Nyheder • 05/10/2015

Hundredevis af skeletter – lige under Fynsk Erhverv

I forbindelse med opgravningen til den kommende Letbane skal området omkring den gamle Albani Kirke graves op. Det resulterede først i opdagelsen af et 1.000 år gammelt skelet begravet i en sarkofag, som arkæologerne mente stammede fra samfundets absolutte top. Men i hundredevis af mennesker fra den tidlige middelalder ligger begravet lige under og ved siden af Fynsk Erhvervs bygning på Albani Torv.

Den gamle Albani Kirke lå lige der, hvor Finanscenteret ligger i dag. Her blev Knud den Hellige myrdet i 1086, og på den store plads mellem finanscenteret og den nye Albani Kirke, og altså også der, hvor Fynsk Erhverv siden 1927 har haft til huse – lå der mellem ca. år 1.000 og 1540 en stor kirkegård, hvor odenseanere fra alle samfundslag i godt et halvt årtusind er blevet begravet.

I forbindelse med gravearbejdet, der i øjeblikket laves for at give plads til den kommende Letbane, arbejder arkæologer fra Odense Bys Museer på at finde gamle skeletter og andet interessant i jorden, for at vi alle kan blive klogere på vores fortid.

Lige nu foregår gravearbejdet to-tre meter fra Fynsk Erhvervs hovedør.1

– Vi har fundet 15 skeletter indtil videre, fortæller Mikael Bjerregaard, arkæolog på Odense Bys Museer, til Fynsk Erhverv og fortsætter: 

– Men der ligger – eller har ligget – i hundredevis over hele den her plads, indtil den blev lavet om til et torv i 1540. Også under Fynsk Erhvervs bygning. 

Gravearbejdet forgår på øst-vest-aksen, og det er heldigt for arkæologerne. 

– Vi kigger kun der, hvor de graver op, og skelletterne ligger med fødder og ansigt vendt mod øst, så de kan rejse sig og se Gudsriget, der ifølge den kristne tradition kommer fra øst. Lå de på tværs, fik vi måske kun fat i dele af skeletterne, fortæller Mikael Bjerregaard.

Skeletterne bliver indsamlet og sendt til analyse på SDU, hvor deres alder, dødstidspunkt og levevilkår analyseres. De er for porøse og skrøbelige til at blive udstillet.  

Gamle odenseanere
Det første skelet, arkæologerne gravede op i forbindelse med opgravningen til letbanen, lå i en stenkiste ved Finanscenteret. Det var en velhavende mand fra samfundets top, der er begravet i 1000-tallet. 

– Men vi er ret sikre på, at det ikke er Kong Knud (den Hellige), fastslår Mikael Bjerregaard. 

IMG_1407Det var ikke kun de fine borgere, der fik en begravelse ved Albani Kirke. 

– De andre skeletter, vi har fundet, er begravet i meget smalle trækister og ligger tæt på hinanden. Det var kun forbrydere, der ikke fik en kristen begravelse i middelalderen, så det er folk fra alle samfundslag, der ligger her. 

– De to seneste, vi har fundet, er en mand og en kvinde, der er begravet sammen. Så kan man spekulere over, om det er sygdom eller andet, der har gjort, at de er kommet af dage samtidig, slutter Mikael Bjerregaard. 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen