi henter udenlandsk arbejdskraft til robotvirksomhederne, så er der hjælp at hente i forhold til at finde et sted at bo og til at få partneren ind på jobmarkedet. Det er helt ubeskrivelig værdifuldt for virksomheder som vores,” konstaterer Søren E. Nielsen.