Nyheder • 15/11/2021

Fremtidsforsker: Vi skal turde prøve kræfter med fremtiden

Liselotte Lyngsø - Foto © Christina Hauschildt

Når Fynsk Erhverv den 17. november slår dørene op på Hindsgavl Slot for 2021-udgaven af Fynsk ErhvervsTopmøde, bliver det med stærkt fokus på de muligheder, som fremtiden bringer.

Kriser accelererer trends, og derfor har vi inviteret fremtidsforskeren Liselotte Lyngsø til sammen med serieiværksætteren, finansmanden og investoren Lars Tvede til en aktuel dialog om de nye teknologier, supertrends og markedsbevægelser.

Og ifølge Liselotte Lyngsø er der sket rigtig meget i det seneste år, som betyder, at virksomhedsejerne gør klogt i at smøge ærmerne op og kaste forsigtigheden til side.

“Mennesket kommer generelt ret langsomt fremad, men nogle gange bliver vi tvunget til at handle hurtigt, og det er coronapandemien et godt eksempel på. I årevis har man talt om, hvordan folk bedst kan forene arbejdsdage og hjemmearbejdsdage for at arbejde hybridt. Der kunne man jo se med coronaen, at dér kom det nærmest fra den ene dag til den anden,” siger Liselotte Lyngsø, som ikke er i tvivl om, at den ændring er kommet for at blive.

“I dag er de fleste i Danmark tilbage på arbejdspladserne, men ikke på samme måde som før, fordi vi har fundet nogle bedre måder at arbejde på. Flere af de virksomheder, som jeg har talt med, lader det nu snarere afhænge af opgaverne, om de skal mødes eller ej, og på den måde er der sket en hurtig transformation på området,” konstaterer fremtidsforskeren.

Liselotte Lyngsø var med til at grundlægge Future Navigator i 2003, og nu er hun bogaktuel med “Aftershocks and Oppportunities – Scenarios for a Post-Pandemic Future,” som netop er udkommet.

I bogen – og på Hindsgavl Slot – kommer hun nærmere ind på, hvad virksomhedsledere med fordel kan tage med sig fra fremtidsforskernes univers:

Fremtidsforskning handler om at spotte forandringer, og oversætte dem til nye kompetencer og investeringer i virksomheden. Som leder handler det om at være god til at identificere netop de områder, hvor du kan gøre virksomheden endnu mere værdifuld for både ansatte og kunder.

Liselotte Lyngsø understreger, at mulighederne for forandringer og forbedringer er bedre, end de nogensinde har været:

“Vi taler om, at vi har bevæget os fra fra “Science fiction” til “Science faction”. Teknologisk set har afstanden mellem at forestille sig noget, og at skabe noget aldrig været kortere.

Fremtiden kommer rigtig hurtigt. Der kommer batterier, som kan flytte os helt fra fossile brændstoffer til grøn energi, der kommer stamcelle-bøffer i stedet for bøffer fra køer, og så videre, så jeg foreslår virksomhedslederne, at de tør prøve noget mere.

De skal turde at prøve kræfter med fremtiden,” siger Liselotte Lyngsø, der lover, at aftenens anden oplægsholder vil supplere med de iagttagelser, han har gjort sig med investorbriller på.

Vi glæder os til at se dig denne aften, hvor vi også vil hædre årets modtager af Tietgenprisen, styrke netværksrelationerne mellem de fynske erhvervsledere og nyde en god middag i de skønne omgivelser på Hindsgavl Slot.

Tilmeld dig arrangementet her

Tilmeldingsfristen til ErhvervsTopmøde er 10/11-2021

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk