Nyheder • 27/06/2014

Månedens virksomhed: PA Savværk

“Jeg ser op til den opmærksomhed, som ledelsen giver os, og som tillader, at PA Savværk hele tiden kan følge med. Det er et ældre fynsk firma, der hele tiden har fulgt med i vor udvikling med opmærksomhed og energi.”

Sådan lød ordene, da direktør Knud Erik Hansen fra Carl Hansen & Søn skulle give stafetten som Månedens Virksomhed i Fynsk Erhverv videre, og de varmede i sagens natur i den anden ende hos Kim Axelsen, der er direktør for den mere end 125 år gamle virksomhed i Korinth uden for Faaborg.

“Det er et godt skulderklap at få, når ens største og ældste kunde anbefaler en videre, så det er vi selvfølgelig glade for. Det beviser, at vi gør noget rigtigt,” siger Kim Axelsen.

Bortset fra skulderklappet fra Carl Hansen & Søn kan ledelsen på PA Savværk også bevise med regnskabstallene, at virksomheden er på en fortsat god kurs, og trods krisen ser økonomien bedre ud år efter år.

PA Savværk producerer og leverer emner til den bedre ende af den danske møbelindustri, samt eksklusive massive plankegulve, og netop det sidste punkt har været et springende punkt i forhold til at holde trit med udviklingen.

“Vi har ændret vores grundtanke, så hvor vi førhen primært producerede til forhandlere og til møbelindustrien, der solgte videre, så går vi nu mere direkte til kunderne, og her har introduceringen af gulve i programmet givet os et nyt fundament at stå på. Det har været vores redning,” siger Kim Axelsen om ændringerne, der i 2012 opkøbte den nordjyske virksomhed Wiking Gulve for at være i stand til at tilbyde “den fulde palet” af brede eksklusive gulve – både massive og lamelopbyggede, og i år har virksomheden solgt mere end 200.000 m2 gulve.

Satser på øget produktion på Fyn

Opkøbet af Wiking Gulve betød ikke, at PA Savværk var på vej væk fra Fyn. Tvært i mod er en del af gulvproduktionen flyttet fra Jebjerg til Korinth, og sådan vil det blive ved med at gå, hvis det står til direktøren.

“Vi udvider så meget, vi kan på Fyn. Det er også en del af min grundtanke, at hvis vi henter træ i Danmark, behandler det i Danmark og sælger det i Danmark, så er det ikke kun mit problem, hvis det ikke længere kan hænge sammen økonomisk,” konstaterer Kim Axelsen, som også glæder sig over, at han i stort omfang kan få al den arbejdskraft, han har brug for i lokalområdet.

“Meget af det personale, vi har brug for er ufaglært og kommer ofte fra lokalområdet. Vi er en meget rummelig virksomhed, som har plads til alle – også dem der ikke nødvendigvis har været de bedste i skolen. Vi kan godt få nogle udfordringer, hvis vi skal til at lave nogle mere forfinede ting, der kræver faglærte snedkere, men de er en mangelvare generelt, og ikke kun på Fyn,” fortæller Kim Axelsen.

Godt lokalt samarbejde med myndighederne

Ud over, at Kim Axelsen glæder sig over, at arbejdskraften er tilstrækkelig i Faaborg-Midtfyn Kommune, noterer han sig, at PA Savværk generelt har et godt samarbejde med kommunen, selvom der er en lille udfordring med beliggenheden.

“Virksomheden har ligget her i mere end hundrede år, og dengang var der ikke en landsby omkring, som der er nu. Det betyder, at der er nogle ret ekstreme støjkrav, og vi plejer at sige, at vi skal slukke for fuglene først, når vi måler, hvor meget vi støjer. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kan arbejde i holdskifter, hvis vi var interesserede i det, men de gør det godt i den tekniske forvaltning, og de har erkendt, at der er behov for industrien i kommunen,” siger Kim Axelsen, som pusler med et øget fremtidigt samarbejde i den retning:

“Vi har jo en del affaldstræ her som møbelproducerende virksomhed, og der har vi en tanke og idé om, at vi gerne vil være med til at lave biobrændsel, der kan bruges til opvarmning i kommunen, og det er et af de politiske projekter, vi arbejder med.”

Øget kendskab i flere brancher

Mens virksomheden er godt kendt i møbelindustrien, er der få andre, der er stødt på navnet PA Savværk, og det ser Kim Axelsen frem til at få gjort noget ved gennem sit medlemskab i Fynsk Erhverv.

“Netværksdelen i Fynsk Erhverv kan hjælpe os med at udbrede kendskabet til virksomheden, for ud over de lønomkostninger, der følger med at være en dansk industrivirksomhed med meget tungt manuelt arbejde, er det vores største udfordring at blive mere kendte. Vi vil gerne arbejde tættere sammen med arkitekterne og de rådgivende entreprenørvirksomheder, så vores gulve måske kan blive tænkt ind som et alternativ til de kinesiske gulve i fremtiden. Lige nu er gulvene jo bogstaveligt talt det sidste, der bliver lagt, og det betyder ofte, at budgetterne er brugt, og så er der ikke længere økonomi til kvalitetsgulve,” forklarer direktøren, der allerede har glædet sig over, at den politiske kamp for nedsat PSO har givet ham flere muligheder, hvis forliget vedtages

“Vi betalte over 600.000 sidste år, og vi står til en besparelse på mere end 200.000 kroner. Det giver os nogle penge i budgettet til at sætte en ny savlinje op, og det er da den slags vi kigger på, når vi får muligheder for at bruge penge, der ellers var sat af til noget andet. Vi skal investere, hvis vi også skal være her om 10 år,” konstaterer Kim Axelsen.

 

 

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri