Nyheder • 17/08/2015

Månedens virksomhed: Leica Geosystems

Leica Geosystems er Månedens virksomhed i Fynsk Erhverv. De er valgt, fordi fordi virksomheden er en del af en verdensomspændende koncern, der er blandt de fire største på deres felt, og fordi det er en virksomhed, som både udvikler og producerer højtudviklede digitale produkter på Fyn, som kommer produktiviteten i hele verdens byggebranche til gode.  

Det er den skandinaviske division af den schweiziske Leica Geosystems-koncern, der er månedens virksomhed i Fynsk Erhverv. Leica Geosystems er ejet af Hexagon AB med over 11.000 ansatte i 42 lande. I Danmark arbejder ca. 100 ansatte i virksomheden, der producerer maskinstyringsudstyr til især byggebranchen. Hovedkvarteret ligger på Telehøjen 8 i Odense i Fransas gamle bygning.

Maskinstyring er bl.a. præcist, digitalt måleudstyr til f.eks. en gravko eller andre maskiner eller til måling i hånden.

Én af årsagerne til, at Odense blev valgt som Leica Geosystems skandinaviske divisions hovedkvarter i 2014, var, at produktion og udvikling allerede var samlet i Odense i virksomheden Mikrofyn, der har rødder tilbage i 1987, og som blev en del af koncernen i 2006. Det viser, at der særligt inden for højt specialiseret produktion er klare fordele ved at have ’hovederne’ og ’hænderne’ samlet, da de i virkeligheden er del af samme gruppe. På det punkt har Leica Geosystems været en foregangsvirksomhed, og det er én af grundende til, at Leica Geosystems er Månedens virksomhed i Fynsk Erhverv.

– Der er et stort skandinavisk hjemmemarked for maskinstyring, og vi er samtidig rigtig store i centraleuropa, så på den måde er det et godt sted at være placeret, fortæller Johan Arnberg, direktør for den skandinaviske division og fortsætter:

– Samtidig anvender 40-50 procent af de maskiner, der kan have nytte af det, maskinstyring i Skandinavien, mens tallet stadig er en del lavere i det meste af resten af Europa, så i vores relativt nye branche, er Skandinavien blandt frontløberne.

Samtidig har Leica Geosystems et godt samarbejde med de lokale uddannelsesinstitutioner. Det er både en god anledning til at være proaktiv i rekrutteringen af kvalificeret arbejdskraft, en god måde at skabe relevante broer mellem uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet på og et godt initiativ ift. at fastholde ambitiøse unge mennesker på Fyn. Og så er Leica Geosystems et bevis på, at der gennem specialisering, fornuftige opkøb og internationalt samarbejde kan skabes store produktionssucceser med rødder i Odense.

– Vi er fire store virksomheder på verdensplan, som dominerer markedet for maskinstyring, og Leica Geosystems har omtrent 25 procent af det globale marked. Det er uden tvivl igennem koncernens globale tilstedeværelse, at en så stor markedsandel har været mulig, fortæller Johan Arnberg og fortsætter:

– Vi er størst i Europa, i Rusland og i Australien og tredjestørst i USA. Vi er noget større i Norge og i Sverige, end vi er i Danmark, men det skyldes mest, at vores konkurrenter har været gode til at sælge her og bl.a. har aftale med Caterpillar, som er den største leverandør af byggemaskiner til Danmark, men vi forventer at øge vores markedsandel på hjemmemarkedet også.

I hovedkvarteret i Odense arbejder 13 nationaliteter sammen om at udvikle, producere, servicere og sælge Leica Geosystems produkter til hele verden.

Produktivitet og digitalisering
Maskinstyring kan øge produktiviteten på en byggeplads med helt op til 30-40 procent, hvis den anvendes rigtigt. Det er baggrunden for, at flere og flere byggevirksomheder får øjnene op for teknologien.

– Forklaret meget groft, så kan man forestille sig en gravko, der skal til at grave på en byggeplads. Uden maskinstyring står der måske to eller tre mand, som løbende guider skovlen, så den rammer det helt rigtige sted. Med maskinstyring sker det digitalt og langt mere præcist, forklarer Johan Arnberg.

Det er dog en udfordring, at folk skal uddannes i at buge maskinstyringen. Især den nyeste satellitbaserede 3D-teknologi kræver træning, hvilket Leica Geosystems også kan hjælpe med.

At digitaliseringen af byggebranchen medfører mindre spiltid, øget produktivitet og dermed store besparelser er én af grundene til, at Leica Geosystems forventer kontinuerlig vækst i de kommende år.

– Vi regner med en årlig vækst på 15 procent i de næste fem år. Vi har bl.a. fået en aftale i stand med virksomheden Case om at anvende vores produkter i deres maskiner, og det bliver mere og mere anvendt også i mindre byggevirksomheder og flere og flere steder i verden at anvende både 2D og 3D maskinstyring, fortæller Johan Arnberg.

 

 

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]