Nyheder • 01/06/2016

Historien om Cobots startede på Fyn

For otte år siden solgte danske Universal Robots verdens første samarbejdende robot. Siden er cobot-markedet blevet det hurtigst voksende segment inden for industrirobotter. Med en vækstrate på 50 procent om året i 2016 estimeres det, at cobot- markedet vil udgøre en omsætning på tre milliarder dollars på verdensplan i 2020. 

Universal Robots visualiserer med en ny infografik den eksplosive udvikling og vækst, der i disse år sker inden for samarbejdende robotter – de såkaldte cobots. I 2008 solgte Universal Robots den første industrielle robot-arm, som var i stand til at arbejde sikkert i nærheden af medarbejdere.

Firmaet er stadig markedsledende og sælger flere cobots end deres konkurrenter tilsammen.

 

Da Linatex – en dansk producent af plastkomponenter til industrien – købte en ny UR5-robot i december 2008 for at automatisere betjeningen af deres CNC-maskine, gjorde de noget hidtil uset; i stedet for at installere robotten bag sikkerhedsgitre, afskærmet fra mennesker, som man normalt har gjort med industrirobotter, satte de den til at arbejde side om side med de ansatte. Og i stedet for at hyre eksterne programmører, som kunne håndtere kompleks programmering, kunne Linatex selv programmere robotten via en trykfølsom skærm uden at have noget forudgående programmeringskendskab.

UR5-robotten etablerede Universal Robots som en ny, markant aktør i automatiseringsindustrien. Firmaet skabte et helt nyt marked ved specifikt at målrette salgsindsatsen mod de mindre og mellemstore virksomheder, som ellers anså robotteknologi for at være for dyr og kompliceret.

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

Med mere end 8.400 cobots installeret hos fremstillingsvirksomheder i mere end 55 lande globalt har firmaet haft succes med at holde et skarpt fokus på et marked, der har brug for en brugervenlig, fleksibel robot, som kan køre uden at blive hegnet ind bag sikkerhedsudstyr og således hurtigt kan tjene sig selv hjem.

Hvad er en cobot?
Dét at have et indbygget sikkerhedssystem, som gør, at robotten er i stand til stoppe, hvis den kommer i kontakt med en medarbejder, er på nuværende tidspunkt det, som definerer en samarbejdende robot, men CTO og medstifter af Universal Robots Esben Østergaard vil udvide definitionen til også at inkludere brugervenlighed, fleksibilitet, nem opsætning og installation samt en overkommelig pris:

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

– Vi har være pionerer inden for samarbejdende robotter, siden begrebet blev opfundet. Sikkerheden i en cobot er en selvfølge, den er blot adgangsbilletten til markedet. I Universal Robots sætter vi barren højere; I vores øjne er det, der definerer en samarbejdende robot, i lige så høj grad høj brugervenlighed og let tilgængelighed. Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed, siger Esben Østergaard.

Markedet vil vokse eksponentielt
Som redaktør af det toneangivende amerikanske ‘The Robot Report’ Frank Tobe konkluderer i sin prognose for cobot-markedet:

– Der er ingen tvivl om, at markedet for samarbejdende robotter vil vokse eksponentielt over de næste par år – med Universal Robots i spidsen – og at pris, fleksibilitet og det, at produkterne er lette at programmere, vil være afgørende, når der skal tages stilling til, hvilke producent man skal vælge at købe cobots hos.

Om Universal Robots

  • Universal Robots er resultatet af mange års intensiv forskning i Danmarks succesfulde robotklynge, som ligger i Odense. Firmaets CTO Esben Østergaard var medstifter af firmaet i 2005.
  • Han ville gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at udvikle små, brugervenlige,  betalelige og fleksible robotter, som de ansatte selv kunne anvende som ethvert andet værktøj Produktporteføljen tæller UR3, UR5 og UR10 robotarmene, der har navn efter deres nyttelast i kilo. Siden den første UR-robot blev lanceret i december 2008, er firmaet vokset anseligt, og den brugervenlige cobot bliver nu solgt i mere end 50 lande verden over.
  • Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for en UR-robot – 195 dage – er industriens korteste. Firmaet er i dag en del af Teradyne inc., der har base i Boston, USA. Hovedkvarteret ligger i Odense og firmaet har datterselskaber og regionskontorer i USA, Spanien, Tyskland, Singapore, Tjekkiet, Indien og Kina.
  • Universal Robots har mere end 270 medarbejdere på verdensplan.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.