Nyheder • 09/04/2015
Fem skarpe til toplederen i gartneribranchen
Niels Søren Rasmussen er CEO i GASA Group, der er én af Europas største gartnerivirksomheder, og så er han nyt medlem af Fynsk Erhvervs bestyrelse. Vi givet ham fem skarpe spørgsmål om gartneribranchen på Fyn, og om hvad en virksomhed kan gøre for at få succes.
GASA blev grundlagt i 1929 og er i dag en af de største handelsvirksomheder indenfor gartneribranchen i Nordeuropa.
Virksomheden har hovedsæde i Odense og afdelinger i Holland, Italien, Storbritannien, Sverige og Tyskland.
Det er et salgsselskab med en lang og traditionsrig historie. GASA Group køber og sælger primært gartneriprodukter som planter og blomster, og langt de fleste af selskabets indkøb er fra Fyn. 85-86 procent af GASAs forretning er på eksportmarkedet, hvor de største markeder er Skandinavien og Tyskland, men virksomheden sender også varer til Øst- og Sydeuropa.
Vi har taget fat i adm. direktør for GASA Group, Niels Søren Rasmussen, og stillet ham fem skarpe spørgsmål om gartneribranchen, om Fyn og om succes.
1. Hvorfor er gartneribranchen vigtig for Fyn?
– Den danske gartneribranche er stort set lige med den fynske gartneribranche. Der er rigtig mange fynske arbejdspladser forbundet med branchen, både primære arbejdspladser ude i gartnerierne, men også afledte arbejdspladser. Jeg er selv direktør for et firma, som har ca. 250 ansatte på Fyn, som kun er her, fordi der bliver produceret omkring Fyn, så produktionen er utrolig vigtig.
– Det er forskellige faktorer, der har været med til at gøre Fyn førende gartneriproducent i landet: bl. a. den gode landbrugsjord og den lette adgang til energi, men det er også grundet en lang tradition for håndværket på Fyn.
2. Hvad er den fynske gartneribranches største udfordringer?
– Vi er hårdt pressede på omkostningsniveauet bredt. Vores konkurrenter i udlandet kan lave gartneriprodukter billigere, end vi er i stand til. Det er ting som energiafgifter og transportomkostninger og generelt omkostningerne ved at føre forretninger, som er højere herhjemme, og vores rammevilkår er vanskellige i forhold til vores konkurrenter i Holland og Østeuropa. Enhver samfundsmæssig regulering, som gør det sværere for os, er med til at presse erhvervet, og det er der desværre mange eksempler på fra de senere år.
– Vi er også udfordrede på at kunne tilpasse og udvikle produktionen, så den passer til markedet. Branchen har i mange år været presset, og når en branche ikke har stor indtjening, så kan det være svært at finde penge i budgettet til at udvikle.
3. Hvordan kan Fynsk Erhverv hjælpe de fynske gartnerier?
– Jeg tror, Fynsk Erhverv kan spille en rigtig vigtig rolle i at gøre politikerne opmærksomme på nogle af de udfordringer, som politikerne faktisk har ansvaret for, at gartneribranchen står overfor. Primært på Fyn og omkring Odense er gartneribranchen meget vigtig, og det tror jeg, Fynsk Erhverv kan være med til at sætte fokus på.
4. Hvad er den største fordel ved at drive virksomhed på/fra Fyn?
– Der er en stor tradition for at lave et kvalitetsprodukt på Fyn, og det er årsagen til, vi kan klare os på eksportmarkedet, selvom Danmark er et dyrt produktionsland. Vi udmærker os på kvalitet og troværdighed.
– Vi er en eksportvirksomhed, så ca. 85 procent af vores varer skal køres til udlandet, og vores største markeder er det øvrige Skandinavien og Tyskland. Så der er Fyn perfekt placeret lige midt i landet. Samtidig ligger en meget stor del af den produktion, vi køber, indenfor en omkreds af 10 kilometer fra os i Odense.
5. Hvad er det vigtigste, en virksomhed kan gøre for at få varig succes?
– Én af de ting, det er godt at være opmærksom på, er, at man både skal tage de rigtige beslutninger i modgangstider og i medgangstider. På mange måder er det nemmere at tage de rigtige beslutninger i modgangstider, for der er det mere åbenlyst, hvad der er brug for, men det er beslutningerne, man tager i medgangstider, der forbereder virksomheden på modgang, og som giver den langvarige succes.