Nyheder • 03/12/2015

Fem skarpe til IT-iværksætteren

House of Code er en softwareudviklingsvirksomhed, som startede i juni 2014 og i dag har afdelinger i både Odense og Århus. Vi har givet adm direktør Jonathan Bornemann Junker fem skarpe spørgsmål om iværksætteri, vækst og fynske forhold. 

House of Code er et IT-hus, som specialiserer sig i udvikling af app’s til smartphones og tablets. Virksomheden startede i juni sidste år og har været i kraftig vækst lige siden.

– Vi har en målsætning om at blive Gazelle, fortæller Jonathan Bornemann Junker.

Han er adm. direktør for virksomheden, der holder til på Kochsgade i Odense. Jonathan Bornemann Jonathan Bornemann JunkerJunker har en fortid som leder i detailbranchen og salgschef i Ikea, og han blev ansat af de to stiftere, Gert Lavsen og Rasmus Styrk, for at lede den unge iværksættervirksomhed og skabe vækst.

Fynsk Erhverv har stillet ham fem skarpe spørgsmål om iværksætteri, vækst og Fyn.

  1. Hvad er dit vigtigste råd til en kommende fynsk iværksætter?

– Tro på dig selv. Tro på ideen. Du skal have selvtilliden i orden, hvis du skal ud og sælge dig selv og dit produkt. Mærk efter: er det det her, der vil gøre dig glad? Og har du lyst til at investere al din tid i det? Så gør det!

– Sælg ideen! Kan du det, kan du sælge produktet. Vær ikke bange for, at nogen stjæler den undervejs. Holder du igen, er risikoen blot, at du bliver overhalet indenom, inden du overhovedet kommer i gang.

– Brug den feedback, du får i processen, til at udvikle dit produkt. Det er værdifuld information, som kan hjælpe dig til et endnu bedre resultat og produkt. Brug det!

  1. Hvad er den største udfordring for en digital iværksætter i Danmark? 

– Det digitale Danmark er i stor vækst og vokser i mange nye retninger. Der kommer hele tiden nye teknologier til, der skaber nye muligheder. Det gør også, at mange satser på en virksomhed inden for det digitale, og derfor er udbuddet stort og konkurrencen høj.

– En anden stor udfordring er hjælp til finansiering. Det kan være en jungle at finde frem til, hvilke muligheder du har, og finde den form der vil være passende til dit projekt.

– Og så er kvalificeret arbejdskraft en mangelvare. Vi mangler, specielt på fyn, dygtige folk til at fortsætte den digitale vækst. Heldigvis ser vi nu også flere gode tiltag, som er utroligt vigtige for, at vi kan opnå og indfri det potentiale, der er for vækst i fremtiden.

  1. Hvordan kommer man det vigtige skridt videre fra iværksættervirksomhed til etableret virksomhed?

– Lav en god plan, erkend dine egne mangler, og søg professionel hjælp, som kan hjælpe med disse.

– For at kunne tage det store skridt til at blive en mere etableret virksomhed er det vigtigt at have en god gennemarbejdet plan. Hvem er vi? Hvad står vi for? Hvor vil I hen? Og hvordan kommer I dertil? Det er en vigtig del af det fundament, der skal til for at danne rammerne for en virksomhed.

– Det er også vigtigt at erkende sine egne mangler. Det er okay som iværksætter ikke at besidde alle evnerHouse of Code selv, det er helt naturligt. Derfor er det vigtigt at finde sine ”mangler” og søge hjælp. Det kan være partnerskab eller professionel hjælp igennem konsulentydelser, advisory board eller en bestyrelse. Vigtigst er det, at du finder folk, der tror på dig, og som du tror, kan bidrage til dit projekt og kan understøtte nogle af dine ‘svage’ sider.

– Vi har i House of Code haft stor glæde af at være igennem Dansk Leder Centers ELP (Effektiv Leder Process) kursus. Her kommer du fra A-Z i en forretningsplan, og står til sidst med en færdig plan, klar til implementering. Virkelig godt for iværksættere.

  1. Hvad ville gøre det nemmere at være iværksætter i Danmark? 

– Rådgivning og gennemskuelighed. Gratis rådgivning, der kan hjælpe dig på vej og fjerne nogle af de mange spørgsmål, der hober sig op, og kan virke uoverskuelige. Alt fra opstartshjælp, juridisk hjælp, regnskabshjælp, teknisk rådgivning og guides i søgning af finansielle midler. Det spænder bredt. Kunne du som ny iværksætter med et CVR-nummer få et klippekort til nogle af disse ydelser, ville det være en stor hjælp, for behovet er forskelligt fra person til person. Nogle har måske brug for at lægge al tiden ét sted, andre på flere.

– Vi skal tænke simplicity, når vi snakker til nye iværksættere – gør det nu nemt og forståeligt. Vi skal huske, hvem vi taler til: hvad hvis det var mig selv, der skulle starte op. Ville jeg så selv finde det forståeligt?

  1. Er Fyn et godt sted at starte virksomhed? 

– Både og. Fyn kan godt være lidt overset på Danmarkskortet, men faktisk ligger vi jo let tilgængeligt midt i landet. Du finder også stor opbakning og vilje til at lykkedes med iværksætteri på Fyn, og der er en god tro på vækst for fremtiden. Så de rette forudsætninger er på plads. Så bliver kunsten at omsætte det til virkelighed. Heldigvis ser jeg også mange gode initiativer spire, som helt sikkert vil gøre Fyn mere attraktiv i fremtiden.

– Som nævnt tidligere ligger en af de store udfordringer i at trække folk til uden for Fyn. Med en baggrund i detail kender jeg nu til problematikken fra flere brancher. Det er svært at få specielt folk øst for Storebælt til at komme til Fyn. Så der er stor kamp om talenter og de dygtige medarbejdere. Derfor er det også vigtigt, at vi råber Danmark op – fortæller om de gode historier vi har, og om den vækst vi ser. Fortæller, at Fyn er en stor del af et Danmark i fremgang.

House of Code påtænker at indtræde i Fynsk Erhvervs NEXT Leveltilbud til februar.  

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen