Nyheder • 17/04/2013

Fynsk flet i verdensklasse

Hos Sika-Design er man netop hjemvendt fra designmesse i Milano – men det hele startede under mere trange kår tilbage under 2. verdenskrig.

MÅNEDENS VIRKSOMHED: Selvom de fynske fletmøbler fra Sika-Design forbindes med sommer og rosévin, opstod familievirksomheden i sin tid på en mere dyster baggrund: Under 2. verdenskrig var arbejdsløsheden stor, ikke mindst på Skanderborg-egnen. Til gengæld var der gratis tilgængelige lokale råvarer i form af halm på markerne og siv i søerne. Og det var her, at handelsmanden Ankjær Andreasen fik ideen til at starte en husflidsproduktion i de små hjem af flettede kurve, sivsko og lampeskærme, som han så sørgede for at afsætte til de handlende. Ankjær Andreasen døbte sin virksomhed Sika efter den graciøse hjorteart.

I 1951 flyttede virksomheden til Fyn med hovedsæde i Odense og tilhørende fabrik i Langeskov, hvor der indledtes en produktion af lette flettede møbler i rattan. Virksomheden voksede støt og havde i 1960’erne ca. 100 beskæftigede på Fyn med at producere spanskrørs- og havemøbler i teak.
I 1972 drog Ankjær Andreasen på forretningsrejse til Fjernøsten, og da han kom hjem, havde han købt et stykke land og etableret en produktion af rattanmøbler i Malaysia med 150 mand. Beslutningen var foranlediget af Sikas voksende succes på eksportmarkederne i både Europa og flere oversøiske lande. I 1980 trådte Ankjær Andreasens søn Knud i firmaet, som han overtog i 1983.

I 1985 opstod et nyt marked for fletmøbler i takt med, at det af energimæssige årsager blev populært at bygge udestuer, og kurvemøblerne havde en storhedstid både til sommerhuse og have- og pejsestuer. For at kunne dække det enorme marked og komme udenom en række eneforhandlinger i flere lande etablerede Knud Andreasen i 1986 søsterselskabet Cane-line med særligt henblik på at servicere de store kædekunder. De to virksomheder bor i en årrække i Odense, men flytter 2005 til det nuværende fælles domicil i Rynkeby nær Kerteminde.

I 1996 kom Knud Andreasens datter Louise ind i familievirksomheden, og i dag råder designvirksomheden over fire fabrikker i Indonesien. Den ene – kaldet Silcane – ejer Sika selv – sammen med søsterfirmaet Cane-line, og på de tre andre har man nu igennem de seneste 20 år oparbejdet et særdeles nært forhold til indehaverne. I alt arbejder ca. 1.000 ansatte på de fire fabrikker med produktionen af Sika Design-møbler, og al produktion er certificeret efter både ISO 14001-standarden for miljø og SA 8000 for social ansvarlighed, hvilket er et krav fra mange kunder.
”Vi betaler over de lokale minimumslønninger, og får til gengæld en meget loyal og kompetent arbejdsstyrke,” siger Louise Andreasen, der tre gange om året drager på leverandørbesøg, bl.a. for at introducere nye produktdesigns.
Omkring 60 procent af produktionen shippes direkte fra Indonesien i containere til kunderne, mens resten sejles til Danmark, hvor møblerne kommer en tur omkring det ca. 12.000 kvm. store lager i Rynkeby, inden de på lastbiler køres ud til forhandlere i Danmark og de nære markeder.

I Danmark omfatter forhandlernettet ca. 60 møbelforretninger, og på flere eksportmarkeder har Sika-Design en eneforhandler med et bredt filialnet i det pågældende land, mens andre markeder serviceres via lokale agenter og distributører.

“For tiden er det især de oversøiske markeder, der rykker – med Australien, Sydamerika og USA som de førende, mens også flere latinamerikanske lande begynder at fylde i ordrebøgerne. ”Til gengæld ligger de sydeuropæiske markeder, der tidligere har været gode aftagere, helt ned i øjeblikket, og på det tyske marked har det alle dage været svært at skabe interesse for rattanmøbler i møbelfaghandelen. Derimod har vi et glimrende marked for vores mere romantiske modeller blandt de mange små brugskunst- og interiørbutikker, som ikke frekventerer de egentlige møbelmesser, men som vi f.eks. møder på Ambiente-messen i Frankfurt,” siger Louise Andreasen.

I løbet af et halvt år forventer Sika Design at åbne en Flagship Store i Singapore sammen med en lokal partner, og hvis det falder heldigt ud, er der muligvis basis for at etablere en butikskæde i Sydøstasien. Der er også planer om at teste et Sika shop-in-shop koncept på ferieøen Bali.

Gennem de seneste år har ejerstrukturen i Sika Design været sådan, at Knud Andreasen og Brian Djernes, der er direktør i Cane-line, tilsammen har ejet lige over halvdelen af de to søsterselskaber, mens resten ejes af investeringsfirmaet Langholm Capital. Der er dog nu indledt skridt til et kommende generationsskifte, hvor datteren Louise Andreasen her i løbet af året overtager majoriteten af faderens andel. Fremtiden er dermed lagt i faste rammer for det fynske flet-foretagende med den usandsynlige, men ikke desto mindre fuldt funktionelle forretningsmodel.
Læs mere på www.sika-design.dk

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]