Nyheder • 18/09/2017

Det Fynske Erhvervspanel: Fynske virksomheder vil vækste

Nye tal viser, at to ud af tre fynske virksomheder er stærkt fokuseret på at øge effektiviteten og forbedre resultatet. Målet er vækst, og det skal nås gennem fastholdelse af dygtige medarbejdere, tiltrækning af specialister og fagfolk, øget digitalisering og ikke mindst indtrængen på nye markeder. Fynsk Erhverv har netop taget temperaturen på det fynske erhvervsliv gennem Det Fynske Erhvervspanel.

Resultatet er ikke overraskende og bekræfter de seneste års stigende efterspørgsel efter dygtige, velmotiverede medarbejdere til de fynske virksomheder. Selv om undersøgelsen afslører udfordringer med at finde dygtige medarbejdere på alle niveauer, så er de største udfordringer helt tydeligt at tiltrække dygtige medarbejdere og specialister med længerevarende uddannelser og relevante erfaringer til de fynske virksomheder.

En bombe under opsvinget
Lykkes det ikke, anfører over 80% af virksomhederne, at de må nedskalere virksomheden og sige nej tak til nye ordrer. Knap 15% af virksomhederne vil overveje at flytte virksomheden til et sted, hvor det vil være lettere at tiltrække og fastholde den kvalificerede arbejdskraft.

-Manglen på kvalificeret bejdskraft er en bombe under opsvinget og en reel vækstbremse. Der er ingen nemme løsninger, og det kan være dyrt at stjæle fra konkurrenterne. Så det er nu, at vi skal gå nye veje og se nye muligheder, siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv, og opfordrer de fynske virksomheder til øget synlighed og til at skabe jobprofiler, som tiltrækker ledige ressourcer på Fyn:

1 – Brænd igennem
Det er nødvendigt i erhvervslivet anno 2017 at gøre opmærksom på sig selv. Det gælder alle virksomheder – store som små – uanset branche og adresse på Fyn. At gå under radaren kan risikere at føre til den langsomme død. Derfor skal vi være aktive på de sociale medier og på Den fynske virksomhedsportal, blande os, mene noget, bidrage med noget. Og vi skal også blande os i livet uden for virksomheden, gennem netværk, idrætsforeninger, frivilligt arbejder etc. Hvis ikke vi brænder igennem, bliver vi let overset, og det er det sidste, vi har brug for, når vi står og mangler nye medarbejdere.

2 – Ikke mere rip-rap-rup i fynske virksomheder
Kender du rip-rap-rup-effekten? Det gør du garanteret, fordi de fleste af os er fanget af rutinen og trygheden ved at ansætte folk, der enten ligner os selv eller andre af vores ansatte. Men når vi mangler arbejdskraft, så er der intet bedre tidspunkt end nu til at tage afsked med rip-rap-rup-metoden!

3 – Der er ressourcer i alle mennesker
Hvorfor ikke forsøge at få bragt de ressourcer i spil, som er inden for rækkevidde – enten som ansat i virksomheden allerede eller blandt dem, som er in-between! Det kan være teknikeren, som har en god teknisk forståelse og branchekendskab, der skal opkvalificeres til at løse ingeniøropgaver. Eller den opsagte postmedarbejder, der savner den friske luft og kontakten med mennesker. Eller lederen på 60+, som står uden job, fordi virksomheder er opkøbt af udenlandsk konkurrent. Eller kemiingeniøren, der pendler til Ålborg hver dag, men som ikke kan få hverdagen og familielivet til at hænge sammen. Eller den syriske flygtning, der vil stå på hovedet for både at lære dansk og få fast arbejde, så han kan klare sig selv og sin familie.Der er ressourcer i alle mennesker – og når alt kommer til alt, så handler det i høj grad, om vi har sympati og tillid til hinanden – om kemi og attitude.

Så lad os også møde dem, som ikke passer 100% ind i jobprofilen, med åbne arme og give dem muligheden for at bidrage med alt, hvad de kan nu og i fremtiden.

Chancen for at få gode, loyale medarbejdere ved at investere i dem og give dem målrettet opkvalificering, instruktion og introduktion er overhængende.  Så læg kursen om og få øje på ressourcerne omkring dig!

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.