Nyheder • 01/09/2017

Fynsk Erhvervs formand: Broen skal ikke malkes for flere penge

Som det fremgår af Fyens Stiftstidende d.d., foreslår Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen, at den vestfynske motorvej skal udvides med det tredje spor nu, og at dette skal finansieres ved at låne pengene i Sund & Bælt A/S (læs Storebæltsforbindelsen), samt at lånet skal tilbagebetales, når der på et tidspunkt efter 2020 er midler på finansloven til det. Det vil få som konsekvens, at broafgifterne ikke kan nedsættes som foreslået i regeringens finanslovsudspil med 25% over de næste tre år.

Bro og motorvej hånd-i-hånd
Såfremt der kan findes politisk flertal for at anlægge det tredje motorvejsspor på Vestfyn nu, er det klart at foretrække fremfor nødsporsløsningen. Men vi må tage klart afstand fra finansieringsmodellen, hvor Storebæltsforbindelsen endnu engang kommer til at agere malkeko. Hvis den fynske motorvej skal udvides med det permanente tredje spor som foreslået nu, må der optages lån eller findes finansiering på anden vis. Alt andet vil være en særbeskatning af de trafikanter, som benytter – og finansierer – Storebæltsbroen, hvoraf erhvervslivet udgør langt den største andel. Når Danske Fragtmænd (77 mio.kr.), Arla (40 mio.kr.), Alex Andersen Ølund (18 mio.kr.), Rynkeby (6 mio.kr.) m.fl. dagligt transporterer gods mellem landsdelene har både trængslen på den vestfynske motorvej og de høje broafgifter en negativ indvirkning på deres forretning (virksomhedens årlige omkostning til broafgifter fremgår i parentes). Derudover er der et betydeligt behov for at få udvidet arbejdskraftoplandet mod øst, så der i stigende grad kan tiltrækkes faglært og højtuddannet arbejdskraft til de fynske virksomheder. Det er derfor vigtigt, at udvidelsen af den vestfynske motorvej og nedsættelsen af broafgifterne over Storebælt således går hånd-i-hånd.

Jeg er meget skeptisk over for den model, og jeg kan ikke se nogen grund til at låne pengene af bilisterne. Pengene må findes et andet sted, og det er jo heller ikke sådan, at staten ikke har andre steder at låne, hvis det skal lånefinansieres
Jørgen Dirksen, formand, Fynsk Erhverv – Fyens Stiftstidende 1. september 2017

Vi anerkender, at en nedsættelse af broafgifterne over Storebælt som foreslået i finanslovsudspillet vil medføre flere biler over broen, men ikke alle vil passere den vestfynske motorvej – og dem, der vil, vil nødvendigvis ikke alle køre netop på den strækning i de timer, hvor spidsbelastningen er højest. Privatbilisterne efterlyser i stor udstrækning også lavere broafgifter, hvorfor DF’s foreslåede finansieringsmodel også har en social slagside.

Vi appellerer derfor til, at Storebæltsforbindelsen – og dens brugere – ikke bliver gidsler i de forestående forhandlinger, og de for både Fyn og Danmark så vigtige sager – udvidelsen af det tredje spor på Vestfyn og nedsættelse af broafgifterne – får fuld opbakning og sammen baner vejen for større sammenhæng og samhandel mellem Øst- og Vestdanmark – og udvikling og vækst på Fyn.

Læs her artikler fra fyens.dk, som også er bragt i Fyns Stiftstidende den 1. september:

Fynsk Erhverv: Broen skal ikke malkes for flere penge (31. august 2017)

DF: Lad bilisterne på Storebælt betale for fynsk motorvej (31. august 2017)

Læs også Leder: Nu kan det kun gå for langsomt… (Direktør i Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt, 22. august 2017)

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen