Nyheder • 17/04/2013

Fynsk flet i verdensklasse

Hos Sika-Design er man netop hjemvendt fra designmesse i Milano – men det hele startede under mere trange kår tilbage under 2. verdenskrig.

MÅNEDENS VIRKSOMHED: Selvom de fynske fletmøbler fra Sika-Design forbindes med sommer og rosévin, opstod familievirksomheden i sin tid på en mere dyster baggrund: Under 2. verdenskrig var arbejdsløsheden stor, ikke mindst på Skanderborg-egnen. Til gengæld var der gratis tilgængelige lokale råvarer i form af halm på markerne og siv i søerne. Og det var her, at handelsmanden Ankjær Andreasen fik ideen til at starte en husflidsproduktion i de små hjem af flettede kurve, sivsko og lampeskærme, som han så sørgede for at afsætte til de handlende. Ankjær Andreasen døbte sin virksomhed Sika efter den graciøse hjorteart.

I 1951 flyttede virksomheden til Fyn med hovedsæde i Odense og tilhørende fabrik i Langeskov, hvor der indledtes en produktion af lette flettede møbler i rattan. Virksomheden voksede støt og havde i 1960’erne ca. 100 beskæftigede på Fyn med at producere spanskrørs- og havemøbler i teak.
I 1972 drog Ankjær Andreasen på forretningsrejse til Fjernøsten, og da han kom hjem, havde han købt et stykke land og etableret en produktion af rattanmøbler i Malaysia med 150 mand. Beslutningen var foranlediget af Sikas voksende succes på eksportmarkederne i både Europa og flere oversøiske lande. I 1980 trådte Ankjær Andreasens søn Knud i firmaet, som han overtog i 1983.

I 1985 opstod et nyt marked for fletmøbler i takt med, at det af energimæssige årsager blev populært at bygge udestuer, og kurvemøblerne havde en storhedstid både til sommerhuse og have- og pejsestuer. For at kunne dække det enorme marked og komme udenom en række eneforhandlinger i flere lande etablerede Knud Andreasen i 1986 søsterselskabet Cane-line med særligt henblik på at servicere de store kædekunder. De to virksomheder bor i en årrække i Odense, men flytter 2005 til det nuværende fælles domicil i Rynkeby nær Kerteminde.

I 1996 kom Knud Andreasens datter Louise ind i familievirksomheden, og i dag råder designvirksomheden over fire fabrikker i Indonesien. Den ene – kaldet Silcane – ejer Sika selv – sammen med søsterfirmaet Cane-line, og på de tre andre har man nu igennem de seneste 20 år oparbejdet et særdeles nært forhold til indehaverne. I alt arbejder ca. 1.000 ansatte på de fire fabrikker med produktionen af Sika Design-møbler, og al produktion er certificeret efter både ISO 14001-standarden for miljø og SA 8000 for social ansvarlighed, hvilket er et krav fra mange kunder.
”Vi betaler over de lokale minimumslønninger, og får til gengæld en meget loyal og kompetent arbejdsstyrke,” siger Louise Andreasen, der tre gange om året drager på leverandørbesøg, bl.a. for at introducere nye produktdesigns.
Omkring 60 procent af produktionen shippes direkte fra Indonesien i containere til kunderne, mens resten sejles til Danmark, hvor møblerne kommer en tur omkring det ca. 12.000 kvm. store lager i Rynkeby, inden de på lastbiler køres ud til forhandlere i Danmark og de nære markeder.

I Danmark omfatter forhandlernettet ca. 60 møbelforretninger, og på flere eksportmarkeder har Sika-Design en eneforhandler med et bredt filialnet i det pågældende land, mens andre markeder serviceres via lokale agenter og distributører.

“For tiden er det især de oversøiske markeder, der rykker – med Australien, Sydamerika og USA som de førende, mens også flere latinamerikanske lande begynder at fylde i ordrebøgerne. ”Til gengæld ligger de sydeuropæiske markeder, der tidligere har været gode aftagere, helt ned i øjeblikket, og på det tyske marked har det alle dage været svært at skabe interesse for rattanmøbler i møbelfaghandelen. Derimod har vi et glimrende marked for vores mere romantiske modeller blandt de mange små brugskunst- og interiørbutikker, som ikke frekventerer de egentlige møbelmesser, men som vi f.eks. møder på Ambiente-messen i Frankfurt,” siger Louise Andreasen.

I løbet af et halvt år forventer Sika Design at åbne en Flagship Store i Singapore sammen med en lokal partner, og hvis det falder heldigt ud, er der muligvis basis for at etablere en butikskæde i Sydøstasien. Der er også planer om at teste et Sika shop-in-shop koncept på ferieøen Bali.

Gennem de seneste år har ejerstrukturen i Sika Design været sådan, at Knud Andreasen og Brian Djernes, der er direktør i Cane-line, tilsammen har ejet lige over halvdelen af de to søsterselskaber, mens resten ejes af investeringsfirmaet Langholm Capital. Der er dog nu indledt skridt til et kommende generationsskifte, hvor datteren Louise Andreasen her i løbet af året overtager majoriteten af faderens andel. Fremtiden er dermed lagt i faste rammer for det fynske flet-foretagende med den usandsynlige, men ikke desto mindre fuldt funktionelle forretningsmodel.
Læs mere på www.sika-design.dk

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri