Debat • 28/01/2015

Fanget af drift

LEDER: Kombinationen af kursen på den danske krone, den lave rente og olieprisens lave niveau ser nu ud til at kunne give fremgang for dansk økonomi. En gunstig situation, der baner vejen for øget efterspørgsel efter danske varer og tjenesteydelser og med øget eksport til følge.

Kort sagt er der nu gode tegn på, at vi for alvor får vristet os ud af finanskrisens stramme greb og igen får sat gang i hjulene og beskæftigelsen.  Det vil også gælde de fynske virksomheder. Så er vi klar?

”Selvfølgelig er vi klar”, vil mange fynske virksomhedsledere tænke.  Med en dagligdag, fyldt med masser af udfordringer, som f.eks. korte deadlines, krævende kunder og leverandører, tilbud og licitationer, møder og forhandlinger og en række uforudsigelige hændelser er man som virksomhedsleder jo virkelig spændt hårdt for, for at kunne matche konkurrenterne.  Så der er oparbejdet en lang række rutiner og procedurer, der trækkes på – og det virker indtil videre!

Men med kniven på struben er sandheden så ikke for rigtig mange af os, at vi er fanget i daglig drift?  Og er langt de fleste af os ikke også klar over, at det ikke er tilstrækkeligt kun at køre med ’det korte lys’.  Vi skal også have blik for, hvad der er af muligheder og trusler ude i den lange lyskegle.

Balancen mellem drift og udvikling er en reel udfordring for alle virksomheder – uanset branche og indtjening.  Der er brug for at se på både udviklingen af de eksisterende forretningsgange, produkter og services og på fremtiden. Vi skal udfordre vores ”plejer-gen” og jagte de lavthængende frugter. Vi skal udfordre vores medarbejdere og produktionsapparat og jagte nye kompetencer og teknologier.  Og vi skal udfordre vores nuværende produktsortiment og jagte nye produkter, koncepter og forretningsområder.

Frit oversat efter Søren Kirkegaard, så kommer man aldrig foran, hvis man altid træder i andres – og for den sags skyld egne – fodspor.  Det kan godt være, at man er tryg og tilfreds i det marked, man befinder sig i anno 2015, men vi har brug for virksomheder, der tør skabe vækst.

Det kan være skræmmende at kaste sig over et nyt forretningsområde, et nyt marked eller bevidst at gå efter at blive større for at forbedre sin markedsposition.  Men alternativet – intet at gøre – kan være fatalt.  Men der er hjælp at hente – i kredsen af dygtige og erfarne erhvervsledere, der kender udfordringerne fra deres egen karriere, og som selv har gjort deres erfaringer, tilegnet sig indsigt og værdifulde kontakter og skabt synlige resultater. Fynsk Erhverv har netop udviklet et nyt forretningsområde, som vi kalder NEXT LEVEL. Her tilbyder vi de fynske ejerledede virksomheder, at vi i vores store netværk af fynske og danske erhvervsledere kan håndplukke dygtige og kompetente erhvervsledere med netop den indsigt og de erfaringer, der kan supplere ejerlederen selv. Vi kalder dem Business Advisorer, fordi de sætter sig ved siden af ejerlederen, lytter, prøver at forstå og indtræder som den fortrolige sparringspart, der med  afsæt i egne erfaringer kan give gode råd og menneskelig støtte og derigennem  være med til at realisere virksomhedens vækstmål. Og nok så vigtigt demonstrere værdien i at drive virksomhed med ”det lange lys” på.

NEXT LEVEL henvender sig til den type virksomheder, som Fyn har brug for: Ambitiøse virksomheder, som vil være med til at give Fyn en større plads på både danmarkskortet og verdenskortet.

Det har vi nemlig potentialet til.

Vi vil Fyn – vi vil vækst.

 

 

 

 

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]