Nyheder • 20/11/2015

Mads Thimmer: Digitalisering forandrer alle brancher de næste 20 år

Erhvervsmanden Mads Thimmer fra Innovation Lab holdt et spændende oplæg om innovation på Fynsk Erhverv og South Denmark European Office’ fælles seminar på Strøjer Samlingen om EU Funding. ”Udviklingen bliver aldrig så langsom som nu,” var blandt budskaberne fra direktøren i Innovation Lab.

Mads Thimmer er grundlægger af og direktør for virksomheden Innovation Lab, der overvåger trends og udviklinger og siden 2003 har opbygget et internationalt netværk af op mod 2500 kontakter inden for forskning, produktudvikling og iværksætteri. Virksomheden rådgiver kort fortalt om, hvordan man bedst indstiller sig på fremtiden.

Thimmer holdt oplæg på Fynsk Erhverv og South Denmark European Office’ fælles seminar på Strøjer Samlingen om EU Funding, hvor han startede med at citere en forudsigelse, han havde hørt fra en topleder i fødevarekoncernen Unilever:

“Udviklingen kommer aldrig til at gå så langsomt, som den gør lige nu.”

Pointen med udsagnet er, at udviklingen går hurtigere og hurtigere – og den udvikling kommer til at fortsætte. Det er en pointe, de fleste har hørt før i én eller anden form, men det er faktisk relativt nyt, at vi er begyndt at indse, at vi skal ændre mindset for at forberede os på konsekvenserne af det.

– Tidligere har vi haft et mindset, som lidt karikeret sagde, at ’nu er alt det væsentlige nok snart opfundet, og så stilner udviklingen af’. Så sent som i 1998 skrev Berlingske Tidende, at Internettet nok ikke ville få nogen større udbredelse, og hypen omkring det var voldsomt overdrevet, fortæller Mads Thimmer og fortsætter:

– Vi er vant til at tænke på udviklingen lineært, men den sker eksponentielt, og derfor er det ikke længere en mulighed, men en nødvendighed konstant at forberede sig selv og sin virksomhed på fremtiden.

Digitalisering, digitalisering, digitalisering …
Internettet er en del af en bredere udvikling, som for alvor har taget fart i de senere år, og som ifølge Mads Thimmer kommer til at forandre samtlige brancher i den nære fremtid.

– Digitaliseringen handler ikke bare om IT-virksomheder, robotter og internet. Den vil påvirke alt i den nære fremtid. Jeg er tit blevet mødt med skepsis, når jeg har sagt det, men jeg har endnu ikke oplevet, at nogen kom fra en branche, hvor jeg ikke kunne nævne noget, som digitaliseringen kommer til at forandre, siger Mads Thimmer og fortsætter:

–       En digital løsning kan vende op og ned på alting. Vi kender sikkert alle Uber og AirBnB, og ifølge mange analytikere bliver bilbranchen det næste sted, der står over for en revolution, når store dele af bilparken bliver selvkørende.

Fra lineær til eksponentiel
Ofte bliver den eksponentielle udvikling overset, fordi en udvikling til at begynde med ikke kan konkurrere med de eksisterende løsninger.

– Googles første server var delvist lavet af Lego-klodser og kørte i tre år. Air BnB var også i luften i flere år, før ejerne overhovedet begyndte at tjene penge på det. Det er det, mange glemmer. Man har den der tanke, at en god idé med det samme er vildt succesfuld, men sådan er det sjældent. Den skal først igennem en fase, hvor den konkurrerer med meget veletablerede organisationer og tankemønstre, men så pludselig får idéen fodfæste, og så vokser den med en forrygende hastighed, der vender op og ned på alt i hele brancher, fortæller Mads Thimmer.

For at blive en virksomhed med eksponentiel vækst skal man ændre indstilling.

– En virksomhed skal have samme målsætning som sine kunder. Et lille advokatfirma i England tilbød fast, lav pris for juridiske ydelser målrettet mindre virksomheder, fordi de havde set, at mange af den slags virksomheder undlod at tage sager op, fordi de var bange for uforudsigelige, juridiske omkostninger. Helt uden markedsføring var advokatfirmaet lynhurtigt oversvømmet af kunder, fortæller Mads Thimmer og fortsætter:

– En anden ting, man kan gøre, er at kannibalisere sig selv. I stedet for at prøve for alt i verden at beskytte sin virksomhed mod en truende forandring på markedet, så omfavn forandringen, og forsøg at blive en del af den og at få forretning igennem den. Det kan lige så godt være dig selv som din konkurrent, som spiser sig ind på din hovedvirksomheds markedsandele.

Pretotyper – ikke prototyper
Mads Thimmers råd er, at virksomheder tænker i markeder først, og i organisation, produktion og andet senere. F.eks. ved at udsende såkaldte pretotyper.

Det er kort fortalt metoder til at teste, om der er et marked, før man overhovedet går i gang med et produkt.

– En pretotype er et ‘falskt produkt’, som ikke eksisterer endnu, men har potentialet til at komme på markedet, hvis responsen er god. Et eksempel er dengang, Amazon lækkede nyheden om, at nu kunne man snart få leveret varer via droner. I virkeligheden havde Amazon ikke iværksat noget droneprogram, men responsen på nyheden var så overvældende, at de straks gik i gang. Et andet eksempel er en forfatter, som satte sin bog til salg på Amazon, før han havde skrevet den. Den fik så mange bestillinger, at han regnede ud, det godt kunne betale sig at skrive den og satte tre måneder af til det. Pretotyper er langt billigere end prototyper, og de sikrer en mere ærlig respons fra markedet end fokusgrupper og spørgeskemaer, fortæller Mads Thimmer.

Korte strategier – lange principper
Som opsummerende pointe mener Mads Thimmer, at udviklingen går så hurtigt, at strategier bliver nødt til at være relativt kortsigtede. Det er svært at forudse, hvordan verden ser ud om fem år, så meget lange planer kan man sjældent bruge til ret meget. Man kan til gengæld have nogle langsigtede principper, som man guider efter på den lange bane.

– Hav korte, ultraoperationaliserbare strategier – og lange principper/purpose statements, siger Mads Thimmer.

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]