Nyheder • 01/06/2016

Historien om Cobots startede på Fyn

For otte år siden solgte danske Universal Robots verdens første samarbejdende robot. Siden er cobot-markedet blevet det hurtigst voksende segment inden for industrirobotter. Med en vækstrate på 50 procent om året i 2016 estimeres det, at cobot- markedet vil udgøre en omsætning på tre milliarder dollars på verdensplan i 2020. 

Universal Robots visualiserer med en ny infografik den eksplosive udvikling og vækst, der i disse år sker inden for samarbejdende robotter – de såkaldte cobots. I 2008 solgte Universal Robots den første industrielle robot-arm, som var i stand til at arbejde sikkert i nærheden af medarbejdere.

Firmaet er stadig markedsledende og sælger flere cobots end deres konkurrenter tilsammen.

 

Da Linatex – en dansk producent af plastkomponenter til industrien – købte en ny UR5-robot i december 2008 for at automatisere betjeningen af deres CNC-maskine, gjorde de noget hidtil uset; i stedet for at installere robotten bag sikkerhedsgitre, afskærmet fra mennesker, som man normalt har gjort med industrirobotter, satte de den til at arbejde side om side med de ansatte. Og i stedet for at hyre eksterne programmører, som kunne håndtere kompleks programmering, kunne Linatex selv programmere robotten via en trykfølsom skærm uden at have noget forudgående programmeringskendskab.

UR5-robotten etablerede Universal Robots som en ny, markant aktør i automatiseringsindustrien. Firmaet skabte et helt nyt marked ved specifikt at målrette salgsindsatsen mod de mindre og mellemstore virksomheder, som ellers anså robotteknologi for at være for dyr og kompliceret.

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

Med mere end 8.400 cobots installeret hos fremstillingsvirksomheder i mere end 55 lande globalt har firmaet haft succes med at holde et skarpt fokus på et marked, der har brug for en brugervenlig, fleksibel robot, som kan køre uden at blive hegnet ind bag sikkerhedsudstyr og således hurtigt kan tjene sig selv hjem.

Hvad er en cobot?
Dét at have et indbygget sikkerhedssystem, som gør, at robotten er i stand til stoppe, hvis den kommer i kontakt med en medarbejder, er på nuværende tidspunkt det, som definerer en samarbejdende robot, men CTO og medstifter af Universal Robots Esben Østergaard vil udvide definitionen til også at inkludere brugervenlighed, fleksibilitet, nem opsætning og installation samt en overkommelig pris:

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

– Vi har være pionerer inden for samarbejdende robotter, siden begrebet blev opfundet. Sikkerheden i en cobot er en selvfølge, den er blot adgangsbilletten til markedet. I Universal Robots sætter vi barren højere; I vores øjne er det, der definerer en samarbejdende robot, i lige så høj grad høj brugervenlighed og let tilgængelighed. Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed, siger Esben Østergaard.

Markedet vil vokse eksponentielt
Som redaktør af det toneangivende amerikanske ‘The Robot Report’ Frank Tobe konkluderer i sin prognose for cobot-markedet:

– Der er ingen tvivl om, at markedet for samarbejdende robotter vil vokse eksponentielt over de næste par år – med Universal Robots i spidsen – og at pris, fleksibilitet og det, at produkterne er lette at programmere, vil være afgørende, når der skal tages stilling til, hvilke producent man skal vælge at købe cobots hos.

Om Universal Robots

  • Universal Robots er resultatet af mange års intensiv forskning i Danmarks succesfulde robotklynge, som ligger i Odense. Firmaets CTO Esben Østergaard var medstifter af firmaet i 2005.
  • Han ville gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at udvikle små, brugervenlige,  betalelige og fleksible robotter, som de ansatte selv kunne anvende som ethvert andet værktøj Produktporteføljen tæller UR3, UR5 og UR10 robotarmene, der har navn efter deres nyttelast i kilo. Siden den første UR-robot blev lanceret i december 2008, er firmaet vokset anseligt, og den brugervenlige cobot bliver nu solgt i mere end 50 lande verden over.
  • Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for en UR-robot – 195 dage – er industriens korteste. Firmaet er i dag en del af Teradyne inc., der har base i Boston, USA. Hovedkvarteret ligger i Odense og firmaet har datterselskaber og regionskontorer i USA, Spanien, Tyskland, Singapore, Tjekkiet, Indien og Kina.
  • Universal Robots har mere end 270 medarbejdere på verdensplan.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen