Nyheder • 18/09/2017
Det Fynske Erhvervspanel: Fynske virksomheder vil vækste
Nye tal viser, at to ud af tre fynske virksomheder er stærkt fokuseret på at øge effektiviteten og forbedre resultatet. Målet er vækst, og det skal nås gennem fastholdelse af dygtige medarbejdere, tiltrækning af specialister og fagfolk, øget digitalisering og ikke mindst indtrængen på nye markeder. Fynsk Erhverv har netop taget temperaturen på det fynske erhvervsliv gennem Det Fynske Erhvervspanel.
Resultatet er ikke overraskende og bekræfter de seneste års stigende efterspørgsel efter dygtige, velmotiverede medarbejdere til de fynske virksomheder. Selv om undersøgelsen afslører udfordringer med at finde dygtige medarbejdere på alle niveauer, så er de største udfordringer helt tydeligt at tiltrække dygtige medarbejdere og specialister med længerevarende uddannelser og relevante erfaringer til de fynske virksomheder.
En bombe under opsvinget
Lykkes det ikke, anfører over 80% af virksomhederne, at de må nedskalere virksomheden og sige nej tak til nye ordrer. Knap 15% af virksomhederne vil overveje at flytte virksomheden til et sted, hvor det vil være lettere at tiltrække og fastholde den kvalificerede arbejdskraft.
-Manglen på kvalificeret bejdskraft er en bombe under opsvinget og en reel vækstbremse. Der er ingen nemme løsninger, og det kan være dyrt at stjæle fra konkurrenterne. Så det er nu, at vi skal gå nye veje og se nye muligheder, siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv, og opfordrer de fynske virksomheder til øget synlighed og til at skabe jobprofiler, som tiltrækker ledige ressourcer på Fyn:
1 – Brænd igennem
Det er nødvendigt i erhvervslivet anno 2017 at gøre opmærksom på sig selv. Det gælder alle virksomheder – store som små – uanset branche og adresse på Fyn. At gå under radaren kan risikere at føre til den langsomme død. Derfor skal vi være aktive på de sociale medier og på Den fynske virksomhedsportal, blande os, mene noget, bidrage med noget. Og vi skal også blande os i livet uden for virksomheden, gennem netværk, idrætsforeninger, frivilligt arbejder etc. Hvis ikke vi brænder igennem, bliver vi let overset, og det er det sidste, vi har brug for, når vi står og mangler nye medarbejdere.
2 – Ikke mere rip-rap-rup i fynske virksomheder
Kender du rip-rap-rup-effekten? Det gør du garanteret, fordi de fleste af os er fanget af rutinen og trygheden ved at ansætte folk, der enten ligner os selv eller andre af vores ansatte. Men når vi mangler arbejdskraft, så er der intet bedre tidspunkt end nu til at tage afsked med rip-rap-rup-metoden!
3 – Der er ressourcer i alle mennesker
Hvorfor ikke forsøge at få bragt de ressourcer i spil, som er inden for rækkevidde – enten som ansat i virksomheden allerede eller blandt dem, som er in-between! Det kan være teknikeren, som har en god teknisk forståelse og branchekendskab, der skal opkvalificeres til at løse ingeniøropgaver. Eller den opsagte postmedarbejder, der savner den friske luft og kontakten med mennesker. Eller lederen på 60+, som står uden job, fordi virksomheder er opkøbt af udenlandsk konkurrent. Eller kemiingeniøren, der pendler til Ålborg hver dag, men som ikke kan få hverdagen og familielivet til at hænge sammen. Eller den syriske flygtning, der vil stå på hovedet for både at lære dansk og få fast arbejde, så han kan klare sig selv og sin familie.Der er ressourcer i alle mennesker – og når alt kommer til alt, så handler det i høj grad, om vi har sympati og tillid til hinanden – om kemi og attitude.
Så lad os også møde dem, som ikke passer 100% ind i jobprofilen, med åbne arme og give dem muligheden for at bidrage med alt, hvad de kan nu og i fremtiden.
Chancen for at få gode, loyale medarbejdere ved at investere i dem og give dem målrettet opkvalificering, instruktion og introduktion er overhængende. Så læg kursen om og få øje på ressourcerne omkring dig!