Nyheder • 17/04/2013

Fynsk flet i verdensklasse

Hos Sika-Design er man netop hjemvendt fra designmesse i Milano – men det hele startede under mere trange kår tilbage under 2. verdenskrig.

MÅNEDENS VIRKSOMHED: Selvom de fynske fletmøbler fra Sika-Design forbindes med sommer og rosévin, opstod familievirksomheden i sin tid på en mere dyster baggrund: Under 2. verdenskrig var arbejdsløsheden stor, ikke mindst på Skanderborg-egnen. Til gengæld var der gratis tilgængelige lokale råvarer i form af halm på markerne og siv i søerne. Og det var her, at handelsmanden Ankjær Andreasen fik ideen til at starte en husflidsproduktion i de små hjem af flettede kurve, sivsko og lampeskærme, som han så sørgede for at afsætte til de handlende. Ankjær Andreasen døbte sin virksomhed Sika efter den graciøse hjorteart.

I 1951 flyttede virksomheden til Fyn med hovedsæde i Odense og tilhørende fabrik i Langeskov, hvor der indledtes en produktion af lette flettede møbler i rattan. Virksomheden voksede støt og havde i 1960’erne ca. 100 beskæftigede på Fyn med at producere spanskrørs- og havemøbler i teak.
I 1972 drog Ankjær Andreasen på forretningsrejse til Fjernøsten, og da han kom hjem, havde han købt et stykke land og etableret en produktion af rattanmøbler i Malaysia med 150 mand. Beslutningen var foranlediget af Sikas voksende succes på eksportmarkederne i både Europa og flere oversøiske lande. I 1980 trådte Ankjær Andreasens søn Knud i firmaet, som han overtog i 1983.

I 1985 opstod et nyt marked for fletmøbler i takt med, at det af energimæssige årsager blev populært at bygge udestuer, og kurvemøblerne havde en storhedstid både til sommerhuse og have- og pejsestuer. For at kunne dække det enorme marked og komme udenom en række eneforhandlinger i flere lande etablerede Knud Andreasen i 1986 søsterselskabet Cane-line med særligt henblik på at servicere de store kædekunder. De to virksomheder bor i en årrække i Odense, men flytter 2005 til det nuværende fælles domicil i Rynkeby nær Kerteminde.

I 1996 kom Knud Andreasens datter Louise ind i familievirksomheden, og i dag råder designvirksomheden over fire fabrikker i Indonesien. Den ene – kaldet Silcane – ejer Sika selv – sammen med søsterfirmaet Cane-line, og på de tre andre har man nu igennem de seneste 20 år oparbejdet et særdeles nært forhold til indehaverne. I alt arbejder ca. 1.000 ansatte på de fire fabrikker med produktionen af Sika Design-møbler, og al produktion er certificeret efter både ISO 14001-standarden for miljø og SA 8000 for social ansvarlighed, hvilket er et krav fra mange kunder.
”Vi betaler over de lokale minimumslønninger, og får til gengæld en meget loyal og kompetent arbejdsstyrke,” siger Louise Andreasen, der tre gange om året drager på leverandørbesøg, bl.a. for at introducere nye produktdesigns.
Omkring 60 procent af produktionen shippes direkte fra Indonesien i containere til kunderne, mens resten sejles til Danmark, hvor møblerne kommer en tur omkring det ca. 12.000 kvm. store lager i Rynkeby, inden de på lastbiler køres ud til forhandlere i Danmark og de nære markeder.

I Danmark omfatter forhandlernettet ca. 60 møbelforretninger, og på flere eksportmarkeder har Sika-Design en eneforhandler med et bredt filialnet i det pågældende land, mens andre markeder serviceres via lokale agenter og distributører.

“For tiden er det især de oversøiske markeder, der rykker – med Australien, Sydamerika og USA som de førende, mens også flere latinamerikanske lande begynder at fylde i ordrebøgerne. ”Til gengæld ligger de sydeuropæiske markeder, der tidligere har været gode aftagere, helt ned i øjeblikket, og på det tyske marked har det alle dage været svært at skabe interesse for rattanmøbler i møbelfaghandelen. Derimod har vi et glimrende marked for vores mere romantiske modeller blandt de mange små brugskunst- og interiørbutikker, som ikke frekventerer de egentlige møbelmesser, men som vi f.eks. møder på Ambiente-messen i Frankfurt,” siger Louise Andreasen.

I løbet af et halvt år forventer Sika Design at åbne en Flagship Store i Singapore sammen med en lokal partner, og hvis det falder heldigt ud, er der muligvis basis for at etablere en butikskæde i Sydøstasien. Der er også planer om at teste et Sika shop-in-shop koncept på ferieøen Bali.

Gennem de seneste år har ejerstrukturen i Sika Design været sådan, at Knud Andreasen og Brian Djernes, der er direktør i Cane-line, tilsammen har ejet lige over halvdelen af de to søsterselskaber, mens resten ejes af investeringsfirmaet Langholm Capital. Der er dog nu indledt skridt til et kommende generationsskifte, hvor datteren Louise Andreasen her i løbet af året overtager majoriteten af faderens andel. Fremtiden er dermed lagt i faste rammer for det fynske flet-foretagende med den usandsynlige, men ikke desto mindre fuldt funktionelle forretningsmodel.
Læs mere på www.sika-design.dk

Gislev Rejser: Fra familievirksomhed til del af stor koncern

Den fynske rejsevirksomhed Gislev Rejser har gennem de senere år været gennem en betydelig transformation. Ifølge administrerende direktør Niels Ravn Eriksen har både det nye ejerskab og flytningen været med til at styrke virksomhedens profil og synlighed, og samtidig har samarbejdet med Aller-koncernen hurtigt vist sig at skabe værdi.

Familievirksomhed forbereder sig på miljøkrav i god tid

Mens byggevirksomheden Poul Rasmussen endnu ikke er undlagt lovkravet om bæredygtighedsrapporteringen, så er virksomheden godt i gang med at klæde sig på til den bæredygtige dagsorden. Derfor har familievirksomheden tilmeldt sig vores ESG-Netværk for at være klar til fremtidige krav fra både stat, kunder og institutioner. 

Brain Boost: Ikke alle indtægter skaber samme værdi

Da softwarehuset Ecreo og Fynsk Erhverv i fællesskab afholdte seminaret "Styrk din digitale B2B-strategi og skab resiliens i en uforudsigelig tid" var Odense-virksomheden Flexbuy Technologies repræsenteret blandt deltagerne i form af Jacob Brage. Og han forlod Alfred og Kamilla, hvor arrangementet blev afholdt, i opløftet tilstand.

Brug din stemme på et stærkt EU

Når der søndag, den 9. juni er valg til Europa-Parlamentet i Danmark, er det vigtigt, at vi alle gør brug af vores demokratiske ret og sætter vores kryds på stemmesedlen. Det skaber en grønnere fremtid og styrker den enkelte virksomhed, det enkelte land - og den europæiske union. Tak fordi du bruger din stemme.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.