Ukategoriseret • 29/12/2020

MiR-succes: Global strategi – lokal forankring

Den fynske robotvirksomhed MiR har i flere år været med til at sætte Danmark og Odense på verdenskortet med sine autonome mobile robotter. I  perioden 2016-2019 er interessen eksploderet i en sådan grad, at væksten er steget med ikke mindre end 1246 procent.

Den imponerende vækst sikrede virksomhedens prisen som landsvinder af ”Børsen Gazelle 2020 – Fremstillingsprisen”. Men hvis det står til præsident Søren E. Nielsen, er vækstrejsen kun lige begyndt, og han er ikke i tvivl om, hvorfor MiR har global succes.

”Thomas Visti så meget tidligt, at vi skulle fødes globale, og at vi skulle ud i verden med det samme. Samtidig var vi first movers på området, så vi havde ingen konkurrenter, og det betyder, at vi i dag er markedsledere på området. Vi er ikke begrænset af industrier eller nationer, og vores robotter bliver brugt både i metalindustrien og i fødevarevirksomheder, så potentialet er enormt,” siger Søren E. Nielsen, som overtog lederrollen i MiR fra Thomas Visti den 1. august 2020.

På det tidspunkt stod hele verden lige midt i coronakrisen, men ifølge virksomhedens præsident, vil krisen ikke komme til at bremse MiRs fremgang i de kommende år alverden.

Søren E. Nielsen, CEO for MIR
Søren E. Nielsen, CEO for MIR

”Vi har et produkt, der er behov for, det er let at komme i gang med, og så har det den rigtige pris. Jeg vil ikke sige, at vores robotter er billige, men i forhold til potentialet, er det ikke store investeringer for vores kunder at købe en eller to af dem for at komme i gang, og det gør, at vi hver dag får nye kunder over hele verden,” siger Søren E. Nielsen, der også kan glæde sig over, at talrige partnere bidrager til MiRs succes ved at lave moduler, der gør robotterne i stand til at løfte nye opgaver.

”Vores strategi er, at vi ikke skal være vertikale. Vi fokuserer på et enkelt produkt, som til gengæld fungerer som en platform for alle mulige udviklere, og man kan sige, at de er med til at fuldende og specialisere produktet.  For eksempel har ROEQ i Vissenbjerg udviklet nogle topmoduler til MiR-robotterne. Og det partnerskab gavner både MiR, ROEQ og kunderne, fordi vi samarbejder og tester med ROEQ, så slutproduktet kommer til at virke,” siger Søren E. Nielsen.

Lokalt samarbejde sikrer fødekæden

Mens MiRs succes er verdensomspændende, så slår virksomhedens præsident hurtigt fast, at placeringen i Odense har været essentiel af flere årsager.

”Odense er centrum for udvikling af robotter, og det betyder, at blandt andet ingeniørerne bliver uddannet her. Det gør, at vi kan rekruttere nye ansatte, når de er færdige på universitetet. Hvis vi ikke havde den fødekæde af kvalificerede ansatte, ville vores vækstrejse bremse,” siger Søren E. Nielsen, som glæder sig over det samspil, som foregår i robotklyngen.

”Vi har for eksempel et stærkt samarbejde med Odense Kommune og Syddansk Universitet, som betyder, at når vi henter udenlandsk arbejdskraft til robotvirksomhederne, så er der hjælp at hente i forhold til at finde et sted at bo og til at få partneren ind på jobmarkedet. Det er helt ubeskrivelig værdifuldt for virksomheder som vores,” konstaterer Søren E. Nielsen.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen