Nyheder • 27/06/2014

Månedens virksomhed: PA Savværk

“Jeg ser op til den opmærksomhed, som ledelsen giver os, og som tillader, at PA Savværk hele tiden kan følge med. Det er et ældre fynsk firma, der hele tiden har fulgt med i vor udvikling med opmærksomhed og energi.”

Sådan lød ordene, da direktør Knud Erik Hansen fra Carl Hansen & Søn skulle give stafetten som Månedens Virksomhed i Fynsk Erhverv videre, og de varmede i sagens natur i den anden ende hos Kim Axelsen, der er direktør for den mere end 125 år gamle virksomhed i Korinth uden for Faaborg.

“Det er et godt skulderklap at få, når ens største og ældste kunde anbefaler en videre, så det er vi selvfølgelig glade for. Det beviser, at vi gør noget rigtigt,” siger Kim Axelsen.

Bortset fra skulderklappet fra Carl Hansen & Søn kan ledelsen på PA Savværk også bevise med regnskabstallene, at virksomheden er på en fortsat god kurs, og trods krisen ser økonomien bedre ud år efter år.

PA Savværk producerer og leverer emner til den bedre ende af den danske møbelindustri, samt eksklusive massive plankegulve, og netop det sidste punkt har været et springende punkt i forhold til at holde trit med udviklingen.

“Vi har ændret vores grundtanke, så hvor vi førhen primært producerede til forhandlere og til møbelindustrien, der solgte videre, så går vi nu mere direkte til kunderne, og her har introduceringen af gulve i programmet givet os et nyt fundament at stå på. Det har været vores redning,” siger Kim Axelsen om ændringerne, der i 2012 opkøbte den nordjyske virksomhed Wiking Gulve for at være i stand til at tilbyde “den fulde palet” af brede eksklusive gulve – både massive og lamelopbyggede, og i år har virksomheden solgt mere end 200.000 m2 gulve.

Satser på øget produktion på Fyn

Opkøbet af Wiking Gulve betød ikke, at PA Savværk var på vej væk fra Fyn. Tvært i mod er en del af gulvproduktionen flyttet fra Jebjerg til Korinth, og sådan vil det blive ved med at gå, hvis det står til direktøren.

“Vi udvider så meget, vi kan på Fyn. Det er også en del af min grundtanke, at hvis vi henter træ i Danmark, behandler det i Danmark og sælger det i Danmark, så er det ikke kun mit problem, hvis det ikke længere kan hænge sammen økonomisk,” konstaterer Kim Axelsen, som også glæder sig over, at han i stort omfang kan få al den arbejdskraft, han har brug for i lokalområdet.

“Meget af det personale, vi har brug for er ufaglært og kommer ofte fra lokalområdet. Vi er en meget rummelig virksomhed, som har plads til alle – også dem der ikke nødvendigvis har været de bedste i skolen. Vi kan godt få nogle udfordringer, hvis vi skal til at lave nogle mere forfinede ting, der kræver faglærte snedkere, men de er en mangelvare generelt, og ikke kun på Fyn,” fortæller Kim Axelsen.

Godt lokalt samarbejde med myndighederne

Ud over, at Kim Axelsen glæder sig over, at arbejdskraften er tilstrækkelig i Faaborg-Midtfyn Kommune, noterer han sig, at PA Savværk generelt har et godt samarbejde med kommunen, selvom der er en lille udfordring med beliggenheden.

“Virksomheden har ligget her i mere end hundrede år, og dengang var der ikke en landsby omkring, som der er nu. Det betyder, at der er nogle ret ekstreme støjkrav, og vi plejer at sige, at vi skal slukke for fuglene først, når vi måler, hvor meget vi støjer. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kan arbejde i holdskifter, hvis vi var interesserede i det, men de gør det godt i den tekniske forvaltning, og de har erkendt, at der er behov for industrien i kommunen,” siger Kim Axelsen, som pusler med et øget fremtidigt samarbejde i den retning:

“Vi har jo en del affaldstræ her som møbelproducerende virksomhed, og der har vi en tanke og idé om, at vi gerne vil være med til at lave biobrændsel, der kan bruges til opvarmning i kommunen, og det er et af de politiske projekter, vi arbejder med.”

Øget kendskab i flere brancher

Mens virksomheden er godt kendt i møbelindustrien, er der få andre, der er stødt på navnet PA Savværk, og det ser Kim Axelsen frem til at få gjort noget ved gennem sit medlemskab i Fynsk Erhverv.

“Netværksdelen i Fynsk Erhverv kan hjælpe os med at udbrede kendskabet til virksomheden, for ud over de lønomkostninger, der følger med at være en dansk industrivirksomhed med meget tungt manuelt arbejde, er det vores største udfordring at blive mere kendte. Vi vil gerne arbejde tættere sammen med arkitekterne og de rådgivende entreprenørvirksomheder, så vores gulve måske kan blive tænkt ind som et alternativ til de kinesiske gulve i fremtiden. Lige nu er gulvene jo bogstaveligt talt det sidste, der bliver lagt, og det betyder ofte, at budgetterne er brugt, og så er der ikke længere økonomi til kvalitetsgulve,” forklarer direktøren, der allerede har glædet sig over, at den politiske kamp for nedsat PSO har givet ham flere muligheder, hvis forliget vedtages

“Vi betalte over 600.000 sidste år, og vi står til en besparelse på mere end 200.000 kroner. Det giver os nogle penge i budgettet til at sætte en ny savlinje op, og det er da den slags vi kigger på, når vi får muligheder for at bruge penge, der ellers var sat af til noget andet. Vi skal investere, hvis vi også skal være her om 10 år,” konstaterer Kim Axelsen.

 

 

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]