Nyheder • 29/11/2024

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus

For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus.

Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe fremtidens e-handelsvindere.

For at kunne nå dét mål, var man klar over, at produkterne, e-handelsplatforme og e-handelssoftware skulle skabes i samspil med kunderne.

Da vi startede, var der ikke så mange, der brugte specielt lang tid på at sætte sig ind i kundens forretning.

“Man tog noget software, og gav det til kunderne. Vi ville prøve at vende processen rundt, så vi kunne forstå kundens forretning.”

Det tætte samarbejde med kunderne gør, at virksomheden har fingeren på pulsen i forhold til trends og efterspørgsel i markedet. Derfor stilles der også krav til kundernes størrelse og ambitionsniveau, mens Hesehus til gengæld er fast besluttet på at levere markedets bedste kundeservice. ”Det forudsætter et stærkt team af dygtige og engagerede medarbejdere, og det har vi fokus på. Derfor er HR-afdelingen i Hesehus dobbelt så stor som salgsafdelingen,” siger Lars Hedal.

Ifølge Lars Hedal er adgangen til brugerdrevet innovation af teknologierne hovedårsagen til, at Hesehus i dag kan differentiere sig fra konkurrenterne.

”Ud fra dialogen med kunderne får vi indblik i en masse markedsinformation og ønsker til produkterne, som vi hurtigt kan udveksle med produktudviklingen. Vi får også direkte feedback fra kunderne, som stiller nogle store krav til produktudviklingen. Det gør produkterne bedre.”

Ny risikoprofil giver nye muligheder

Siden Hesehus blev købt af en kapitalfond for tre år siden, er målsætningen kun blevet mere ambitiøs.

Nu vil vi også gerne vinde hele verden.

“Og det er jo et skridt ad gangen. De seneste par år er vi gået ind i Sverige og Norge. Siden 2021 har vi fordoblet antallet af ansatte til 200.”

Direktøren fortæller, at tilgangen gennem alle årene har været at skabe en overskudsgivende forretning. Med ejerskiftet er dog fulgt en voldsom vækst, som skyldes en helt ny tilgang til risikoprofilen. Hesehus prioriterer nu at investere langt størstedelen af indtjeningen i produktudvikling.

”For fem år siden investerede vi omkring fire millioner årligt. I 2023 investerede vi omkring 25 millioner kroner. Det er en strategisk og mere langsigtet tilgang end hidtil. Det er klart, at der så pludselig er nogle nye ting, der kan lade sig gøre.”

Investerer i kunstig intelligens

Lars Hedal peger på, at studier viser, at det i tech-branchen er nødvendigt at vokse 15 procent om året, fordi man ellers ikke kan følge med den teknologiske udvikling og dermed bliver mindre og mindre relevant i markedet.

Hesehus har blandt andet brugt en del kapital på at investere i løsninger, baseret på kunstig intelligens.

For mig er AI den største forandring, der er sket siden Google.

“Vi har gået og ventet på, at kunstig intelligens skulle blive brugbar i mange år. Nu er modellerne stærke nok.”

Teknologien gør, at Hesehus nu kan tilbyde sine kunder helt nye muligheder for at optimere og effektivisere processer, der kræver meget tid eller særligt specialiserede medarbejdere.

Den kunstige intelligens bruges blandt andet til at SEO-optimere, oversætte, forfatte produktbeskrivelser samt lagre data og dokumentation, så det let kan søges frem.

”Det er den vildeste døråbner i markedet lige nu, fordi virksomhederne er på et stadie, hvor de skal finde ud af, hvad de kan bruge kunstig intelligens til.”

Derudover har Hesehus udviklet et system, baseret på kunstig intelligens, der bruges internt. Systemet er blevet fodret med al skriftlig dokumentation, der findes i virksomheden.

”Det rummer tusindvis af dokumenter med information om alt fra priserne i frokostordningen til vigtige kodekonventioner. I stedet for at søge i flere timer, kan man med det samme finde det, man leder efter. Det er en kæmpe revolution, fordi så mange ting tidligere har været ustrukturerede og tidskrævende at finde.”

Har et positivt og nysgerrigt syn på fremtiden

Lars Hedal er glad for at have været en del af den teknologiske udvikling i Odense, som han nu betegner som en tech-by. For ham og Hesehus er den nysgerrige og positive tilgang til udviklingen fortsat altafgørende.

Vi er ambitiøse, men vi sørger for ikke at blive selvfede.

“Der er ingen, der gør alt rigtigt, og vi laver helt sikkert også fejl. Men så lærer vi af dem og kommer videre,” siger han og fortsætter:

”Vi har en positiv tilgang til tingene og en klar tro på fremtiden.”

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]