Nyheder • 09/05/2014

MÅNEDENS VIRKSOMHED: Carl Hansen & Søn

Fra STOK Emballage går stafetten som Månedens Virksomhed hos Fynsk Erhverv til møbelfabrikanten Carl Hansen og Søn. Martin Frederiksen fra STOK er imponeret over, at det år efter år lykkes for Carl Hansen og Søn at vækste, og han tager hatten af for, at familievirksomheden har haft held til at brede kendskabet til fynsk design over hele verden. De roser glæder Knud Erik Hansen, som er direktør hos Carl Hansen og Søn, og han er ikke i tvivl om baggrunden for succesen:

Det skyldes en kombination af en masse gode mennesker, gode produkter af høj kvalitet – og en frygtelig masse arbejde, lyder det fra 63-årige Knud Erik Hansen, som rejser mere end 100 dage om året for at sprede kendskabet til sine produkter.

En af de store forandringer over de senere år er en række flagship-stores, der er etableret i Tokyo, New York og København, hvor de klassiske produkter fra Wegner, Kåre Klint, Koch med flere vises frem i imponerende omgivelser, men hovedkontoret bliver ved med at være i Aarup, lover chefen:

Vi har altid været dygtige til at gro træer på Fyn, og de fleste af de træer, som vi bruger er stadig fynske. Og så findes der stadig en særlig ånd og kultur omkring snedkerarbejdet og møbler på Fyn. Der er også et særligt miljø, hvor vi kan tilbyde vores medarbejdere et dejligt miljø at bo i. Det er ikke dyrt, det er let at finde noget, og så kan børnene komme ud og grave huller i jorden. Det er noget andet end at være i storbyerne, mener Knud Erik Hansen.

Afprøvet design og højteknologi hånd i hånd

Mens omgivelserne og produkterne har en del år på bagen, lægger Knud Erik Hansen ikke skjul på, at det kræver masser af nytænkning, viljestyrke og investeringer at holde fremdriften i virksomheden, der i løbet af 11 år er vokset fra 17-18 mand til nu at være over 100 i Danmark og mere end 200 på verdensplan.

Vi investerer en stor del af vores overskud i forretningen i blandt andet marketing, hvor vi arbejder hårdt på at udbrede kendskabet til vores produkter over hele verden, siger Knud Erik Hansen, der også sørger for udvikling af produktionen.

Vi har for eksempel lige fået en helt ny højteknologisk drejebænk, som vi har haft i bestilling i mere end et år. Den er hurtig og effektiv og med en præcision på 1/10.000 millimeter, er den meget sikrere end en menneskehånd. Vi prøver at få gjort de tunge operationer mere effektive og automatiserede, men samling af møblerne og udvælgelse af træet vil altid blive klaret af mennesker, hvor den kærlige hånd sørger for de sidste detaljer, siger han.

Netop kombinationen af effektiviserings-processerne og kærlighed til produkterne er væsentlig i forhold til firmaets grundværdier, forklarer den fynske leder:

Det er meget vigtigt for os, at vi kan holde udgifterne på et niveau, hvor det stadig er muligt for almindelige mennesker at købe produkterne. Det skal ikke kun være for Upper-five-segmentet. Det var også udgangspunktet for Koch, Klint og Wegner, som jo også tegnede møbler for Brugsen, at det skulle være folkeligt, og at det skulle være noget, som hele Danmark kunne få glæde af.

Jagten på milliarden

De seneste tre år har virksomheden leveret det ene rekordregnskab efter det andet, og Knud Erik Hansen har fortsat rettet blikket mod succesen.

– Væksten skal fortsætte fremover. Vi har kapitalen til det, vi har mange produkter med en lang levetid og der er fortsat masser af potentiale. Vi kæmper for at nå en milliard i omsætningen, for at vi stadig kan gøre os gældende og for at vi kan beholde vores selvstændighed ude i den store verden. I øjeblikket ser det ud til, at vi kan nå det mål i begyndelsen af 2020’erne, siger Knud Erik Hansen.

– I første omgang lægger vi dog planer for tre år ad gangen. Inden længe mødes vi i Singapore, hvor vi skal have fremtidens kampagner på plads. Jeg er sikker på, at vi bliver ved med at sørge for at skabe en masse arbejdspladser og for at bringe en masse penge hjem til Danmark. Det er et skønt arbejde, og det giver så meget adrenalin at kunne arbejde på den måde. Jeg er verdens lykkeligste mand, slår chefen fast.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.