Nyheder • 30/01/2014
GAMLE MURSTEN: Cirkulær økonomi i firkantede sten
Svendborg-virksomheden med det forholdsvis uprætentiøse navn Gamle Mursten har patent på afrensning af mursten, så de kan genbruges til byggeri. En arbejdsgang, der sparer miljøet for tonsvis af CO2 i forhold til nyproducerede mursten – helt præcis 1 ton CO2 pr. 2.000 gamle mursten. Fynsk Erhverv har talt med direktør og indehaver Claus Juul Nielsen:
Politik og patina
Både politisk og hos kunderne er den markante miljøgevinst henholdsvis et sweetspot og et selling point, og derfor etablerede Gamle Mursten sidste år endnu en rensningsfabrik i Hedehusene, hvor Energi- Klima og Bygningsminister Martin Lidegaard satte produktionen i gang på åbningsdagen:
– Ja, vi har medvind i forhold til den miljøpolitiske agenda, erkender Claus Juul Nielsen.
Det positive CO2-regnskab er attraktivt i sig selv – særligt når det gælder store byggerier, men hos kunderne handler det også om det æstetiske udtryk – at bevare sjælen i mursten og opnå den eftertragtede visuelle patina, som de gamle mursten giver til selv helt nyt byggeri. Derfor er bl.a. byggeselskabet Olav de Linde og Hindsgavl Slot ikke overraskende at finde i kundeporteføljen.
En til én – sten for sten
I modsætning til andre virksomheder, der lever af genanvendelse, er der hos Gamle Mursten ikke tale om, at man kun udvinder et rest- eller et delprodukt. Der er derimod tale om direkte genbrug, forklarer Claus Juul Nielsen:
Vores eksistensberettigelse ligger jo i at anvende vores teknologi og tilvejebringe et godt materiale i forholdet én til én. Vi omformer ikke et produkt. Vi renser det, så det kan genbruges én til én.
Og at der er et marked for genbrug af mursten understeges af omsætningen, som sidste år steg med 50 % hos Gamle Mursten.
Tyskland og fremtiden
Om 18 år udløber det nuværende patent på rensningsteknologien hos Gamle Mursten, så i øjeblikket er man i gang med at oprette et nyt patent. Og når Claus Juul Nielsen kigger ud i fremtiden – ser han også ud over landets grænser:
– Vi har været i kontakt med masser af entreprenører i hele Europa og i USA, men vi er stadig for lille en virksomhed endnu til at kunne løfte markedet. Men vi har rigtig gode kontakter i Tyskland – og det giver muligheder inden for de næste par år.
Også i 2014 forventer Claus Juul Nielsen således en stigning i omsætningen på 50 %
Læs mere på www.gamlemursten.dk