Nyheder • 20/11/2015

Mads Thimmer: Digitalisering forandrer alle brancher de næste 20 år

Erhvervsmanden Mads Thimmer fra Innovation Lab holdt et spændende oplæg om innovation på Fynsk Erhverv og South Denmark European Office’ fælles seminar på Strøjer Samlingen om EU Funding. ”Udviklingen bliver aldrig så langsom som nu,” var blandt budskaberne fra direktøren i Innovation Lab.

Mads Thimmer er grundlægger af og direktør for virksomheden Innovation Lab, der overvåger trends og udviklinger og siden 2003 har opbygget et internationalt netværk af op mod 2500 kontakter inden for forskning, produktudvikling og iværksætteri. Virksomheden rådgiver kort fortalt om, hvordan man bedst indstiller sig på fremtiden.

Thimmer holdt oplæg på Fynsk Erhverv og South Denmark European Office’ fælles seminar på Strøjer Samlingen om EU Funding, hvor han startede med at citere en forudsigelse, han havde hørt fra en topleder i fødevarekoncernen Unilever:

“Udviklingen kommer aldrig til at gå så langsomt, som den gør lige nu.”

Pointen med udsagnet er, at udviklingen går hurtigere og hurtigere – og den udvikling kommer til at fortsætte. Det er en pointe, de fleste har hørt før i én eller anden form, men det er faktisk relativt nyt, at vi er begyndt at indse, at vi skal ændre mindset for at forberede os på konsekvenserne af det.

– Tidligere har vi haft et mindset, som lidt karikeret sagde, at ’nu er alt det væsentlige nok snart opfundet, og så stilner udviklingen af’. Så sent som i 1998 skrev Berlingske Tidende, at Internettet nok ikke ville få nogen større udbredelse, og hypen omkring det var voldsomt overdrevet, fortæller Mads Thimmer og fortsætter:

– Vi er vant til at tænke på udviklingen lineært, men den sker eksponentielt, og derfor er det ikke længere en mulighed, men en nødvendighed konstant at forberede sig selv og sin virksomhed på fremtiden.

Digitalisering, digitalisering, digitalisering …
Internettet er en del af en bredere udvikling, som for alvor har taget fart i de senere år, og som ifølge Mads Thimmer kommer til at forandre samtlige brancher i den nære fremtid.

– Digitaliseringen handler ikke bare om IT-virksomheder, robotter og internet. Den vil påvirke alt i den nære fremtid. Jeg er tit blevet mødt med skepsis, når jeg har sagt det, men jeg har endnu ikke oplevet, at nogen kom fra en branche, hvor jeg ikke kunne nævne noget, som digitaliseringen kommer til at forandre, siger Mads Thimmer og fortsætter:

–       En digital løsning kan vende op og ned på alting. Vi kender sikkert alle Uber og AirBnB, og ifølge mange analytikere bliver bilbranchen det næste sted, der står over for en revolution, når store dele af bilparken bliver selvkørende.

Fra lineær til eksponentiel
Ofte bliver den eksponentielle udvikling overset, fordi en udvikling til at begynde med ikke kan konkurrere med de eksisterende løsninger.

– Googles første server var delvist lavet af Lego-klodser og kørte i tre år. Air BnB var også i luften i flere år, før ejerne overhovedet begyndte at tjene penge på det. Det er det, mange glemmer. Man har den der tanke, at en god idé med det samme er vildt succesfuld, men sådan er det sjældent. Den skal først igennem en fase, hvor den konkurrerer med meget veletablerede organisationer og tankemønstre, men så pludselig får idéen fodfæste, og så vokser den med en forrygende hastighed, der vender op og ned på alt i hele brancher, fortæller Mads Thimmer.

For at blive en virksomhed med eksponentiel vækst skal man ændre indstilling.

– En virksomhed skal have samme målsætning som sine kunder. Et lille advokatfirma i England tilbød fast, lav pris for juridiske ydelser målrettet mindre virksomheder, fordi de havde set, at mange af den slags virksomheder undlod at tage sager op, fordi de var bange for uforudsigelige, juridiske omkostninger. Helt uden markedsføring var advokatfirmaet lynhurtigt oversvømmet af kunder, fortæller Mads Thimmer og fortsætter:

– En anden ting, man kan gøre, er at kannibalisere sig selv. I stedet for at prøve for alt i verden at beskytte sin virksomhed mod en truende forandring på markedet, så omfavn forandringen, og forsøg at blive en del af den og at få forretning igennem den. Det kan lige så godt være dig selv som din konkurrent, som spiser sig ind på din hovedvirksomheds markedsandele.

Pretotyper – ikke prototyper
Mads Thimmers råd er, at virksomheder tænker i markeder først, og i organisation, produktion og andet senere. F.eks. ved at udsende såkaldte pretotyper.

Det er kort fortalt metoder til at teste, om der er et marked, før man overhovedet går i gang med et produkt.

– En pretotype er et ‘falskt produkt’, som ikke eksisterer endnu, men har potentialet til at komme på markedet, hvis responsen er god. Et eksempel er dengang, Amazon lækkede nyheden om, at nu kunne man snart få leveret varer via droner. I virkeligheden havde Amazon ikke iværksat noget droneprogram, men responsen på nyheden var så overvældende, at de straks gik i gang. Et andet eksempel er en forfatter, som satte sin bog til salg på Amazon, før han havde skrevet den. Den fik så mange bestillinger, at han regnede ud, det godt kunne betale sig at skrive den og satte tre måneder af til det. Pretotyper er langt billigere end prototyper, og de sikrer en mere ærlig respons fra markedet end fokusgrupper og spørgeskemaer, fortæller Mads Thimmer.

Korte strategier – lange principper
Som opsummerende pointe mener Mads Thimmer, at udviklingen går så hurtigt, at strategier bliver nødt til at være relativt kortsigtede. Det er svært at forudse, hvordan verden ser ud om fem år, så meget lange planer kan man sjældent bruge til ret meget. Man kan til gengæld have nogle langsigtede principper, som man guider efter på den lange bane.

– Hav korte, ultraoperationaliserbare strategier – og lange principper/purpose statements, siger Mads Thimmer.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]