Nyheder • 30/09/2021

KV21: Tag ordet og brug din stemme på erhvervsklimaet

Kommunerne har stor indflydelse på erhvervsklimaet og de lokale rammevilkår. Ligeledes er kommunerne ansvarlige for kernevelfærden som f.eks. gode daginstitutioner, skoler, fritids- og kulturtilbud og for på anden vis at gøre det attraktivt for borgerne at bosætte sig og leve det gode liv, så virksomhederne kan tiltrække og fastholde medarbejdere og ledere lokalt.

Kommunalvalget den 16. november er en slags ’regnskabets time’. De afgående kommunalbestyrelses-/byrådsmedlemmer og borgmestre bliver bedømt på deres indsats og resultater de foregående 4 år, og vælgerne sætter sit kryds ved den kandidat, som de har mest tillid og størst forventninger til.  På valgnatten forhandles der intenst, og ofte vågner vi op næste dag til nye konstitueringsaftaler i de fynske kommuner, som sender nye folk ind på posterne og gamle ud i kulissen.  Det er sket før – og det vil ske igen.

Hvem der kommer med på holdet, afhænger fuldt og helt af, hvem borgerne stemmer på. Derfor er det så vigtigt, at du som virksomhedsejer eller -leder bruger din stemme ved det forestående kommunalvalg.

Erhvervsklimaet er under konstant pres og bevågenhed.  Og det med rette.  For de rammer og vilkår kommunerne har indflydelse på, er med til at understøtte de lokale virksomheders konkurrencekraft og muligheder for at udvikle sig og skabe vækst.

Det handler bl.a. om en veludbygget infrastruktur, hurtig og smidig myndighedsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer og en god information og dialog med kommunen generelt.   Men allervigtigst lige nu er adgangen til kvalificeret arbejdskraft og klimadagsordenen.

Arbejdskraft og klima
I gennemsnit er det næsten hvert fjerde ledige job i de fynske virksomheder, som ikke bliver besat med en kvalificeret ansøger efter opslag.  Nogle jobs forbliver ubesatte, mens en del andre bliver besat med kandidater, der ikke har de påkrævede kvalifikationer.  Manglen på arbejdskraft er et gennemgående træk i alle brancher, men bygge/anlæg, hoteller og restaurationer, transport- samt rengøringsbranchen er nogle af de hårdest ramte.  Det er kritisk for de virksomheder, som står og mangler dygtige medarbejdere.  Her er resultatet længere leveringstider, kortere åbningstider, nej tak til nye opgaver osv. Med utilfredse kunder, uudnyttet potentiale og tabt indtjening til følge. Det er selvsagt stærkt utilfredsstillende for den enkelte virksomhed.  Og tilsvarende for kommunen, der må se et mindre provenue i den fælles kasse, hvilket er lig med mindre velfærd.

Bæredygtighed, klima og den grønne omstilling er på alle virksomheders dagsorden i større og mindre grad.  Og det står klart, at der er tale om en kompleks og omfattende transformation, som lokalt bør løses i et stærkt partnerskab mellem kommune og erhvervsliv.

Kommunerne har en væsentlig rolle at spille her og kan f.eks. bringe deres ’indkøbsmuskel’ i spil ved at gå i dialog med markedet og efterspørge nye, bæredygtige løsninger, der efterlader et bedre aftryk på klimaet i forhold til i dag.  Sammen kan vi sikre, at de mange, gode erfaringer og ideer til nye innovative løsninger, som ligger i virksomhederne allerede, bliver efterspurgt, sat i produktion og sendt på markedet.

Vi vil i Fynsk Erhverv gå aktivt ind i valgkampen og sætte erhvervslivets udfordringer og ønsker på den lokale agenda.  De næste uger frem mod efterårsferien vil vi på fyraftensmøder rundt i de fynske kommuner sætte de udfordringer og ønsker til debat, som erhvervslivet peger på.  Men vi kan ikke gøre det alene.  Vi har brug for de lokale virksomheders engagement – for jer, der er afhængige af erhvervsklimaet i hverdagen. Vi har brug for, at I blander jer i debatterne, tager ordet og deler jeres oplevelser og erfaringer, så vi sammen kan løfte erhvervsklimaet til nye højder.   Så mød op – tag ordet – og brug din stemme på erhvervsklimaet.

Klumme af direktør Jytte Reinholdt, Fynsk Erhverv, publiceret i Erhverv+ den 30. september 2021

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri