Nyheder • 31/05/2024
Familievirksomhed forbereder sig på miljøkrav i god tid
Mens byggevirksomheden Poul Rasmussen fra Otterup med 35 ansatte endnu ikke er tvunget til at levere bæredygtighedsrapportering, er familievirksomheden ikke desto mindre gået i gang med at klæde sig på til den dag, rapporteringskravet bliver en realitet.
Det fortæller Martin Rasmussen, der sammen med sin storebror Jimmy driver den virksomhed, som deres far etablerede i sit eget navn i 1971.
“Virksomheden har to ben, hvor det private handler om boligrenovering, mens det andet ben er erhvervs- og domicilbyggerier.
Så bæredygtighed og genanvendelse har helt naturligt et stort fokus hos os, men der er ingen tvivl om, at det bliver endnu mere på sigt,” siger Martin Rasmussen, som ud over at være en del af Fynsk Erhvervs GO Green-forløb derfor også har tilmeldt sig ESG-netværket for at blive bedre klædt på til fremtidige krav.
“På privatmarkedet er det især huse fra 60’erne, 70’erne og 80’erne, og sommerhuse, som vi renoverer, og der har blandt andet energibesparelserne selvfølgelig stået højt på dagsordenen i de seneste fem år, når der har været energipuljer og håndværkerfradrag. Og når det kommer til erhvervsdelen, kommer kravene til bæredygtighedsrapportering tættere og tættere på, og vores målsætning er at nå derhen i løbet af nogle år,” konstaterer Martin Rasmussen.
Ud over virksomhedens mange nyere bæredygtighedstiltag, har Poul Rasmussen A/S i en årrække været dansk forhandler af det tyske renoveringskoncept Portas, der kort fortalt handler om at friske eksisterende køkkenelementer, døre eller trapper op.
“Vi tager ud og måler op og henter elementer og døre, og så lægger vi ny finér på, så det ser ud som nyt igen. I forhold til nye elementer er den indvendige kvalitet tit bedre på de gamle, og det er jo også mere miljørigtigt at renovere, end det er at brække det gamle ned og bygge nyt,” lyder det ifølge Martin Rasmussen.
Rettidig omhu og godt netværk
Mens Martin Rasmussen efter eget udsagn ellers ikke har noget behov for at være first mover på nye tiltag for bæredygtighed, er der til gengæld ingen tvivl om, at virksomheden er klar til at møde fremtidens krav, når det skal være.
“Der er ingen tvivl om, hvad vej, det går, så vi tilmeldte os til Go Green og senere ESG-netværket, for vi vil meget hellere tage det i etaper, end at stå og rive hår af hovedet om nogle år.
Indtil nu har vi fået en masse ny viden og et godt netværk, hvor vi kan sparre med alle de andre virksomheder om, hvordan de griber udfordringerne an, og så prøver vi at se, om vi kan snuse ting op, som vi kan bruge i vores firma og tænke ind i fremtidsplanerne,” siger Martin Rasmussen, der har været glad for den inspiration, han har fået ved virksomhedsbesøgene i netværket.
“Sidste gang var vi på besøg hos nogen, der laver grønne tage og en lang række andre tiltag. De var meget længere fremme end alle os andre, men det var superfedt at se, hvad de har gjort. Med Go Green var vi på besøg i lufthavnen, hvor de jo har en kæmpe portefølje af ting, de skal gøre, og derfor har de brudt projektet op i mindre dele. Det var også spændende,” fortæller Martin Rasmussen, som allerede har ført en række initiativer ud i livet.
“Vi har overvejet at sætte solceller op, vi har skiftet lyskilderne fra halogen til LED i værkstedet og i administrationen, og nogle af de gamle dieselbiler er skiftet ud med elbiler, og der kan vi klart se besparelse i energiforbrug og i den mængde brændstof, vi bruger. Men vi arbejder også meget med, hvordan vi bedst muligt kommer af med de gamle ting fra byggeret, som ikke kan genbruges, så vi minimerer det så meget som muligt,” fortæller Martin Rasmussen, der deler udfordringerne med sin bror.
“Jeg har taget Go Green og ESG-hatten på, og Jimmy har taget hul på det område, der hedder Livscyklusvurdering, som handler om at dokumentere klimapåvirkningen i byggeriet inden for nybyggeriet – og sådan har vi indtil videre fordelt opgaverne hos os” afslutter Martin Rasmussen.