Nyheder • 09/05/2014

MÅNEDENS VIRKSOMHED: Carl Hansen & Søn

Fra STOK Emballage går stafetten som Månedens Virksomhed hos Fynsk Erhverv til møbelfabrikanten Carl Hansen og Søn. Martin Frederiksen fra STOK er imponeret over, at det år efter år lykkes for Carl Hansen og Søn at vækste, og han tager hatten af for, at familievirksomheden har haft held til at brede kendskabet til fynsk design over hele verden. De roser glæder Knud Erik Hansen, som er direktør hos Carl Hansen og Søn, og han er ikke i tvivl om baggrunden for succesen:

Det skyldes en kombination af en masse gode mennesker, gode produkter af høj kvalitet – og en frygtelig masse arbejde, lyder det fra 63-årige Knud Erik Hansen, som rejser mere end 100 dage om året for at sprede kendskabet til sine produkter.

En af de store forandringer over de senere år er en række flagship-stores, der er etableret i Tokyo, New York og København, hvor de klassiske produkter fra Wegner, Kåre Klint, Koch med flere vises frem i imponerende omgivelser, men hovedkontoret bliver ved med at være i Aarup, lover chefen:

Vi har altid været dygtige til at gro træer på Fyn, og de fleste af de træer, som vi bruger er stadig fynske. Og så findes der stadig en særlig ånd og kultur omkring snedkerarbejdet og møbler på Fyn. Der er også et særligt miljø, hvor vi kan tilbyde vores medarbejdere et dejligt miljø at bo i. Det er ikke dyrt, det er let at finde noget, og så kan børnene komme ud og grave huller i jorden. Det er noget andet end at være i storbyerne, mener Knud Erik Hansen.

Afprøvet design og højteknologi hånd i hånd

Mens omgivelserne og produkterne har en del år på bagen, lægger Knud Erik Hansen ikke skjul på, at det kræver masser af nytænkning, viljestyrke og investeringer at holde fremdriften i virksomheden, der i løbet af 11 år er vokset fra 17-18 mand til nu at være over 100 i Danmark og mere end 200 på verdensplan.

Vi investerer en stor del af vores overskud i forretningen i blandt andet marketing, hvor vi arbejder hårdt på at udbrede kendskabet til vores produkter over hele verden, siger Knud Erik Hansen, der også sørger for udvikling af produktionen.

Vi har for eksempel lige fået en helt ny højteknologisk drejebænk, som vi har haft i bestilling i mere end et år. Den er hurtig og effektiv og med en præcision på 1/10.000 millimeter, er den meget sikrere end en menneskehånd. Vi prøver at få gjort de tunge operationer mere effektive og automatiserede, men samling af møblerne og udvælgelse af træet vil altid blive klaret af mennesker, hvor den kærlige hånd sørger for de sidste detaljer, siger han.

Netop kombinationen af effektiviserings-processerne og kærlighed til produkterne er væsentlig i forhold til firmaets grundværdier, forklarer den fynske leder:

Det er meget vigtigt for os, at vi kan holde udgifterne på et niveau, hvor det stadig er muligt for almindelige mennesker at købe produkterne. Det skal ikke kun være for Upper-five-segmentet. Det var også udgangspunktet for Koch, Klint og Wegner, som jo også tegnede møbler for Brugsen, at det skulle være folkeligt, og at det skulle være noget, som hele Danmark kunne få glæde af.

Jagten på milliarden

De seneste tre år har virksomheden leveret det ene rekordregnskab efter det andet, og Knud Erik Hansen har fortsat rettet blikket mod succesen.

– Væksten skal fortsætte fremover. Vi har kapitalen til det, vi har mange produkter med en lang levetid og der er fortsat masser af potentiale. Vi kæmper for at nå en milliard i omsætningen, for at vi stadig kan gøre os gældende og for at vi kan beholde vores selvstændighed ude i den store verden. I øjeblikket ser det ud til, at vi kan nå det mål i begyndelsen af 2020’erne, siger Knud Erik Hansen.

– I første omgang lægger vi dog planer for tre år ad gangen. Inden længe mødes vi i Singapore, hvor vi skal have fremtidens kampagner på plads. Jeg er sikker på, at vi bliver ved med at sørge for at skabe en masse arbejdspladser og for at bringe en masse penge hjem til Danmark. Det er et skønt arbejde, og det giver så meget adrenalin at kunne arbejde på den måde. Jeg er verdens lykkeligste mand, slår chefen fast.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri