Debat • 03/12/2014

Lettere for virksomheder at låne penge?

Danske banker ligger nu inde med omkring 400 mia. kr., der potentielt kunne bruges på udlån, viser nye tal fra Finanstilsynet, og danske virksomheder har derudover sparet 470 mia. kr. sammen siden 2008. Investeringslysten mangler simpelthen. Men samtidig viser en ny undersøgelse fra DI, at danske virksomheder i løbet af de seneste tre år har fået nemmere ved at finde finansiering. Vi har spurgt Danske Bank og DI om deres holdning til situationen.

Børsen (link til Berlingske, da Børsen kræver log in, red.) skrev i denne uge om de enorme summer, som både banker og private virksomheder har akkumuleret siden finanskrisen, der potentielt kunne bruges til investeringer.

400 mia. hos bankerne og 470 mia. hos det private erhvervsliv.

Tallene bekymrer Finanstilsynet, der mener, at bankerne har skruet for meget op for risikostyringen. Som konsekvens af finanskrisen og af kravene fra både staten og EU og den offentlige opinion, har finanssektoren øget kravene til potentielle låntagere betragteligt, og spørgsmålet er, om sektoren er blevet direkte overforsigtig.

Samtidig viser nye tal fra DI, at danske virksomheder over de seneste tre år selv mener, at det er blevet nemmere at finde finansiering, og at næsten halvdelen af de 456 adspurgte firmaer vurderede finansieringssituationen som værende ‘god’ eller ‘meget god’.

Morten Granzau Nielsen, erhvervsøkonomisk chef hos DI, fortæller til Fynsk Erhverv, at det er vigtigt at være opmærksom på, at undersøgelsen kun går tre år tilbage, og at der i øvrigt viser sig et andet billede hos de små og mellemstore virksomheder, som stadig har svært ved at finde finansiering. Dette er særligt interessant for Fyn, som har rigtig mange små og mellemstore virksomheder.

Morten Granzau Nielsen fortæller, at DI fuldt ud anerkender det pres, den danske finanssektor er under for at agere forsigtigt. 

– Især betyder implementeringen af Basel III (international aftale om krav til den finansielle sektors robusthed, der er fuldt indfaset i 2015, red.), og de skarpere krav til bankers kapitalbeholdning og kvaliteten af denne kapital, især til SIFI-institutioner (finansielle institutioner, der vurderes at være af systemisk vigtighed. Dem er der seks af i Danmark, red.), at bankerne har fået meget stort fokus på virksomheders likviditet, og især for små og mellemstore virksomheder kan det være et problem. De store virksomheder melder ikke i samme grad om problemer med at finde finansiering, men de har tit heller ikke brug for den. De kan bruge egne reserver eller indløse værdipapirer, siger Morten Granzau Nielsen, og fortsætter:

– Regeringen forsøgte sidste år med et forsøg på at pulje erhvervsobligationer for at sikre flere finansieringsmuligheder for små og mellemstore virksomheder, så vi kunne få et større marked for erhvervsobligationer, som man har det i mange andre lande, men det har slet ikke haft den ønskede effekt. Vi var også kritiske overfor forslagets tekniske detaljer fra starten, og vi mener, staten bør genoverveje mulighederne for alternative investeringsmuligheder.

Bankerne kan ikke skabe opsvinget
Niels Bang-Hansen, chef for danske erhvervskunder i Danske Bank, fortæller til Fynsk Erhverv, at man i Danske Bank meget gerne vil hjælpe det danske erhvervsliv gennem udlån, men at man ikke vil gøre det ved at gå på kompromis med kredithåndværket.

– Vi vil meget gerne låne flere penge ud til danske virksomheder. Vi har faktisk øget udlånet gennem 2014. Vi er også parate til at acceptere højere gearing (forholdet mellem egenkapital og fremmedkapital, red.) ,hvis projektet ser fornuftigt ud. Men vi vil ikke gå på kompromis med vores kredithåndværk og risikere tab for kunden og banken. Det gavner ingen. Vi tror, at banker skal understøtte alle små tegn på vækst og optimisme gennem udlån, siger Niels Bang-Hansen, der tilføjer, at banksektoren ikke kan skabe et opsving alene:

– Bankerne kan ikke skabe opsvinget. Det kommer af, at virksomhederne får mod på at investere og låne flere penge. Og at forbrugerne tør bruge flere penge. Den positive psykologi kan tage fart, hvis f.eks. ruslandskrisen klinger af og lavere oliepris og svækket Euro styrker europæisk konkurrenceevne. Sker det, kan jeg garantere, at Danske Bank er klar til at understøtte væksten endnu mere end tilfældet er idag.

Niels Bang-Hansen ser positivt på mulighederne for alternativ finansiering, men han mener stadig, et opsving er afhængigt af større tiltro hos virksomheder og forbrugere.

– Her og nu ser vi mange gode supplerende tiltag: Initiativer fra pensionskasser til at styrke egenkapital og risikovillig kapital. Crowdfunding. Vækstfondens ordninger. Det er rigtig godt. Men en regulær vending i investeringerne kræver nu engang en stærkere tro hos virksomheder og forbrugere på, at nu er det tid til at investere, nu er lavvæksten fortid. Først da tør etablerede virksomheder for alvor tænke i ekspansion og i at finde hengemte forretningsplaner frem fra gemmerne, som bankerne kan medvirke til at realisere.

Hvad synes du? Hvordan kan man sikre, at små- og mellemstore virksomheder kan finde finansiering? Skriv din mening herunder eller på vores Facebook– eller LinkdIn-sider, eller send den til bah@fynskerhverv.dk

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]