Debat • 18/02/2013

Med byen som vinder

Indledningsvis vil jeg gerne slå fast: Fynsk Erhverv bakker fuldstændig op om den planlagte byudvikling, som vil skabe bedre sammenhæng og større byfortætning i Odense City.
Målet er vi helt enige om, men desværre ikke midlet. Det skyldes vores alvorlige bekymring for de utilsigtede og meget dyre konsekvenser, som en total lukning af Th. B. Thriges gade (eller sågar en begrænset sivemulighed under jorden), vil have for detailhandlen og de såkaldte ’1.-sals-erhverv’ i City.
Allerede fra anlægsperiodens start i 2015 vil tilgængeligheden forringes kraftigt – og det vil utvivlsomt kunne mærkes på såvel top- som bundlinje i butikker, advokatkontorer, speciallægeklinikker m.fl.
I sidste ende vil det tvinge disse til at flytte ud fra City, fordi deres kunder vil kræve det. Ellers vil de nemlig lægge deres besøg eller konsultationer hos konkurrenter udenfor City, hvor adgangsforholdene er langt mere attraktive. Husk på, at til- og fravalg er kundernes suveræne afgørelse – ikke bystyrets.
Det er ikke Odense Byråd, der afgør, om City bliver levende. Det er borgerne og markedskræfterne. Tilgængelighed er i dag et væsentligt konkurrenceparameter – og nøglen til en levende og bæredygtig midtby. Det mener vi ikke, at det nuværende projekt tager tilstrækkelig højde for.
Men  det kan få det!

Debatten har nu raset i godt tre år, og vi noterer os med tilfredshed, at Odense Kommune i denne periode har revurderet den oprindelige Trafik- og Mobilitetsplan og lempet en række af de ellers meget restriktive trafikreguleringer. Der er kommet nye tal på bordet med ’Trafikplan 2013’, ligesom realismen omkring det reelle antal p-pladser i City er på vej.  Men i erindring om det overordnede mål:  ’En levende midtby’, forekommer det nu at være på sin plads at påberåbe os reel politisk vilje i Danmarks 3. største by. Hold fokus på den spændende byudvikling over jorden, men sørg for at fremtidssikre bymidten til de næste generationer ved at anlægge en regulær passage over eller under Th. B. Thriges Gade. Vis detailhandelen og de øvrige erhverv i midtbyen den anerkendelse, de fortjener ved at sikre byen maksimal tilgængelighed.  Og vis også de mange borgere, der bor på de nærliggende veje så meget respekt, at de ikke skal belastes af den trafik, som i modsat fald vil blive presset derud. En reel passage vil ganske vist kræve tilpasninger i det foreliggende projekt, men det vil kunne lade sig gøre uden at give køb på målet: ’Den levende midtby’ – tværtimod!  I modsat fald forsømmer man at fremtidssikre byen ved at lukke øjnene for de trafikbelastninger, som en simpel fremskrivning viser. Og så vil alternativet blive mange gange dyrere.
Den nye trafikplan viser nemlig, at hvis ikke der allerede fra starten af projektet anlægges en reel passage over/under Th. B. Thriges Gade, så venter der en trafikbelastning langt ud over det acceptable på flere strækninger allerede indenfor 10 år. Tages der ikke højde for dette, venter flere drastiske og bekostelige beslutninger, som udvidelse af vejanlæg eller indførelse af yderligere trafikdæmpende reguleringer. Begge dele med alvorlige konsekvenser for borgere og forretninger til følge. Udvidelse af vejanlæg vil ikke kunne gennemføres uden opkøb

Grib nu den historiske mulighed for at skabe en sammenhængende og levende midtby med optimal tilgængelighed og passage, som kan samle massiv opbakning blandt byens borgere og erhvervsliv.
Alle vil vinde, og vi vil kunne glæde os over et bystyre med format og evne til at udvise såvel visionært lederskab som rettidig omhu i relation til Odenses fremtid.

Det er Fynsk Erhvervs appel til Odense Byråd.

Jens Hempel-Hansen
Formand, Fynsk Erhverv

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]