Debat • 24/02/2015

Fælles kamp mod statens centralisering

Fynsk Erhverv var til stede ved konferencen ‘Staten i hele samfundet’, der holdt paneldebat i Odin Havnepark i Odense. Den nystiftede forening ‘Staten i hele Danmark’, som kæmper imod statens stigende centralisering i hovedstaden, var også tilstede.

Ud af 39 statslige styrelser ligger hele 34 i København. Og det er store styrelser med tilsammen tusindvis af arbejdspladser som Udlændingestyrelsen, Ankestyrelsen og Søfartsstyrelsen. Uden for København ligger der kun fem mindre styrelser i Lemvig, Esbjerg, Skanderborg, Ringkøbing og Odense. Fyn har således blot Socialstyrelsen.

Blandt oplægsholderne og paneldeltagerne til konferencen ‘Staten i hele samfundet’ var bl. a. Minister for by, bolig og landdistrikter og minister for nordisk samarbejde, Carsten Hansen (S), forhenværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), MF Alex Ahrendtsen (DF), MF Lars Chr. Lilleholt og forhenværende minister, chefredaktør og formand for Konservative, Hans Engell, deltog som ordstyrer.

Derudover var den helt nystiftede foreningen ‘Staten i hele Danmark’ også repræsenteret. Den blev konstitueret en halv time før konferencens start.

Hans Engell startede paneldebatten med at spørge “Hvem bestemmer?”. Hans pointe var, at man med god ret kan sætte spørgsmålstegn ved, om det reelt er politikerne, som tager beslutningerne om, hvor statens institutioner skal placeres, eller om det er et magtfuldt net af embedsfolk og deres organisationer, som ofte har en stærk interesse i at placere styrelser og nævn i København.

Intet rigsarkiv til Odense
Fynsk Erhverv var tilstede, da spørgsmålet er yderst relevant af flere årsager. For trods flere velmente forsøg fra politisk hold, så er det gang på gang lykkedes netop  stærke embedsmænd og faglige organisationer at forhindre, at statslige arbejdspladser er blevet flyttet ud i provinsen. Nogen kan måske huske kampen i 2002 for at få Rigsarkivet til Odense?  Blot til orientering så ligger det i dag solidt placeret et stenkast fra Christiansborg.

– Der skal ikke herske tvivl om, at væksten skal skabes i den private sektor.  De statslige arbejdspladser udgør kun otte procent af arbejdspladserne i Danmark. Men når det er sagt, så har de statslige arbejdspladser flere positive effekter på det lokale arbejdsmarked. Først og fremmest bidrager de typisk med attraktive stillinger målrettet højtuddannede, deres ægtefæller og ikke mindst relevante studiejobs. Det påvirker også bosætningen at flytte statslige arbejdspladser ud i landet og er således med til at styrke lokalsamfundene.  Der vil altså være en række positive regionale, dynamiske effekter af at placere flere statslige arbejdspladser i provinsen, som går imod den tendens til skævvridning af landet, vi oplever i disse år, udtaler Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

Af paneldebatten fremgik det, at alle partier øjensynligt er enige i de positive effekter af at flytte flere statslige arbejdspladser ud i provinsen.  Der var en klar erkendelse af, at det er svært, og at det vil kræve fuld politisk opbakning til en overordnet  strategi, der over en årrække kan sikre placeringen af statslige styrelser i kompetente og relevante miljøer i provinsen.

Fynsk Erhverv prioriterer denne dagsorden højt og vil i forbindelse med det forestående folketingsvalg rejse sagen overfor de forskellige politiske partier.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.