Nyheder • 22/04/2015

Første portal for alle offentlige udbud – tilmeld dig i dag

Processio-980x500

Fynsk Erhverv-medlemsvirksomheden Processio har lavet en portal, hvor alle offentlige opgaver, udbud og tilbud annonceres, og hvor alle private leverandører gratis kan tilmelde sig og beskrive sin virksomhed og sine produkter. Portalen hedder Comdia, og bl.a. Odense Kommune og Københavns Kommune vil fremadrettet hyre private leverandører igennem portalen, som også gør det langt nemmere for de offentlige udbydere at komme social dumping til livs.   

Odensevirksomheden Processio laver digitale redskaber til at forbedre dialogen mellem offentlige institutioner og private virksomheder. Virksomheden startede i 2011, men har allerede både landets største (København) og landets fjerdestørste kommune (Odense) som kunder, samt en lang række andre offentlige instanser, heriblandt Rigspolitiet, Faaborg-Midtfyn Kommune, Statens Indkøbscentral, Miljøministeriet og FN’s klimakommission i Bonn – som første udenlandske bruger.

Processio har opfundet portalen ‘Comdia – offentlig privat dialog‘, der er en sammentrækning af ‘Commercial Dialogue’. Gennem portalen kan offentlige institutioner lægge deres opgaver og udbud ud, så snart de ved, de skal bruge en privat leverandør. Private leverandører kan på samme måde oprette sig som brugere på Comdio – hvor de kan skrive deres kompetencer og produkter ind, så de offentlige institutioner kan se, hvilke udbydere der er på markedet.

– Det er gratis for private virksomheder at tilmelde sig Comdia, og man bestemmer selv, hvilke oplysninger man har lyst til at lægge ind i portalen, og alle kan oprette sig. Men så kan den offentlige myndighed selv sortere i, hvilke kriterier de vil lægge vægt på hos en kommende samarbejdspartner, fortæller Casper Helboe-Nielsen, adm. direktør i Processio.

– Der kan være mange opgaver, hvor personlig kontakt er helt nødvendigt, men Comdia muliggør dialogen mellem det offentlige og det private på et langt tidligere tidspunkt i processen og giver begge parter en både større og hurtigere forståelse for, hvad man hver især kan levere og har brug for, forklarer Casper Helboe-Nielsen, og fortsætter:

– Comdia gør det på den måde nemmere for de offentlige instanser at planlægge et stort samarbejde med de mest relevante og interessante private aktører. Lige så snart f.eks. en kommune beslutter sig for, der på et tidspunkt skal laves en opgave, kan de lægge den på portalen og begynde en dialog med mulige samarbejdspartnere.

Vil man som fynsk virksomhed have en kontrakt med Odense Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Københavns Kommune eller én af de andre statslige institutioner, der nu bruger Comdia, skal man altså oprette sig som bruger inde på portalen. For at komme i betragtning til en udbudt opgave fra Odense Kommune skal man gå igennem deres leverandørportal, der linker ind til Comdia, og som pt. er under opbygning, men meget snart er operationel, sandsynligvis i løbet af denne uge. Alle kommunens fremadrettede udbud over 50.000 kroner vil ske gennem Comdia.

Mod social dumping
Comdia kan også være et effektivt redskab mod social dumping i forbindelse med offentlige opgaver. Det bruger Københavns Kommune aktivt portalen til, ved at kræve at alle underleverandører skal tilmelde sig portalen med alle relevante oplysninger.

Københavns Kommune har et indsatsteam, som laver kontrolbesøg hos kommunens samarbejdspartnere for at undersøge, om de lever op til de aftalte arbejdsklausuler.  Ifølge Rikke Stampe Wesch, der er projektleder i Københavns Kommunes Center for Økonomi; Team Udbud & Kontrakter, ville det  være vanskeligt uden Comdia.

– Leverandørerne skal registrere sig via platformen. De skal både indberette basisoplysninger på sig selv og deres underleverandører. Disse oplysninger bliver knyttet til den kontrakt, de har indgået med kommunen. På den måde kan indsatsteamet altid trække aktuelle oplysninger over alle leverandører som er underlagt arbejdsklausulen, siger Rikke Stampe Wesch.

I stærk vækst – og tilfredse med Fyn
Processio har fået flere store kunder allerede, og den lille Odensevirksomhed har haft stor vækst og regner med yderligere vækst i fremtiden, både herhjemme og i udlandet. Derfor har de tilmeldt sig Fynsk Erhvervs Next Level-tiltag for at håndtere udfordringerne, der er forbundet med succesen, på bedst mulig måde.

– Vi er de første på det her marked, og vi oplever stor interesse for vores produkt, så vi regner helt bestemt med at komme i vækst i fremtiden. Der er netop vedtaget en ny udbudslov, der kræver mere offentlig/privat dialog, så Comdia er helt på linje med tendensen. I den forbindelse vil vi gerne sige, at vi har været meget tilfredse med forholdende i Odense, heriblandt selvfølgelig at Odense Kommune har valgt at anvende vores portal. Men vi har også været meget glade for den måde, vi er blevet taget imod af Fynsk Erhverv – vi har fået stor støtte herfra og fået udbygget vores netværk, siger Casper Helboe-Nielsen.

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]