Nyheder • 01/06/2016

Historien om Cobots startede på Fyn

For otte år siden solgte danske Universal Robots verdens første samarbejdende robot. Siden er cobot-markedet blevet det hurtigst voksende segment inden for industrirobotter. Med en vækstrate på 50 procent om året i 2016 estimeres det, at cobot- markedet vil udgøre en omsætning på tre milliarder dollars på verdensplan i 2020. 

Universal Robots visualiserer med en ny infografik den eksplosive udvikling og vækst, der i disse år sker inden for samarbejdende robotter – de såkaldte cobots. I 2008 solgte Universal Robots den første industrielle robot-arm, som var i stand til at arbejde sikkert i nærheden af medarbejdere.

Firmaet er stadig markedsledende og sælger flere cobots end deres konkurrenter tilsammen.

 

Da Linatex – en dansk producent af plastkomponenter til industrien – købte en ny UR5-robot i december 2008 for at automatisere betjeningen af deres CNC-maskine, gjorde de noget hidtil uset; i stedet for at installere robotten bag sikkerhedsgitre, afskærmet fra mennesker, som man normalt har gjort med industrirobotter, satte de den til at arbejde side om side med de ansatte. Og i stedet for at hyre eksterne programmører, som kunne håndtere kompleks programmering, kunne Linatex selv programmere robotten via en trykfølsom skærm uden at have noget forudgående programmeringskendskab.

UR5-robotten etablerede Universal Robots som en ny, markant aktør i automatiseringsindustrien. Firmaet skabte et helt nyt marked ved specifikt at målrette salgsindsatsen mod de mindre og mellemstore virksomheder, som ellers anså robotteknologi for at være for dyr og kompliceret.

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

Med mere end 8.400 cobots installeret hos fremstillingsvirksomheder i mere end 55 lande globalt har firmaet haft succes med at holde et skarpt fokus på et marked, der har brug for en brugervenlig, fleksibel robot, som kan køre uden at blive hegnet ind bag sikkerhedsudstyr og således hurtigt kan tjene sig selv hjem.

Hvad er en cobot?
Dét at have et indbygget sikkerhedssystem, som gør, at robotten er i stand til stoppe, hvis den kommer i kontakt med en medarbejder, er på nuværende tidspunkt det, som definerer en samarbejdende robot, men CTO og medstifter af Universal Robots Esben Østergaard vil udvide definitionen til også at inkludere brugervenlighed, fleksibilitet, nem opsætning og installation samt en overkommelig pris:

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

– Vi har være pionerer inden for samarbejdende robotter, siden begrebet blev opfundet. Sikkerheden i en cobot er en selvfølge, den er blot adgangsbilletten til markedet. I Universal Robots sætter vi barren højere; I vores øjne er det, der definerer en samarbejdende robot, i lige så høj grad høj brugervenlighed og let tilgængelighed. Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed, siger Esben Østergaard.

Markedet vil vokse eksponentielt
Som redaktør af det toneangivende amerikanske ‘The Robot Report’ Frank Tobe konkluderer i sin prognose for cobot-markedet:

– Der er ingen tvivl om, at markedet for samarbejdende robotter vil vokse eksponentielt over de næste par år – med Universal Robots i spidsen – og at pris, fleksibilitet og det, at produkterne er lette at programmere, vil være afgørende, når der skal tages stilling til, hvilke producent man skal vælge at købe cobots hos.

Om Universal Robots

  • Universal Robots er resultatet af mange års intensiv forskning i Danmarks succesfulde robotklynge, som ligger i Odense. Firmaets CTO Esben Østergaard var medstifter af firmaet i 2005.
  • Han ville gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at udvikle små, brugervenlige,  betalelige og fleksible robotter, som de ansatte selv kunne anvende som ethvert andet værktøj Produktporteføljen tæller UR3, UR5 og UR10 robotarmene, der har navn efter deres nyttelast i kilo. Siden den første UR-robot blev lanceret i december 2008, er firmaet vokset anseligt, og den brugervenlige cobot bliver nu solgt i mere end 50 lande verden over.
  • Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for en UR-robot – 195 dage – er industriens korteste. Firmaet er i dag en del af Teradyne inc., der har base i Boston, USA. Hovedkvarteret ligger i Odense og firmaet har datterselskaber og regionskontorer i USA, Spanien, Tyskland, Singapore, Tjekkiet, Indien og Kina.
  • Universal Robots har mere end 270 medarbejdere på verdensplan.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.