Nyheder • 04/06/2020

I Tech Town vokser huset med lejerne

Susanne Blix tech town odense fynsk erhverv

Mens det meste af Danmark har været lukket ned på grund af sundhedskrisen, har Boliggruppen gjort det modsatte på Billedskærervej 17. Her er dørene netop blevet slået op for bygningen Titan, der er det nyeste tiltag i projektet “Tech Town Odense”.

Susanne Blix, som er udviklingsdirektør i Boliggruppen og tovholder på det ambitiøse projekt, beskriver Tech Town Odense således:

Tech Town Odense er erhvervslejemål til teknologivirksomheder af den type, der kaldes Scale-up. Det vil sige, at de ikke længere er start-ups, og samtidig er der tale om virksomheder, som fortsat drømmer om vækst. De skal altså ikke nødvendigvis have deres endelige hovedkvarter her, men de har brug for en fleksibilitet, der kan understøtte deres fortsatte vækst i forløbet, som i mange tilfælde er henvendt til de internationale markeder

Projektet har været længe på tegnebrættet i Boliggruppen, og undervejs har der blandt andet været tilknyttet et advisory board, der havde til opgave at udstikke rammerne. Det har betydet, at Tech Town er endt som meget mere end en fælles firmaadresse.

“Vi har haft en tænketank tilknyttet, fordi jeg gerne ville sikre, at vi fik et holistisk produkt, som holdt det højeste niveau på alle måder. Grundtanken i hele Tech Town er, at vi ville skabe et miljø, som giver de bedst tænkelige forudsætninger for, at virksomhederne kan udvikle sig i positiv retning. Det betyder blandt andet, at vi har en imødekommende foyer, en god kantine, at vi får lavet spændende udendørs fællesområder, men især, at vi giver grobund for de netværk og den dialog, som er fremtiden i den fynske tech-branche,” fortæller Susanne Blix, mens hun entusiastisk viser rundt i “Titan”.

“Vores vision betyder også, at det var oplagt at indgå i et samarbejde som Platinpartner i Fynsk Erhverv. Dermed bliver alle lejerne i Tech Town som en del af servicen automatisk medlemmer af Fynsk Erhverv og kan dermed få udbytte af de mange værktøjer og netværksmuligheder i organisationen,” siger Susanne Blix videre.

Ny indflytter priser fleksibiliteten
En af de virksomheder, som er flyttet ind i de spritnye lokaler, er software-huset Cardlay, som indtil for nylig havde adresse i Cortex Park ved SDU, hvor mange fynske start-up-virksomheder er født.

I dag er Cardlay en særdeles veletableret virksomhed med giganter som Eurocard og MasterCard på kundelisten, og derfor var det også et naturligt skridt at flytte i nye lokaler.

“Vi er 12 i Odense og 50 ansatte i alt. Vores største markeder er i Danmark, Norge, Sverige, Finland og på det seneste også England og Tyskland. Derfor er det også vigtigt for os, at vi er tæt på motorvejen, letbanen og byen,” siger direktør Jørgen Christian Juul, som også understreger, at lokaler og ikke mindst fællesfaciliteter vægtes meget højt i Cardlay.

“Vi er meget glade for de fysiske rammer. Lige nu har vi én opstilling, men det er let for os at udvide vores lejemål eller indrette det anderledes, hvis behovet opstår. Desuden er fællesområderne meget imødekommende og brugbare,” siger Cardlay-direktøren, der heller ikke er i tvivl om det gavnlige ved at dele hoveddør med andre virksomheder:

Muligheden for at netværke har betydet utrolig meget for mig i min karriere generelt. Det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden, men på sigt er det dit netværk, der definerer dine muligheder, og det gælder ikke mindst, når man opererer internationalt

Fuldt hus ved årsskiftet
Foruden Cardlay er også Public Intelligence, som laver sundheds- og velfærdsinnovation, flyttet ind i Titan, og ved udgangen af maj har omkring 30 personer deres daglige gang i huset. Efter planen skulle der have været yderligere 50 den 1. april, men på grund af Corona-krisen er dét projekt udskudt en smule. Ikke desto mindre er Susanne Blix overbevist om, at de eksisterende lejere snart får mange flere naboer.

“Det er ikke svært at bygge et lækkert hus, det kan alle gøre. Det primære er, at servicen skal være i orden og at faciliteterne kan følge med lejernes ønsker. Det kan vi her, og vi mærker en stor interesse fra mulige lejere, som er ude at se på det. Jeg tror, at Titan kan være fyldt op i ved årsskiftet, og jeg tør godt drømme om, at vi også får en lille venteliste på sigt,” siger Boliggruppens udviklingsdirektør.

Når det sker, er Susanne Blix og hendes kollegaer efter planerne godt på vej mod det næste byggeri i Tech Town Odense, hvor der totalt satses på at have plads til mellem 800 og 1200 arbejdspladser.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen