Nyheder • 27/01/2016

Første EUX-elever parat til arbejdsmarkedet: Højere niveau – mere dedikation

TietgenSkolen er første sted i landet, der har sendt færdige EUX-studerende ud på arbejdsmarkedet. Fynsk Erhverv havde torsdag d.21. januar besøg af Rasmus Biller Due og Line Ackermann, som begge har taget den nye EUX-uddannelse og nu leder efter arbejde. EUX er en gymnasial tilføjelse til erhvervsuddannelserne, der gør, at niveauet bliver hævet, og de studerende får flere muligheder for videreuddannelse.  

EUX er en tilføjelse til erhvervsuddannelser, som giver gymnasiale kompetencer og dermed flere muligheder for at videreuddanne sig. Torsdag d. 21. januar dimitterede Danmarks første EUX-uddannede elever fra TietgenSkolen i Odense.

– For elektrikere, tømrere og de andre erhvervsuddannelser er EUX to-tre år gammelt, hvor vi på handelsuddannelserne indførte det i august 2015. På Fyn skrev TietgenSkolen danmarkshistorie i torsdags, da vi afleverede landets første EUX-eksamensbeviser. Jeg tyvstartede nemlig og gav vores elever mulighed for at tage de ekstra fire fag på høje niveauer her i efteråret 2015, fortæller Bo Ravn, forstander på TietgenSkolen i Odense.

To af de færdiguddannede, Rasmus Biller Due og Line Ackermann, var torsdag eftermiddag forbi Fynsk Erhverv for at høre om det fynske erhvervsliv – blot få timer før, de skulle til dimission.

– Jeg valgte uddannelsen, fordi den åbner en masse døre. Jeg vil gerne ud og have noget erfaring nu, men senere kan det godt være, jeg videreuddanner mig, fortæller Line Ackermann.

Rasmus Biller Due har samme planer om at arbejde først og derefter måske videreuddanne sig, og de begge to også været meget tilfredse med uddannelsen.

– Vi har haft erfarne undervisere, og det har været et rigtig godt forløb, fortæller Rasmus Biller Due.

Både Rasmus og Line leder efter job inden for kontor og økonomi. Drømmejobbet er i speditionsbranchen.

Det gymnasiale X
Bo Ravn forklarer, at EUX er en opgradering af TietgenSkolens merkantile uddannelser.

– EUX er skoledelen af vores elevuddannelser, som retter sig mod kontor, handel og detail. Det er afløseren for det gamle HG (Handelsskolernes grundforløb) og en ny grunduddannelse for de dygtigste og mest målrettede elever. Så vi kalder os ikke Tietgen HG mere, men Tietgen Business. Landet over har vi brandet de nye EUX-uddannelser inden for vores hovedområde – detail, handel, kontor, event og i teorien finans – som ‘business’, fortæller Bo Ravn og fortsætter:

– Når uddannelsen hedder noget med ‘X’, er det for at rime på STX (studentereksamen), HTX (Højere teknisk eksamen) og HHX (Højere handelseksamen) – altså de tre andre gymnasiale retninger. ‘EU’ betyder erhvervsuddannelse, og ‘X’ betyder gymnasial eksamen og studiekompetence. Så de elever, der færdiggør forløbet, har adgang til erhvervsakademi og professionsbacheloruddannelser og kan komme videre i videregående uddannelser.

Stærkere elever – flere kompetencer
Når erhvervsuddannelserne tilføjer EUX, bliver de fagligt mere krævende, hvilket ifølge Bo Ravn giver stærkere elever til arbejdsmarkedet.

– EUX er betydeligt mere krævende end det, der var før. Det betyder, at det er stærkere elever, vi optager, og stærkere elever som gennemfører uddannelsen. De kommer ud med flere kompetencer. På en lang række områder bliver de nu siddestillet med dem med huer på, og det er der efterspørgsel efter. Det høje niveau gør så også, at der er flere, som ikke har kompetencerne til at gennemføre. Man skal komme hertil med gode kompetencer fra folkeskolen, og så skal man yde en indsats.

– Adgangskravet til EUX er karakteren 2 i dansk og i matematik samt uddannelsesparathed. Det har brancherne ønsket. Erhvervslivet har førhen i høj grad ansat andet end HG’ere. Med EUX får vi mulighed for at aflevere unge mennesker, som kan det, erhvervslivet ønsker, så de rent faktisk kan få elevpladser, siger Bo Ravn og slutter:

– Indholdet i vores uddannelser skal være så tæt på virksomhedernes behov som overhovedet muligt. Hæve niveauet, tiltrække de rigtige elever, og aflevere unge mennesker med de rette kompetencer til erhvervslivet. Det er vores mål. Men det står og falder så også med, om virksomhederne tager imod de nye elever – giver dem elevpladser og ansætter dem. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.