Nyheder • 07/12/2016

Månedens virksomhed: LIFA A/S Landinspektører

Vores verden ændrer sig hele tiden

Tilknytningen af en professionel bestyrelse har været medvirkende til, at landinspektørfirmaet LIFA, der oprindeligt blev grundlagt i Assens, har præsteret stigende vækst i et marked i voldsom forandring.

Landinspektørbranchen er midt i en langvarig overgangsfase, hvor opgaverne ændrer sig dramatisk år for år. De omstillingsparate overlever og vokser, mens adskillige andre må dreje nøglen om, fordi ny teknologi overtager opgaverne.

LIFA, der har hovedsæde på Fyn, hvor halvdelen af de ansatte også har arbejdsplads, hører til i den omstillingsparate kategori. Firmaets overskud vokser såvel som medarbejderskaren år for år, og direktør Lennart Hansen er ikke i tvivl om, at han og kollegaerne fortsat skal have skarpt fokus på udviklingsmulighederne, hvis fremdriften – og overlevelsen skal sikres på sigt.

– Det er efterhånden lang tid siden, at vi alene var et traditionelt landinspektørfirma, og vores arbejdsopgaver ændrer sig hele tiden. Man kan sige, at af de produkter, vi havde for 10 år siden, der har vi måske kun 50 procent på hylderne i dag, og mon ikke man kan sige, at vi kun henter 25 procent af omsætningen på de gamle produkter, siger Lennart Hansen, der lagde grundstenen til den nuværende virksomhed i 1982 i Assens.

Teknologien bærer udfordringerne og mulighederne

I sine første ti år i direktørsædet kunne Lennart Hansen styre en virksomhed, hvor landinspektøropgaverne i marken var hovedforretningen, så begyndte tingene at ændre sig, og LIFAs første alternative produkter på hylderne dukkede op.

– Den proces startede for alvor i begyndelsen af 90’erne med EDB-kort og er så siden vokset med offentlige data, som vi har fået mulighed for at distribuere i forarbejdet form. Vores største kundegruppe er stadig kommunerne, men vores opgaver er nu hyppigere konsulentopgaver, hvor vi laver analyser af data til planlægninger, så beslutningerne ikke længere kun skal træffes på mavefornemmelse.

– Desuden har vi en række opgaver for forsyningsselskaber som vand og kloak, og så arbejder vi for styrelser, ministerier og naturligvis en lang række private virksomheder, hvor der er brug for IT-løsninger, der er baseret på kort- og ejendomsdata, forklarer Lennart Hansen og fortsætter:

– Udviklingen i teknikken gør også, at vi kan levere på nogle andre præmisser og til andre priser, end vi kunne før. En af tingene er, at vi har fået en såkaldt ”Slammer”, hvor vi kan gå en bygning igennem på et par timer, og så kan der være en komplet tegning klar næste morgen. Nøjagtigheden er ikke så stor som ved traditionelt målearbejde, men prisen er helt anderledes, og nogle gange er det det, der skal til, før det bliver interessant for kunderne. Og det er sådan, vi skal tænke. – For os handler det meget om, at vi har fokus på at udvikle os og følge med markedet.

Professionel bestyrelse holder kursen

LIFA er ejet af de 25 partnere i huset, men med til at holde fokus på fremtiden er en professionel bestyrelse med to eksterne medlemmer, og Lennart Hansen kan ikke understrege nok, hvad det har betydet for LIFAs udvikling:

– Det har været meget, meget værdifuldt for os. Vi har Hans O. Damgaard, der er direktør i Stibo A/S, og så har vi Wenche Strømsnes fra Center for Ledelse med. De er dygtige og skarpe, og frem for alt er de gode til at stille de rigtige spørgsmål. Jeg har brugt Hans meget som sparringspartner på en række IT-spørgsmål, og Wenche har også faciliteret nogle ture, hvor vi har arbejdet med LIFA i 2028 og med at gøre virksomhedens DNA synlig. Det har bestemt gjort vores forretningsfokus skarpere, konstaterer Lennart Hansen og tilføjer, at kvaliteten af bestyrelsesmøderne er øget betragteligt.

– Det at få eksterne bestyrelsesmedlemmer ind gør, at det bliver nogle meget mere professionelle bestyrelsesmøder, hvor vi er bedre forberedte, og vi rykker os mere, end vi gjorde før. Og så er vi blevet meget mere klar på at få standset tiltag i tide. God forretning handler jo også i høj grad om at vælge opgaver fra, når de ikke giver mening i det store hele, og det er vi blevet bedre til, slutter Lennart Hansen.

Fakta om LIFA A/S Landindspektører

Fynsk adresse: Østergade 61, 5000 Odense C
Ansatte 112
Start år 1998

Læs mere om LIFA

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]