Nyheder • 20/10/2023

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet.

Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for viden om affalds- og ressourceindustrien.

Der er masser af nye krav på vej på miljøområdet, og det ligger helt fast, at alle virksomheder bliver nødt til at forholde sig til de nye regler.

“Alternativet er administrativt eller fysisk tilsyn, påbud og i sidste ende bøder, hvis der ikke er styr på affaldsstrømmen,” siger Ole Strøm, der samtidig understreger, at den nye lovgivning også giver muligheder for de vågne og fremsynede virksomheder.

“Vi har rigtig god dialog med mange producenter, som har valgt at vende affaldshåndteringen til noget positivt. Vi har haft et fynsk gartneri, hvor vi håndterer de vækstmåtter, som de bruger til tomatdyrkning. Dem er der et ret stort volumen på, og når vi får skilt plastik, stenuld og rodfraktionen i forskellige fraktioner for at genanvende så meget som muligt, ender de med en betydeligt mindre regning, end de ellers havde fået. Hvis deres konkurrenter ikke tænker på samme måde, så får de en oplagt konkurrencefordel ud af anstrengelserne,” fortæller Ole Strøm, som sammen med sine kollegaer meget gerne går i dialog med virksomhederne allerede på idéplan.

Opmærksomheden omkring genanvendelse og bæredygtighed har aldrig været større, og det er ubetinget godt.

“Det er dog ikke altid, at de gode initiativer giver mening, når de bliver ført ud i livet, men det kan vi være med til at ændre på,” siger Ole Strøm og fremviser en tilsyneladende miljørigtig isoleringsmåtte som et eksempel.

“Man kan se, at indholdet er halmstrå, og det ved vi alle sammen er komposterbart, men omkring er der et andet materiale. Det betyder, at sådan en måtte ryger i forbrændingen i stedet for genanvendelse. Det er ærgerligt for miljøet, og det bliver ærgerligt for virksomhederne med de nye regler, fordi det bliver dyrere for dem,” forklarer Ole Strøm.

De mere end 30 års rådgivererfaring på området har ikke undgået at sætte spor hos Ole Strøm, og når han viser rundt på Marius Pedersens anlæg på Odense Havn, er der ikke mange skridt mellem de observationer, som fynske virksomhedsledere med fordel kunne lade sig inspirere af:

“I den her bunke med metal kan vi se, at der også ligger en del spraydåser, og det er helt klassisk. Problemet for virksomhederne er, at det er farligt affald,  og det skal håndteres sådan. Hvis der er for meget af den slags fejlsortering, så bliver det dyrere at aflevere. Det kan undgås med mere uddannelse af de ansatte, men måske også ved en anden organisering, hvor der bliver opsat beholdere specifikt til den slags,” foreslår Ole Strøm, før han peger på en række snehvide paller af papir.

“De her filtre kommer fra en stor sydfynsk producent, hvor vi har lavet en aftale, som betyder, at de kan gå lige ind i som genanvendelse i stedet for at blive til småt brændbart, og det er ubetinget en fordel både for miljøet og for virksomhedens økonomi,” lyder det videre.

 

 

 

 

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der anvender emballage i en eller anden form, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse. Er du klar? Kom til Fynsk Miljødag 2023 d. 26. oktober og få viden, løsninger og svar.

SBS-Friction ruster sig til fremtiden

Den sydfynske bremseklodsproducent SBS-Friction satser benhårdt på bæredygtighed og teknologi

Klimapilot klædte virksomhed bedre på til grøn omstilling

Mathias Høck har bekræftet vognmandsvirksomheden Peder Olsen & Søn i, at nytænkning kan være lønsomt

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier. Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de […]

20 års optimering kræver et nyt navn

I Stentransporten Vissenbjerg har Heine Pedersen i 20 år arbejdet så intenst på at føre faderens livsværk til nye højder, at et navneskifte helt bogstaveligt talt lurer i nær fremtid.

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der anvender emballage i en eller anden form, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse. Er du klar? Kom til Fynsk Miljødag 2023 d. 26. oktober og få viden, løsninger og svar.

Montana: Vi skal være dygtige for at blive i Danmark

I den sydfynske familievirksomhed Montana Furnitures har udviklingen  aldrig gået stærkere, end den gør i dag. Driften bliver løbende automatiseret på alle områder, hvor det er muligt, fokus på bedre bæredygtighed er stadig skarpere og digitaliseringen er rykket højt op på bestyrelsens dagsordenen.

40 fynske erhvervsledere besejrede Mont Ventoux

I september besejrede Fynsk Erhvervs netværksgruppe Business Challenge Cykling årets ultimative udfordring i Provence. Blandt de cyklende er adm. direktør Kim Aage Birkerød Nielsen, der fortæller om sin erfaring med netværket og hvilken styrke sparringen på turene og virksomhedsbesøgene giver ham - både personligt og fagligt. 

Offentlig velfærd skal understøtte virksomhederne

De politiske planer for det kommende år er ved at tage form. Med statsministerens åbningstale og åbningsdebatten i folketinget i sidste uge er banen kridtet op for 167 nye lovforslag og -ændringer. Og i de fynske kommuner er serviceniveauet nu lagt fast for 2024 i forbindelse med godkendelsen af de kommunale budgetter. Fem generationer på arbejdsmarkedet samtidig og udsigt til en kraftigt faldende arbejdsstyrke stiller nye krav til virksomhederne. Det skal den offentlige velfærd understøtte.

Digitalisering skal gøre dyr og gæster glade i Zoo

Odense Zoo investerer i digitalisering og automatisering for at hæve dyrevelfærden og give gæsterne får bedre oplevelser.

SBS-Friction ruster sig til fremtiden

Den sydfynske bremseklodsproducent SBS-Friction satser benhårdt på bæredygtighed og teknologi