Nyheder • 05/02/2014

Iværksætteren bag ‘Idé-udbud’ vinder Dialogprisen 2014

Igennem flere år har Fynsk Erhverv haft et godt samarbejde omkring privat/offentligt samhandel med Casper Helbo-Nielsen. Nu har han vundet IKA’s Dialogpris 2014.
IKA er foreningen af offentlige indkøbere og leverandører til det offentlige med en vision om at være vidennetværket indenfor offentlige indkøb. Og på IKA’s konference i sidste uge gik formand for IKAs dialoggruppe Ib Thyge Christensen, på scenen og afslørede årets vinder; Processio for værktøjet Idé-udbud.  Idé-udbud var nomineret med følgende begrundelse:

–  Idé-udbud har hjulpet en lang række offentlige virksomheder med at skabe dialog med potentielle leverandører i forbindelse med udbud. Dialogen spænder fra den tidlige ideudviklende og innovative fase til tilpasningen af et udbudsmateriale.  Idé-udbuds åbne platform har skabt en gennemsigtighed omkring dialogen, der både sikrer ligebehandling og at høringsparterne har mulighed for at kommentere på andre høringsparters kommentarer.  Idé-udbud har været med til at rykke grundlæggende ved opfattelsen af, hvad offentlige virksomheder må og kan omkring dialog.

 Idé-udbud er en inspirationskilde for alle, der ønsker at bruge dialog i arbejdet med udbud og ønsker at arbejde innovativt og intelligent med udbud.

Efter overrækkelsen af Dialogprisen lød det fra direktør og iværksætter Casper Helbo-Nielsen:

Idéen til Idé-udbud opstod efter inspiration gennem netop dialog med markedet. Når jeg ser resultaterne dvs. den øgede dialog mellem ordregivere og markedet i hverdagen, er det drivkraften til det fortsatte arbejde med videreudvikling af konceptet.


Fakta om Idé-udbud
Princippet i Idé-udbud er, at den of­fentlige institution offentliggør de om­råder, hvor der er behov for nytænk­ning eller gode råd til konkrete udbud. Iværksættere, universiteter, læreanstal­ter, idémagere og leverandører kan nu byde ind med idéer, som måtte opfylde behovet.
De indkomne idéer håndteres ved hjælp af en proces, som leder til, at en idé eventuelt bliver udformet/valgt som egnet til at gå videre med. Idéen, som institutionen vælger at fortsætte med, udbydes herefter til realisering (offentligt udbud), dvs. at virksomheder kan tilbyde en løsning på behovet og idéen.
I forbindelse med udbud reguleres evt. kommercielle for­hold i forhold til idéhaveren.
Idé-udbud bidrager således både til opfyldelse af institutionernes behov for nytænkning, øget iværksætteri og udvikling af produkter og ydelser i industrien – en tredobbelt bundlinje.

Læs mere på www.offentligprivatdialog.dk

 

 

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.