Nyheder • 16/11/2022

Helge Munk modtager Tietgenprisen 2022

Helge Munk er årets modtager af Tietgenprisen 2022.

Tietgenprisen, der er Fyns ypperste erhvervspris, har været uddelt hvert år siden 2005. Den tildeles en visionær, fynsk erhvervsleder m/k, som har gjort sig særligt bemærket inden for fornyelse, innovation og nytænkning, driver en god forretning og samtidig udviser samfundsansvar gennem en uegennyttig indsats m.v.

Prisen uddeles i et samarbejde mellem TietgenSkolen og Fynsk Erhverv, der i dommerkomitéen har suppleret sig med formanden for Erhvervshus Fyns bestyrelse samt ansvarshavende chefredaktør på Fyens Stiftstidende. Den uddeles hvert år ved Fynsk ErhvervsTopmøde  i november.

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

Ved overrækkelsen på Fynsk Erhvervs Topmøde den 16. november fremhævede  bestyrelsesformand for TietgenSkolen Søren J. Nielsen blandt andet:

“Når vi ser på tidligere modtagere – og dette års modtager af Tietgenprisen, kan vi være stolte over, at vi har så mange dygtige og visionære erhvervsledere.  Det er vores ambition også i fremtiden at hylde det fynske erhvervslivs helte – det har de og vi fortjent – specielt i en tid, hvor vi har brug for at fokusere og hylde succeser. Fynsk Erhverv vil arbejde for gode rammer og vilkår og ikke mindst stærke relationer og samarbejder mellem virksomhederne, mens TietgenSkolen vil sikre gode merkantile uddannelser, der er med til at sikre fødekanalerne.

Årets prismodtager har taget hele rejsen fra studerende, ansat, iværksætter, virksomhedsejer til investor og bestyrelsesformand og har fortsat en aktiv erhvervskarriere.

I dag er han mentor/facilitator, investor og bestyrelsesformand for flere virksomheder, primært indenfor it-området, heriblandt cloud- og mobilløsninger samt droneteknologi.

Han er en rollemodel for at skabe værdi – ikke kun for sig selv og sin branche – men på tværs af mennesker og samfundet. Han er Mr. IT i Odense

Helge har i den grad bidraget til innovation, iværksætteri og udvikling. De ringe, han har skabt i vandet via sit arbejde, netværk, hubs og investeringer, har bidraget til og medvirket til Odenses forandring – skabt et fokus væk fra et industri- til et videnssamfund.

Med andre ord har Helge været med til at gøde jorden – så vi i dag oplever en helt anden fokusering og opbakning til iværksætteri og erhvervslivet i det hele taget. Mange nye virksomheder og arbejdspladser er vokset ud Helges opbakning, sparring, investering og lyst til at skabe og hjælpe andre med at skabe værdi.

Helge har været foregangsmand i skabelsen af IT-klyngen, som sammen med RoboCluster har skabt og gjort Odense til centrum for IT og robot- og automationsteknologi.

Alle relationer og virksomheder har i Helge altid mødt en person med højt humør og smil – med et positivt livssyn, der ser og skaber nye muligheder.

Men ikke mindst en person med lyst og evne til at se ud over egen næsetip, og derved skabe værdi og synergier til sine netværk, relationer og samarbejdspartnere.

Helge har gennem egen virksomhed skabt mange arbejdspladser, men han har også bidraget til andres udvikling og succes.

Lad mig blot som eksempel nævne Munk House, hvor han var forrest på hub-tankegangen og ideen om at skabe rammer for iværksætteren og de små erhvervsaktører.

Der findes erhvervsledere, der med tid, erfaring og alder får respekt. Det er ingen hemmelighed – hvis jeg må være så fri – at Helge har alle disse egenskaber. Men til trods herfor skal der ikke herske tvivl om dine evner til at være nyskabende, innovativ og åben for nye ideer, veje og forandringer.

Du kan selv skabe fornyelsen – men måske allerhelst og bedst – sammen med dine relationer, hvilket også 100 procent flugter med dit menneskesyn og naturlige beskedenhed.

En forudsætning for succes er også høje faglige kompetencer. Når dette kombineres med menneskelige og personlige kompetencer – så har man et godt mix – men skal det være helt sublimt, så skal man også have evnen til at skabe kompetence og synergier hos ens medmennesker. Vi kunne også kalde det en ”bæredygtig” erhvervsleder i disse tider, hvor vi taler om bæredygtighed.

Tillykke til Helge Munk med Tietgenprisen og titlen som ”bæredygtig” erhvervsleder som bevis for en succesfuld og enestående erhvervskarriere. En karriere, der beviser, at alle virksomheder og erhvervsledere bør have fokus på bæredygtighed i en bredere forstand. En erhvervsleder, som vi er stolt af at have iblandt os.

Med disse ord fik Helge Munk overrakt en skulptur af Jens Galschiøt, et diplom og en buket blomster af bestyrelsesformand for TietgenSkolen Søren J. Nielsen og bestyrelsesformand i Fynsk Erhverv Henrik Neelmeyer.

 

Se tidligere modtagere af Tietgenprisen her

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen