Debat • 03/12/2014

Lettere for virksomheder at låne penge?

Danske banker ligger nu inde med omkring 400 mia. kr., der potentielt kunne bruges på udlån, viser nye tal fra Finanstilsynet, og danske virksomheder har derudover sparet 470 mia. kr. sammen siden 2008. Investeringslysten mangler simpelthen. Men samtidig viser en ny undersøgelse fra DI, at danske virksomheder i løbet af de seneste tre år har fået nemmere ved at finde finansiering. Vi har spurgt Danske Bank og DI om deres holdning til situationen.

Børsen (link til Berlingske, da Børsen kræver log in, red.) skrev i denne uge om de enorme summer, som både banker og private virksomheder har akkumuleret siden finanskrisen, der potentielt kunne bruges til investeringer.

400 mia. hos bankerne og 470 mia. hos det private erhvervsliv.

Tallene bekymrer Finanstilsynet, der mener, at bankerne har skruet for meget op for risikostyringen. Som konsekvens af finanskrisen og af kravene fra både staten og EU og den offentlige opinion, har finanssektoren øget kravene til potentielle låntagere betragteligt, og spørgsmålet er, om sektoren er blevet direkte overforsigtig.

Samtidig viser nye tal fra DI, at danske virksomheder over de seneste tre år selv mener, at det er blevet nemmere at finde finansiering, og at næsten halvdelen af de 456 adspurgte firmaer vurderede finansieringssituationen som værende ‘god’ eller ‘meget god’.

Morten Granzau Nielsen, erhvervsøkonomisk chef hos DI, fortæller til Fynsk Erhverv, at det er vigtigt at være opmærksom på, at undersøgelsen kun går tre år tilbage, og at der i øvrigt viser sig et andet billede hos de små og mellemstore virksomheder, som stadig har svært ved at finde finansiering. Dette er særligt interessant for Fyn, som har rigtig mange små og mellemstore virksomheder.

Morten Granzau Nielsen fortæller, at DI fuldt ud anerkender det pres, den danske finanssektor er under for at agere forsigtigt. 

– Især betyder implementeringen af Basel III (international aftale om krav til den finansielle sektors robusthed, der er fuldt indfaset i 2015, red.), og de skarpere krav til bankers kapitalbeholdning og kvaliteten af denne kapital, især til SIFI-institutioner (finansielle institutioner, der vurderes at være af systemisk vigtighed. Dem er der seks af i Danmark, red.), at bankerne har fået meget stort fokus på virksomheders likviditet, og især for små og mellemstore virksomheder kan det være et problem. De store virksomheder melder ikke i samme grad om problemer med at finde finansiering, men de har tit heller ikke brug for den. De kan bruge egne reserver eller indløse værdipapirer, siger Morten Granzau Nielsen, og fortsætter:

– Regeringen forsøgte sidste år med et forsøg på at pulje erhvervsobligationer for at sikre flere finansieringsmuligheder for små og mellemstore virksomheder, så vi kunne få et større marked for erhvervsobligationer, som man har det i mange andre lande, men det har slet ikke haft den ønskede effekt. Vi var også kritiske overfor forslagets tekniske detaljer fra starten, og vi mener, staten bør genoverveje mulighederne for alternative investeringsmuligheder.

Bankerne kan ikke skabe opsvinget
Niels Bang-Hansen, chef for danske erhvervskunder i Danske Bank, fortæller til Fynsk Erhverv, at man i Danske Bank meget gerne vil hjælpe det danske erhvervsliv gennem udlån, men at man ikke vil gøre det ved at gå på kompromis med kredithåndværket.

– Vi vil meget gerne låne flere penge ud til danske virksomheder. Vi har faktisk øget udlånet gennem 2014. Vi er også parate til at acceptere højere gearing (forholdet mellem egenkapital og fremmedkapital, red.) ,hvis projektet ser fornuftigt ud. Men vi vil ikke gå på kompromis med vores kredithåndværk og risikere tab for kunden og banken. Det gavner ingen. Vi tror, at banker skal understøtte alle små tegn på vækst og optimisme gennem udlån, siger Niels Bang-Hansen, der tilføjer, at banksektoren ikke kan skabe et opsving alene:

– Bankerne kan ikke skabe opsvinget. Det kommer af, at virksomhederne får mod på at investere og låne flere penge. Og at forbrugerne tør bruge flere penge. Den positive psykologi kan tage fart, hvis f.eks. ruslandskrisen klinger af og lavere oliepris og svækket Euro styrker europæisk konkurrenceevne. Sker det, kan jeg garantere, at Danske Bank er klar til at understøtte væksten endnu mere end tilfældet er idag.

Niels Bang-Hansen ser positivt på mulighederne for alternativ finansiering, men han mener stadig, et opsving er afhængigt af større tiltro hos virksomheder og forbrugere.

– Her og nu ser vi mange gode supplerende tiltag: Initiativer fra pensionskasser til at styrke egenkapital og risikovillig kapital. Crowdfunding. Vækstfondens ordninger. Det er rigtig godt. Men en regulær vending i investeringerne kræver nu engang en stærkere tro hos virksomheder og forbrugere på, at nu er det tid til at investere, nu er lavvæksten fortid. Først da tør etablerede virksomheder for alvor tænke i ekspansion og i at finde hengemte forretningsplaner frem fra gemmerne, som bankerne kan medvirke til at realisere.

Hvad synes du? Hvordan kan man sikre, at små- og mellemstore virksomheder kan finde finansiering? Skriv din mening herunder eller på vores Facebook– eller LinkdIn-sider, eller send den til bah@fynskerhverv.dk

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]