Nyheder • 01/06/2020

Giv hoteller og konferencecentre samme vilkår som kulturinstitutioner NU

Krisen stikker dybere i nogle brancher end i andre. F.eks. er de danske hoteller og konferencecentre hårdt ramt af forsamlingsforbud og fortsat uklarhed omkring genåbningen af landet og landets grænser.

Derimod har de danske kulturinstitutioner netop fået udmeldt særlige retningslinjer, der igen gør det muligt at afvikle teater- og biografforestillinger samt koncerter med siddende publikum op til 500 personer.

Det er glædeligt, at vi igen kan besøge vores kulturinstitutioner og opleve de kunstneriske produktioner og arrangementer. Men det er svært at se logikken i, hvorfor vores hoteller og konferencecentre ikke også må afholde konferencer og arrangementer for op til 500 siddende gæster, når nu mange af disse fuldt ud er i stand til at efterleve præcis de sundhedsmæssige retningslinier, som nu er gældende for vores kulturinstitutioner i forhold til afstand mellem stolesæder, m2-krav til gulvareal pr. publikum, styring af publikumsstrømme m.fl.

Derfor appellerer vi i Fynsk Erhverv til, at vores hoteller og konferencesteder straks får samme eller særlige retningslinier for genåbning og afholdelse af arrangementer m.v., så de igen kan tage imod såvel virksomheders som private kunders bestillinger og få genvundet det tabte terræn.

Et simpelt regnestykke illustrerer ganske fint, at der er betydelige økonomiske gevinster ved at give vores hoteller og konferencesteder tilladelse til at afholde større arrangementer efter samme retningslinier som vores kulturinstitutioner:

Hvis 250 gæster går til en biografforestilling af kr. 110 pr. person, vil dette give en omsætning på kr. 27.500.

Hvis 250 gæster i stedet går til en heldagskonference af kr. 695 pr. person, vil dette give en omsætning på 173.740.  Og hvis konferencen strækker sig over 1½ døgn af kr. 2500 pr. person, vil dette give en omsætning på 625.000.

Denne omsætning skal sammenholdes med et stort rundt 0, idet mange af vores hoteller og konferencesteder står stort set øde hen, men staten for en stor dels vedkommende kompenserer for lønomkostninger og faste omkostninger.

Hver dag gør en forskel for vores hoteller og konferencesteder, så giv dem samme vilkår som kulturinstitutionerne hellere i dag end i morgen.

Debatindlæg i Fyens Stiftstidende 31. maj 2020 af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv og adm. direktør på Egeskov Slot.

 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen