Nyheder • 27/01/2016

Første EUX-elever parat til arbejdsmarkedet: Højere niveau – mere dedikation

TietgenSkolen er første sted i landet, der har sendt færdige EUX-studerende ud på arbejdsmarkedet. Fynsk Erhverv havde torsdag d.21. januar besøg af Rasmus Biller Due og Line Ackermann, som begge har taget den nye EUX-uddannelse og nu leder efter arbejde. EUX er en gymnasial tilføjelse til erhvervsuddannelserne, der gør, at niveauet bliver hævet, og de studerende får flere muligheder for videreuddannelse.  

EUX er en tilføjelse til erhvervsuddannelser, som giver gymnasiale kompetencer og dermed flere muligheder for at videreuddanne sig. Torsdag d. 21. januar dimitterede Danmarks første EUX-uddannede elever fra TietgenSkolen i Odense.

– For elektrikere, tømrere og de andre erhvervsuddannelser er EUX to-tre år gammelt, hvor vi på handelsuddannelserne indførte det i august 2015. På Fyn skrev TietgenSkolen danmarkshistorie i torsdags, da vi afleverede landets første EUX-eksamensbeviser. Jeg tyvstartede nemlig og gav vores elever mulighed for at tage de ekstra fire fag på høje niveauer her i efteråret 2015, fortæller Bo Ravn, forstander på TietgenSkolen i Odense.

To af de færdiguddannede, Rasmus Biller Due og Line Ackermann, var torsdag eftermiddag forbi Fynsk Erhverv for at høre om det fynske erhvervsliv – blot få timer før, de skulle til dimission.

– Jeg valgte uddannelsen, fordi den åbner en masse døre. Jeg vil gerne ud og have noget erfaring nu, men senere kan det godt være, jeg videreuddanner mig, fortæller Line Ackermann.

Rasmus Biller Due har samme planer om at arbejde først og derefter måske videreuddanne sig, og de begge to også været meget tilfredse med uddannelsen.

– Vi har haft erfarne undervisere, og det har været et rigtig godt forløb, fortæller Rasmus Biller Due.

Både Rasmus og Line leder efter job inden for kontor og økonomi. Drømmejobbet er i speditionsbranchen.

Det gymnasiale X
Bo Ravn forklarer, at EUX er en opgradering af TietgenSkolens merkantile uddannelser.

– EUX er skoledelen af vores elevuddannelser, som retter sig mod kontor, handel og detail. Det er afløseren for det gamle HG (Handelsskolernes grundforløb) og en ny grunduddannelse for de dygtigste og mest målrettede elever. Så vi kalder os ikke Tietgen HG mere, men Tietgen Business. Landet over har vi brandet de nye EUX-uddannelser inden for vores hovedområde – detail, handel, kontor, event og i teorien finans – som ‘business’, fortæller Bo Ravn og fortsætter:

– Når uddannelsen hedder noget med ‘X’, er det for at rime på STX (studentereksamen), HTX (Højere teknisk eksamen) og HHX (Højere handelseksamen) – altså de tre andre gymnasiale retninger. ‘EU’ betyder erhvervsuddannelse, og ‘X’ betyder gymnasial eksamen og studiekompetence. Så de elever, der færdiggør forløbet, har adgang til erhvervsakademi og professionsbacheloruddannelser og kan komme videre i videregående uddannelser.

Stærkere elever – flere kompetencer
Når erhvervsuddannelserne tilføjer EUX, bliver de fagligt mere krævende, hvilket ifølge Bo Ravn giver stærkere elever til arbejdsmarkedet.

– EUX er betydeligt mere krævende end det, der var før. Det betyder, at det er stærkere elever, vi optager, og stærkere elever som gennemfører uddannelsen. De kommer ud med flere kompetencer. På en lang række områder bliver de nu siddestillet med dem med huer på, og det er der efterspørgsel efter. Det høje niveau gør så også, at der er flere, som ikke har kompetencerne til at gennemføre. Man skal komme hertil med gode kompetencer fra folkeskolen, og så skal man yde en indsats.

– Adgangskravet til EUX er karakteren 2 i dansk og i matematik samt uddannelsesparathed. Det har brancherne ønsket. Erhvervslivet har førhen i høj grad ansat andet end HG’ere. Med EUX får vi mulighed for at aflevere unge mennesker, som kan det, erhvervslivet ønsker, så de rent faktisk kan få elevpladser, siger Bo Ravn og slutter:

– Indholdet i vores uddannelser skal være så tæt på virksomhedernes behov som overhovedet muligt. Hæve niveauet, tiltrække de rigtige elever, og aflevere unge mennesker med de rette kompetencer til erhvervslivet. Det er vores mål. Men det står og falder så også med, om virksomhederne tager imod de nye elever – giver dem elevpladser og ansætter dem. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen