Nyheder • 07/05/2024

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere.

“2024 bliver et overgangsår, hvor vi går fra nogle rigtigt gode år til et år med flere udfordringer. Vi har stadig store forventninger til 2025 – ikke nødvendigvis i form af vækst, men snarere i forhold til at få omstillet vores forretning til den nye, normale tilstand,” fortæller Ib Andersen, der sammen med sin bror Jan Andersen og direktør Michael Gregersen tager imod Fynsk Erhverv til et interview, der blandt andet kommer rundt om digitalisering, bæredygtighed samt ønsket om bedre og mere gennemskuelige rammevilkår.

Udover de langsigtede strategiovervejelser byder tiden på en grundlæggende usikkerhed for mange virksomheder. Det har fået Alex Andersen Ølund til at skrue op for alle løsninger, der kan understøtte behovet for en øget fleksibilitet i markedet. Og her bliver der rakt ud til alle aktører:

”Vi har altid prioriteret at være i tæt dialog med vores kunder og samarbejdspartnere. Og i dag, hvor vi alle sammen skal køre så få kilometer som muligt, er netop partnerskaber med vores kunder og de vognmænd, vi hyrer ind, afgørende for at kunne finde de mest bæredygtige løsninger. Det vil også være afgørende for vores fremtidige succes,” konstaterer Michael Gregersen, der også kan fortælle, at forbrugsmønstrene har ændret sig på rekordtid, hvilket i sagens natur stiller store krav til omstillingsparatheden og tilpasning af forretningen til det lavere forbrug.

Blandt de seneste tiltag hos Alex Andersen Ølund er derfor en mobil-app, der understøtter, at alle medarbejdere let kan indberette alle relevante data i forbindelse med transporten. På den måde er det muligt både at dokumentere ydelserne, at identificere områder med forbedringspotentiale, samtidig med at kundernes stigende behov for data kan opfyldes.

”Inden for kort tid skal vi selv indlevere bæredygtighedsrapporter, og vores kunder efterspørger i stigende grad dokumentation af klimaaftrykket, så det er klart, at vi også har fokus på den del af forretningen. Allerede i dag kan vi dokumentere CO2-udslippet på hver eneste ordre, og vi har netop ansat en dataanalytiker, der skal hjælpe os med at effektivisere, hvor vi kan, for at blive grønnere. Med forsyningskrisen rykkede produktionen tættere på forbrugerne, så vi har mere transport nationalt, men samtidig har prisstigningerne gjort, at der eksporteres mindre frugt og grønt fra Danmark, end der gjorde tidligere, så tendenserne trækker i hver deres retning,” tilføjer Ib Andersen.

Fyn skal opgraderes som transporthub

Mens en del af fremtidens beslutninger kan klares på direktionsgangen i Alex Andersen Ølund, er det Transportministeriet og Odense Kommune, der skal på banen, når det kommer til løsning af de logistiske hurdles, som lige nu ikke understøtter, at Logistikvej kan leve op til sit navn, til trods for at her bor transporttunge virksomheder som blandt andre Alex Andersen Ølund, DSV, Poul Schou og Gasa.

”Vi er chokerede over, at den nye motorvejsafkørsel ind til vores erhvervsområde ikke er med i planerne i forbindelse med udbygningen af den fynske motorvej syd om Odense. Den nuværende situation er uholdbar, og et nyt tilslutningsanlæg er nødvendigt for at understøtte virksomhederne og udviklingen i det her område, og så må det i øvrigt være i alles interesse at få adskilt industriens tunge transport fra privatbilismen uden for byerne,” konstaterer Jan Andersen, der også pointerer, at Alex Andersen Ølund er klar til at købe yderligere jord i tilslutning til det nuværende domicil for at udvide de eksisterende faciliteterne, hvis det bliver muligt.

En ny motorvejstilkørsel vil også understøtte områdets mulighed for på sigt at kunne køre med større vogntog, hvilket ligeledes kan medvirke til at sænke antallet af vogne på motorvejen.

”En del af fremtiden inden for logistik kommer til at handle om store vogntog, der kører på tværs af landet mellem udvalgte terminaler, hvorfra resten kan overtages af elbiler. I dag er det desværre sådan, at de såkaldte duomodulvogne på 32-35 meter kører lige forbi Odense på turen mellem terminalerne i Aarhus og København, og der håber vi selvfølgelig, at Odense også får en terminal. Det vil hjælpe virksomhederne herude, men også i Tietgenbyen, det er meget mere bæredygtigt,” siger Jan Andersen, der garanterer, at Alex Andersen Ølund er klar med duomodulvogntogene så snart, det bliver muligt. De vil både bidrage til at reducere klimaaftrykket og manglen på chauffører.

”Faktisk var vi selv med til at lave de første tests, da Vejdirektoratet skulle vurdere, om der kunne køre duomodulvogne i Danmark. Men da forsøgsruten blev åbnet, så kører de lige forbi os på motorvejen herude foran vores domicil,” lyder det med et skævt smil fra Jan Andersen, der bliver suppleret af Ib Andersen angående visionerne i duomodulvognene.

”Generelt har vi lidt svært ved at se perspektiverne i de førerløse biler, som der også er meget snak om, fordi der alligevel skal være nogen til at tømme ladet, når bilerne kommer frem, og det er chaufførerne, der gør det i dag. Men det er anderledes på de lange strækninger, som for eksempel mellem terminaler i Holland og Danmark, og der er allerede nu forsøgsstrækninger i Tyskland, hvor der køres førerløst. Når den selvkørende bil kan indfases, bliver det den største revolution i vores branche, men det bliver ikke på alle ruter, at det giver mening,” siger Ib Andersen.

Nye biler stiller nye krav

Foruden effektivisering af kørslen og øget brug af data, er investeringerne i nye lastbiler et vigtigt punkt på dagsordenen i Alex Andersen Ølund. Og her efterspørger Ib Andersen øget transparens i tilskudsordningerne.

“Der er klart behov for støtte og bedre incitamenter fra myndighederne, før branchen for alvor kan investere i grøn omstilling. Lige nu er der ikke en business case i at købe elbiler, og så skal systemet ændres, så tilskud følger køb af den enkelte bil i stedet for at gå samlet til de virksomheder, der er bedst til at skrive ansøgninger,” siger Ib Andersen, der samtidig efterlyser planer, som kan opfylde det enorme behov for strøm, der opstår, når virksomheder som Alex Andersen Ølund på sigt skal have en elektrisk vognpark:

”For at vi kan være konkurrencedygtige, skal vi lade bilerne op på vores egen plads her på Logistikvej, for ellers kommer der en timeløn oveni. Men det er også et punkt, hvor der skal arbejdes med tilskudsordningerne og mulighederne for, at virksomhederne selv kan producere strøm, for hvis vi selv skal etablere det, skal vi investere i omegnen af 35 millioner bare for at kunne lade 30 lastbiler,” fortæller Ib Andersen videre.

Fremtidens arbejdskraft fra hele verden

Hvor selvkørende elbiler, duomodulvogntog og nye terminaler vil løse en del af udfordringerne i logistikbranchen, skal udfordringerne på bemandingsfronten klares på anden vis.

”Det er en kæmpe udfordring, hvor vi finder fremtidens chauffører og værkstedsfolk, for der er slet ikke nok. Vi har i dag 450-500 chauffører, men gennemsnitsalderen er 50-55 år, så det er ikke svært at gætte, at vi kommer til at mangle nogen. Vi har altid haft mange lærlinge, og vi har et godt samarbejde med SDE, men vi har ikke knækket koden,” siger Jan Andersen, der har noteret sig, at mulighederne for at tiltrække yderligere chauffører ofte er afhængig af, hvor godt det går i byggeriet.

”Vi tilbyder gode løn- og ansættelsesforhold og har bl.a. etableret chaufførhoteller både her i Odense, i Sverige og i Holland. Men højere løn gør det ikke alene, for der er ikke nok ledige hænder på markedet. Vi har tidligere kunnet tiltrække en del fra håndværksfagene, men det kan vi ikke i øjeblikket, for de har nok at lave. En del af løsningen kan være at tage mekanikere ind fra Filippinerne, fordi de er dygtige, og de taler godt engelsk. Vi gør i hvert fald, hvad vi kan for at sikre, at vi har den nødvendige arbejdskraft,” slutter Jan Andersen.

Om virksomheden: 

Alex Andersen Ølund A/S har siden den beskedne start i 1964 udviklet sig til at være en af Danmarks førende logistikvirksomheder med speciale i transport af blomster, frugt og grønt og andre temperaturfølsomme varer samt stykgods af enhver art. Som en moderne og ansvarlig logistikvirksomhed påtager de sig en bred vifte af opgaver – fra emballagestyring til logistikløsninger – for kunder fra mange forskellige brancher. Der er fokus på kundebehov, nytænkning og miljø, og de udvikler sig løbende for at være blandt branchens førende, samt for at sikre høj kvalitet og rettidig levering.

 

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]