Nyheder • 22/04/2015

Første portal for alle offentlige udbud – tilmeld dig i dag

Fynsk Erhverv-medlemsvirksomheden Processio har lavet en portal, hvor alle offentlige opgaver, udbud og tilbud annonceres, og hvor alle private leverandører gratis kan tilmelde sig og beskrive sin virksomhed og sine produkter. Portalen hedder Comdia, og bl.a. Odense Kommune og Københavns Kommune vil fremadrettet hyre private leverandører igennem portalen, som også gør det langt nemmere for de offentlige udbydere at komme social dumping til livs.   

Odensevirksomheden Processio laver digitale redskaber til at forbedre dialogen mellem offentlige institutioner og private virksomheder. Virksomheden startede i 2011, men har allerede både landets største (København) og landets fjerdestørste kommune (Odense) som kunder, samt en lang række andre offentlige instanser, heriblandt Rigspolitiet, Faaborg-Midtfyn Kommune, Statens Indkøbscentral, Miljøministeriet og FN’s klimakommission i Bonn – som første udenlandske bruger.

Processio har opfundet portalen ‘Comdia – offentlig privat dialog‘, der er en sammentrækning af ‘Commercial Dialogue’. Gennem portalen kan offentlige institutioner lægge deres opgaver og udbud ud, så snart de ved, de skal bruge en privat leverandør. Private leverandører kan på samme måde oprette sig som brugere på Comdio – hvor de kan skrive deres kompetencer og produkter ind, så de offentlige institutioner kan se, hvilke udbydere der er på markedet.

– Det er gratis for private virksomheder at tilmelde sig Comdia, og man bestemmer selv, hvilke oplysninger man har lyst til at lægge ind i portalen, og alle kan oprette sig. Men så kan den offentlige myndighed selv sortere i, hvilke kriterier de vil lægge vægt på hos en kommende samarbejdspartner, fortæller Casper Helboe-Nielsen, adm. direktør i Processio.

– Der kan være mange opgaver, hvor personlig kontakt er helt nødvendigt, men Comdia muliggør dialogen mellem det offentlige og det private på et langt tidligere tidspunkt i processen og giver begge parter en både større og hurtigere forståelse for, hvad man hver især kan levere og har brug for, forklarer Casper Helboe-Nielsen, og fortsætter:

– Comdia gør det på den måde nemmere for de offentlige instanser at planlægge et stort samarbejde med de mest relevante og interessante private aktører. Lige så snart f.eks. en kommune beslutter sig for, der på et tidspunkt skal laves en opgave, kan de lægge den på portalen og begynde en dialog med mulige samarbejdspartnere.

Vil man som fynsk virksomhed have en kontrakt med Odense Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Københavns Kommune eller én af de andre statslige institutioner, der nu bruger Comdia, skal man altså oprette sig som bruger inde på portalen. For at komme i betragtning til en udbudt opgave fra Odense Kommune skal man gå igennem deres leverandørportal, der linker ind til Comdia, og som pt. er under opbygning, men meget snart er operationel, sandsynligvis i løbet af denne uge. Alle kommunens fremadrettede udbud over 50.000 kroner vil ske gennem Comdia.

Mod social dumping
Comdia kan også være et effektivt redskab mod social dumping i forbindelse med offentlige opgaver. Det bruger Københavns Kommune aktivt portalen til, ved at kræve at alle underleverandører skal tilmelde sig portalen med alle relevante oplysninger.

Københavns Kommune har et indsatsteam, som laver kontrolbesøg hos kommunens samarbejdspartnere for at undersøge, om de lever op til de aftalte arbejdsklausuler.  Ifølge Rikke Stampe Wesch, der er projektleder i Københavns Kommunes Center for Økonomi; Team Udbud & Kontrakter, ville det  være vanskeligt uden Comdia.

– Leverandørerne skal registrere sig via platformen. De skal både indberette basisoplysninger på sig selv og deres underleverandører. Disse oplysninger bliver knyttet til den kontrakt, de har indgået med kommunen. På den måde kan indsatsteamet altid trække aktuelle oplysninger over alle leverandører som er underlagt arbejdsklausulen, siger Rikke Stampe Wesch.

I stærk vækst – og tilfredse med Fyn
Processio har fået flere store kunder allerede, og den lille Odensevirksomhed har haft stor vækst og regner med yderligere vækst i fremtiden, både herhjemme og i udlandet. Derfor har de tilmeldt sig Fynsk Erhvervs Next Level-tiltag for at håndtere udfordringerne, der er forbundet med succesen, på bedst mulig måde.

– Vi er de første på det her marked, og vi oplever stor interesse for vores produkt, så vi regner helt bestemt med at komme i vækst i fremtiden. Der er netop vedtaget en ny udbudslov, der kræver mere offentlig/privat dialog, så Comdia er helt på linje med tendensen. I den forbindelse vil vi gerne sige, at vi har været meget tilfredse med forholdende i Odense, heriblandt selvfølgelig at Odense Kommune har valgt at anvende vores portal. Men vi har også været meget glade for den måde, vi er blevet taget imod af Fynsk Erhverv – vi har fået stor støtte herfra og fået udbygget vores netværk, siger Casper Helboe-Nielsen.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.