Nyheder • 21/05/2015

Fem skarpe til biotek-lederen

UniBio A/S  er en biotek-virksomhed med hovedsæde i Odense, som producerer produktet UniProtein®. UniBio har indledt processen for at blive blevet børsnoteret i London, hvor de vil rejse kapital til at etablere storproduktion. Vi har stillet adm. direktør Henrik Busch-Larsen fem skarpe spørgsmål om branchen og om de fynske erhvervsforhold. 

UniBio arbejder med fermenteringsteknologi, hvormed metan kan omdannes til protein. Mange steder afbrændes metan uden at blive udnyttet, og med stigende befolkningstilvækst og større efterspørgsel efter kødprodukter bliver protein en mangelvare i fremtiden. UniBios teknologi muliggør en afkobling af proteinproduktion fra landbrug og fiskeri, hvilket kan aflaste bl.a. landbrugsarealer, som så kan anvendes til fødevareproduktion i stedet for foderproduktion.

UniBio har hovedkontor i Odense og forsknings- og udviklingsaktiviteter på DTU i Lyngby og har i dag ni ansatte.
Henrik Busch Larsen

Unibio A/S har netop forladt den københavnske fondbørs til fordel for en børsnotering i London. Odense-virksomheden oplevede kun lille interesse for investeringer i Danmark og satser nu istedet på at finde 150 millioner kroner i England til at etablere storproduktion af proteiner.

Vi har stillet adm. direktør Henrik Busch-Larsen fem skarpe spørgsmål om branchen og om de fynske erhvervsforhold: 

1.  Hvordan er biotek-branchen forskellig fra andre brancher? (Skal man f.eks. som leder helst have en bestemt naturvidenskabelig/håndværksmæssig baggrund? Og er der særlige udfordringer forbundet med at være leder for højtuddannede medarbejdere?)

– Jeg mener ikke, at man som leder nødvendigvis behøver en specifik naturvidenskabelig baggrund i biotek-branchen. Det kan naturligvis ikke skade, og en god forståelse for din branche og marked er en klar forudsætning for succes. Jeg har derfor naturligvis brugt meget tid på at forstå teknologien, vi arbejder med, både det mekaniske og det biokemiske. I sidste ende drejer ledelse om at skabe et godt team, fagligt og samarbejdsmæssigt, og det synes jeg, er lykkes i UniBio.

– Ift. de højtuddannede medarbejdere synes jeg, at det er et spørgsmål om ordentlig ledelse. Man skal skabe nogle arbejdsmæssige rammer, alle kan trives med. De fleste af vore ansatte kommer fra et universitetsmijlø, hvilket er lidt anderledes end i mange andre dele af det private erhvervsliv. Det kan være en udfordring, men ikke en af de store.

2. Hvad er den fynske/danske biotek-branches største udfordringer i dag? (Er det f.eks. for besværligt at lægge højteknologisk produktion på Fyn/i Danmark?)

– Adgang til kapital er en rigtig stor udfordring. Vi arbejder inden for en branche, hvor kapitalbehovet er stort, men hvor investorerne også skal have god tålmodighed. Til gengæld så er den potentielle gevinst også høj.

3. Hvad er de største fordele ved at drive biotek-virksomhed på Fyn?

– Det er et svært spørgsmål, og jeg synes personligt, det er svært at drive en biotek-virksomhed på Fyn. Jeg er f.eks. i København to-tre gange ugentligt, og man drages desværre i den retning for at få tingene til at ske. De lokale politikeres fokus på at skabe de fysiske rammer for industriproduktion kunne være bedre, og man kunne f.eks. lære noget af Kalundborg, der har skabt et visionært samarbejde med kommunens biotekvirksomheder, heriblandt Novo Nordisk og Novozymes.

4. Hvordan kan Fynsk Erhverv hjælpe den fynske biotech-branche? 

– Ved at skabe fokus og opmærksomhed. Hvis politikerne ønsker os, så skal rammeforholdene være på plads. Rent administrativ kan vi placere os hvor som helst, men ifm. etablering af industriel produktion har vi ganske få valgmuligheder i Danmark.

5. Hvad er det vigtigste, en virksomhed kan gøre for at få varig succes?

– Man skal kende sit marked og løbende holde øje med, om forretningsmodellen passer til markedsforholdende. UniBio har gennem flere år været bundet op på en forretningsmodel, hvor vi var afhængig af en udenlandsk partner. Efter det forhold blev løst, og forretningsmodellen revurderet og ændret, har vi kunne tiltrække kapital til at komme videre med forretningen. Desværre er størstedelen af kapitalen pr. dags dato kommet fra udenlandske investorer.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.