Nyheder • 18/06/2015

Månedens virksomhed: “Vi har intelligente hænder i Danmark”

Titech Electric A/S er månedens virksomhed i Fynsk Erhverv. De er valgt, fordi det er en ejerledet virksomhed, der har opnået vækst både organisk og gennem opkøb, fordi de har højteknologisk produktion i Danmark, fordi de fem gange er blevet Gazelle-virksomhed i Børsen, fordi de er ISO-certificerede og går op i kvalitet og ordentligt håndværk, og fordi de er blandt de førende i verden på deres felt. Vi har talt med grundlægger og administrerende direktør, Ulrik Juul. 

Titech Electric A/S fra Odense er producent af mange forskellige typer eltavler. Virksomheden blev grundlagt i 1998 af elektrikeren Ulrik Juul, der til at begynde med selv producerede eltavlerne fra sin kælder på Fasanvej i Odense. Virksomheden voksede hurtigt, og efter et par år flytter Titech i egne lokaler. Allerede i 2002 havde Titech 15 ansatte, og i 2003 fik virksomheden en professionel bestyrelse.

– Man står som iværksætter hurtigt over for valget mellem at lave en mand-kone-virksomhed med en lille produktion, eller om man vil vokse og blive ved med at vokse. For det er et stort skridt, når man skal til at ansætte flere folk, og især når man skal til at uddelegere ansvar til mellemledere, men vi har haft vækstplaner lige fra starten, fortæller Ulrik Juul og tilføjer:

– Jeg kan kun anbefale alle virksomheder, der ønsker vækst, at få etableret en professionel bestyrelse så tidligt som muligt. Det giver rigtig meget at have de ekstra øjne på drift, regnskaber og planer, og man bliver selv en bedre og langt mere opmærksom leder af at have en bestyrelse at spille op ad. Men man skal turde at blive modsagt og få stillet svære spørgsmål.

Titech havde fra begyndelsen en tosporet forretningsstrategi, hvor man både producerede eltavler og havde elinstallationsforretning, så i 2004 overtager Titech installatørvirksomheden CME El-service. Den bliver dog frasolgt igen i 2007, hvor Titech beslutter sig for, at fokus fremover skal være på eltavleproduktion alene.

– Vi vælger at specialisere os for at blive bedre til det, vi allerede er bedst til, forklarer Ulrik Juul.

 Jeg kan kun anbefale alle virksomheder, der ønsker vækst, at få etableret en professionel bestyrelse så tidligt som muligt.

Siden da har Odense-virksomheden bl.a. fået en afdeling i Herning og har opkøbt flere virksomheder for at blive større.

– Der er en styrke i at have en vis masse som virksomhed. Vi har stordriftsfordele ved det og står mere solidt på markedet, og det er nødvendigt, når det er så svært at konkurrere på prisen i Danmark, siger Ulrik Juul.

De kloge, danske hænder – og den gode beliggenhed
Ulrik Juul peger selv på bl.a. specialiseringen og den bevidste og konstante vækststrategi som årsager til Titechs succes.

– Det er meget dyrt at producere i Danmark, fordi omkostningsniveauet er så meget højere end hos vores konkurrenter. Vi konkurrerer f.eks. meget med sydkoreanske virksomheder, og de kan altså lave produkter til nogle helt andre priser end os. Men vi har alligevel valgt at beholde produktionen i Danmark, og det har vi af flere grunde:

– Vi har flest kunder i Danmark, og mange af dem vil gerne se selve produktionen af vores produkt. Vores danske kunder kan også lide den fleksibilitet, vi kan levere som lokal virksomhed, og her er det en stor fordel at ligge på Fyn, for vi har et kæmpe opland fra både Jylland og Sjælland, når vi ligger så centralt. Samtidig er der også store fordele ved at have produktion, udvikling og administration samlet på ét sted. Det gør arbejdsgangene nemmere og afstanden mellem beslutning og udførelse kortere. Og så har vi også bare nogle gode medabejdere herhjemme, det skal vi huske på. Vi har ansatte med intelligente hænder, og vi skulle nok bruge dobbelt så mange medarbejdere til det samme arbejde, hvis vi rykkede til udlandet, siger Ulrik Juul.

Omkostningsniveauet og de gode håndværkere
Selvom Titech er et eksempel på, at det er muligt at have højteknologisk produktion i Danmark, så advarer virksomhedens direktør mod, at man lader de gode eksempler være argument for, at det sagtens kan lade sig gøre at have produktionsvirksomhed i Danmark, for det kræver stadig rigtig meget at lykkedes med varig produktion herhjemme, siger han.

– Vi automatiserer og effektiviserer hele tiden for at være konkurrencedygtige, og selvom man som virksomhed i Danmark kan have en meget høj omsætning, er det ikke sikkert, man tjener specielt mange penge. Det er det, der er svært herhjemme. Omkostningstrykket er meget højt, og her ville det nok især hjælpe at få sænket indkomstskatterne. Vores medarbejdere kigger på, hvad de netto får udbetalt om måneden, og så bekymrer de sig mindre om, hvordan det beløb er blevet til. Men bl.a. pga. de høje indkomstskatter er det i dag meget dyrt for os at give lønstigninger til de ansatte, fortæller Ulrik Juul og fortsætter:

– Vi kan godt frygte, at der nu, hvor de økonomiske hjul er ved at komme i gang igen, vil komme krav om lønstigninger. Vi håber, fagbevægelsen vil besinde sig på det område, for det kan simpelthen være en showstopper for det danske erhvervsliv.

For Titech er det mest presserende spørgsmål i den nære fremtid dog kvalificeret arbejdskraft.

– Lige nu er vores største udfordring mangel på faglært arbejdskraft. Der bliver kritisk mangel på elektrikere. I alt for mange år har der været for stort fokus på gymnasierne og universitetsuddannelserne, mens håndværkerfagene ikke har haft særlig høj status. Det skal der laves om på. Heldigvis oplever vi også, at politikerne er meget lydhøre for vores ønsker på det område, slutter Ulrik Juul.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri