Nyheder • 20/10/2023

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet.

Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for viden om affalds- og ressourceindustrien.

Der er masser af nye krav på vej på miljøområdet, og det ligger helt fast, at alle virksomheder bliver nødt til at forholde sig til de nye regler.

“Alternativet er administrativt eller fysisk tilsyn, påbud og i sidste ende bøder, hvis der ikke er styr på affaldsstrømmen,” siger Ole Strøm, der samtidig understreger, at den nye lovgivning også giver muligheder for de vågne og fremsynede virksomheder.

“Vi har rigtig god dialog med mange producenter, som har valgt at vende affaldshåndteringen til noget positivt. Vi har haft et fynsk gartneri, hvor vi håndterer de vækstmåtter, som de bruger til tomatdyrkning. Dem er der et ret stort volumen på, og når vi får skilt plastik, stenuld og rodfraktionen i forskellige fraktioner for at genanvende så meget som muligt, ender de med en betydeligt mindre regning, end de ellers havde fået. Hvis deres konkurrenter ikke tænker på samme måde, så får de en oplagt konkurrencefordel ud af anstrengelserne,” fortæller Ole Strøm, som sammen med sine kollegaer meget gerne går i dialog med virksomhederne allerede på idéplan.

Opmærksomheden omkring genanvendelse og bæredygtighed har aldrig været større, og det er ubetinget godt.

“Det er dog ikke altid, at de gode initiativer giver mening, når de bliver ført ud i livet, men det kan vi være med til at ændre på,” siger Ole Strøm og fremviser en tilsyneladende miljørigtig isoleringsmåtte som et eksempel.

“Man kan se, at indholdet er halmstrå, og det ved vi alle sammen er komposterbart, men omkring er der et andet materiale. Det betyder, at sådan en måtte ryger i forbrændingen i stedet for genanvendelse. Det er ærgerligt for miljøet, og det bliver ærgerligt for virksomhederne med de nye regler, fordi det bliver dyrere for dem,” forklarer Ole Strøm.

De mere end 30 års rådgivererfaring på området har ikke undgået at sætte spor hos Ole Strøm, og når han viser rundt på Marius Pedersens anlæg på Odense Havn, er der ikke mange skridt mellem de observationer, som fynske virksomhedsledere med fordel kunne lade sig inspirere af:

“I den her bunke med metal kan vi se, at der også ligger en del spraydåser, og det er helt klassisk. Problemet for virksomhederne er, at det er farligt affald,  og det skal håndteres sådan. Hvis der er for meget af den slags fejlsortering, så bliver det dyrere at aflevere. Det kan undgås med mere uddannelse af de ansatte, men måske også ved en anden organisering, hvor der bliver opsat beholdere specifikt til den slags,” foreslår Ole Strøm, før han peger på en række snehvide paller af papir.

“De her filtre kommer fra en stor sydfynsk producent, hvor vi har lavet en aftale, som betyder, at de kan gå lige ind i som genanvendelse i stedet for at blive til småt brændbart, og det er ubetinget en fordel både for miljøet og for virksomhedens økonomi,” lyder det videre.

 

 

 

 

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

10 år efter: Gamle Mursten er stadig en god forretning

For præcis 10 år siden kom Svendborg-virksomheden Gamle Mursten i Fynsk Erhvervs positive søgelys, fordi et patent til afrensning og genbrug af gamle mursten efter ti års liv i ubemærkethed havde fået opmærksomhed fra blandt andre daværende Energi- Klima og Bygningsminister Martin Lidegaard, der var med på åbningsdagen af en ny fabrik. I dag viser […]

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer