Nyheder • 22/01/2015

Fynsk Erhverv underskriver charter med amerikansk ambassadør

Den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, var gæstetaler, da over 75 fynske virksomheder – og Fynsk Erhverv – tirsdag aften underskrev Fynsk Mangfoldighedscharter, hvor underskriverne tilkendegiver, at de bakker op om en mangfoldig arbejdsstyrke.

“Det danske charter for mangfoldighed er et formelt dokument, som erhvervsaktører og arbejdspladser kan underskrive, hvorved de tilkendegiver, at de bakker op om mangfoldighed på det danske arbejdsmarked og sætter pris på forskellighed blandt egne medarbejdere.”

Sådan står der på charterets hjemmeside, hvor man også kan skrive sin egen virksomhed på, som Odense Kommune, som den første efter København, tirsdag aften lavede en lokal udgave af.

Fynske Medier lagde hus til arrangementet, som Rådmand Steen Møller åbnede med en tale om styrkerne
ved et mangfoldigt arbejdsmarked.

Herefter talte den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, om både sine egne og de mere generelle amerikanske erfaringer med et meget forskelligartet sammensat samfund og arbejdsmarked.

– Min far lærte mig, at det ikke kun er fordi, det kan betale sig, at det er en god idé at være åben overfor anderledes mennesker end én selv, det er også fordi, det er den rigtige ting at gøre, sagde Gifford bl.a. – og henviste til forskellige studier, der har vist, at en mangfoldig arbejdsstyrke kan ses på virksomheders bundlinje.

Han fortalte også, at forandring er det eneste konstante, man kan regne med; så man kan lige så godt som udgangspunkt indstille sig på at møde forandringer og de(t) anderledes med et åbent sind.

– Mangfoldigheden har altid været det, der gjorde USA stærkt – og det at vi har en fælles forståelse for, at mangfoldighed er en styrke, sagde Rufus Gifford.

Efter ambassadøren fortalte chefredaktør for Fyens Stiftstidende, Per Westergaard, at han faktisk  til at begynde med var skeptisk overfor at lægge hus til arrangementet, for han havde aldrig rigtig set mangfoldighed som noget væsentligt blandt mediehusets ansatte. Men så kom han til at tænke på, hvor mange med udenlandsk baggrund, der rent faktisk sidder rundt omkring i organisationen, både på redaktionen og i de andre organisatoriske led.

– Vi har folk siddende på redaktionerne med anden etnisk baggrund end dansk, som helt naturligt har en anden erfaring og tilgang til det omkringliggende samfund, som jo bliver mere og mere mangfoldigt, og det vil vi få flere af i fremtiden, det er jeg sikker på, sagde Per Westergaard, og fortsatte:

– Men vi har også mange andre end ‘æblekindede fynboer’, som overhovedet muliggør, at vores avis udkommer. Vi kan simpelthen ikke få nok danskere til at køre avisen ud fra kl. 24.00 til kl. 8.00 – der er vi helt afhængige af udlændinge, ligesom vi ikke har nok programmører og systemudviklere på Fyn, selvom universitetet ligger lige herude, så dem henter vi i udlandet.

Jens Hempel-Hansen fra Fynsk Erhvervs bestyrelse talte som den sidste på dagen – dog i egenskab af næstformand i Dansk Industri Fyn.

 

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri