Nyheder • 21/08/2014

Månedens virksomhed: Plum

Direktøren ved PA Savværk i Korinth, Kim Axelsen, var ikke længe i tvivl, da han skulle give stafetten videre og nævne en virksomhed, som han fandt værdig til titlen som månedens virksomhed ved Fynsk Erhverv: Han pegede på Plum i Assens, og begrundede beslutningen med, at Plum har navigeret imponerende sikkert og fremsynet gennem krisen.

Hos modtageren tages skulderklappet med ydmyghed hos administrerende direktør Poul Bertelsen, der straks nedtoner bedrifterne.

“Vi kan jo ikke gå på vandet. Det er der ikke nogen, der kan,” konstaterer han, før han kommer med bud på, hvad der er  forklaringen på, at virksomheden klarer sig godt.

Plum søger de nye succeser

Et af tidens modeord er “omstillingsparathed”, men den filosofi skyder Poul Bertelsen straks ned som en farbar løsning, hvis man skal klare sig i hans branche:

“Vi er omstillingssøgende. Vi står ikke bare og er klar til at ændre forretningen. Vi har bestandigt kikkerten ude for at se, hvor vores berettigelse kan være om to-tre-fire år. Nogle skud vil være vildskud, men man er nødt til at skyde for at ramme målet, og man er nødt til at acceptere, at man ikke rammer altid,” siger Poul Bertelsen, der af samme årsag har en virksomhed, hvor de oprindelige håndrenseprodukter nu blot dækker over 8 procent af forretningen.

“Man snakker også om at ‘tænke ud af boksen’, men det er heller ikke den løsning, vi sigter efter. Vi tænker anderledes. Vi har boksen, men mulighederne for vækst ligger på kanten. Vi går ikke helt uden for, men afsøger mulighederne på kanten af den, for at se, om vi kan udvide vores forretningsområde og udnytte ekspertisen inden for kassen. Vores kompetencer ligger inden for viden om huden og kemisk, teknisk produktion, og det er det sæt, vi ser, om vi kan nyttiggøre på andre forretningsområder,” forklarer Poul Bertelsen.

Fra fabriksansatte til hotelgæster

Hvor fortidens kunder typisk kunne være maskinarbejdere, der skulle have olien af fingrene med Plums velkendte produkter, findes nutidens og fremtidens storkunder i helt andre brancher, hvor Plums viden også har sin klare berettigelse: Sundhedssektoren og hotelbranchen.

“Vi har lige vundet vores længste udbud nogensinde, hvor vi i de næste otte år skal levere til alle hospitaler i Region Syddanmark,” siger Poul Bertelsen, der som eksempel på handlekraften nævner influenzaepidemien, hvor Plum slog til og tilbød kunderne desinficerende produkter på det rette tidspunkt.

“Influenza-året 2009 var egentlig krisetid, men det blev et godt år for os, fordi der pludselig var en mulighed for at træffe en hurtig beslutning. Vi kunne tilbyde noget til alle de, der havde brug for at desinficere hænderne,” konstaterer direktøren, før han efterfølgende henviser til hotelsatsningen med stolthed i stemmen.

“Vi har fået udviklet nogle dispensere, hvor vi kan tilpasse udseendet efter kundernes ønsker. Det sker med inmould labelling, hvor vi lægger designet ind i plasticstøbemaskinen, så det bliver en integreret del af produktet i stedet for bare at være en label,” forklarer Poul Bertelsen om den avancerede løsning, der kan ses i aktion på YouTube-adressen https://www.youtube.com/watch?v=no9QPo-OU78.

Fynske leverandører til verdensomspændende satsninger

Maskinen, der sætter labels på de nye dispensere til hotelbranchen, er lavet på Hjernø Værktøjsfabrik i Tarup, og det samarbejde er kendetegnende for Poul Bertelsens filosofi.

“Det er en fantastisk virksomhed, der laver støbeværktøjer med en akkuratesse og en nøjagtighed, så det er helt utroligt. En del af vejen til succes er at arbejde med fagligt dygtige leverandører, som gør, at drømmene kan lade sig gøre, og det kan vi også her på Fyn,” siger Poul Bertelsen, der efter at have afslået at komme med en opfordring til det fynske erhvervsliv, alligevel kommer ind på en tanke, der har slået ham:

“Vi taler hinanden for meget ned, og vi er for gode til at tale os selv ned. Det er der ingen grund til. Vi skal være meget bedre til at anerkende hinanden, og til at anerkende, at vi har mange gode ting på Fyn,” siger Poul Bertelsen, der så vidt muligt bruger fynske samarbejdspartnere til sine projekter, selvom fremtidens salg næppe skal funderes på øens behov.

“Rejsen har vist, at der ligger muligheder derude, der skal gribes og tages. Lige nu ligger omkring 75 procent af vores omsætning i eksporten, men om fem år er den andel nok tættere på 85 procent, uden at det skal betyde, at vi falder i Danmark. Den store vækst skal komme fra udlandet,” lyder det fra direktøren i Månedens Virksomhed hos Fynsk Erhverv.

Bonusoplysning:

I forbindelse med efterårets Vild med Dans på TV 2 vil Plum få synlighed hos de danske tv-seere hver fredag aften. Det sker under navnet “Raunsborg”, der er en skønhedsserie af hudplejeprodukter og parfumer udviklet i samarbejde mellem Plum og modeekspert Jim Lyngvild.

Ifølge Poul Bertelsen kan effekten af den tv-satsning helt afgjort ses i årsregnskabet, når tallene gøres op:

“Det koster så meget, at omkostningerne kan vi helt sikkert se på bundlinjen.”

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri