Nyheder • 17/09/2015

Få Danmarks største computer til at beregne de bedste løsninger for din virksomhed

Har jeres virksomhed et problem? Det problem, I altid ender med at lave en lappeløsning på, fordi det virker for stort og for uløseligt? SDU Supercomputer Challenge er en konkurrence, hvor studerende fra ungdomsuddannelserne dyster om at få lov til at køre deres løsninger af en række virksomheders problemer på SDU’s supercomputer; Abacus 2,0.

SDU og Matematikforeningen Logimondo samarbejder med A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond om SDU Supercomputer Challenge: en konkurrence, der bringer studerende ved de fynske ungdomsuddannelser og firmaer med svære problemer sammen om at finde intelligente løsninger – ved hjælp af SDU’s nye supercomputer, ABACUS 2.0. 

Hvis jeres virksomheds problem bliver kåret som et af de tre vinderprojekter, vil det betyde, at I får gratis køretid på Danmarks største supercomputer til en værdi af op imod 1. mio. kr. Efter projektet er afsluttet, vil I derfor stå med en klar viden om, hvordan problemet i jeres virksomhed løses og bearbejdes.

Selv hvis I ikke vinder, har I opnået en større indsigt i, hvordan jeres problem kan håndteres, og hvordan I kan arbejde videre med løsningen.

– Idéen udspringer af, at jeg gerne ville finde nogle rigtige og konkrete problemstillinger fra den virkelige verden at regne på fortæller Peter Bækgaard Madsen fra Institut for Matematik og Datalogi på SDU til Fynsk Erhverv og fortsætter:

– Svære ting er ofte ikke svære; de tager bare lang tid. ABACUS er 10.000 gange hurtigere end den computer, du har stående på dit bord, og det er det, der gør den interessant. Hvis du får den relevante information på meget kort tid, så kan du bruge den til noget. Hvis computeren skal stå og regne alle variable ud i tre år, hvilket jeg selv har prøvet i et projekt, jamen hvad skal man så lave i mellemtiden? Det er hastigheden, der er afgørende.

Peter Bækgaard Madsen forklarer, at det er meget svært på forhånd at afgøre, hvilke problemer supercomputeren kan hjælpe en virksomhed med, så det derfor er nødvendigt for interesserede at ringe til ham og få en snak om, hvad der er muligt, og hvad der ikke er.

– Men som eksempel hjælper computeren med at lave en præcis befolkningstælling af Danmark lige fra tiden, hvor vi begynder at have troværdigt data fra kirkebøger og indtil Danmarks Statistik begynder at føre tilsyn. Men man kunne også forestille sig grundige kundeanalyser, beregninger af byggeprojekter eller noget helt andet, hvor supercomputerens kapacitet kan bruges til at beregne et resultat, der kan anvendes, forklarer han.

Forløbet:

I samråd med projektleder, Peter Madsen, diskuterer I, om problemet har potentiale til at kunne løses ved hjælp af en
supercomputer og aftaler problemets omfang. Herefter bliver I inviteret til den første workshop i forløbet, der finder sted
torsdag 5. november 2015, hvor I præsenterer problemet for studerende fra ungdomsuddannelserne på en messe, hvor de efterfølgende kan byde ind med ønsker til, hvilke problemer de gerne vil være med til at løse.

Efter messen inddeles de studerende i mindre grupper, som i de efterfølgende måneder får tilbudt vejledning fra universitetet, ligesom jeres virksomhed forventes at investere tid og ressourcer i jeres studerende, så de bliver klædt på, til at arbejde med jeres problem. Projektet løber over et år, og ved den afsluttende del af konkurrencen vil et dommerpanel sidde klar til at vurdere og bedømme, hvilke tre projekter, der vinder SDU Super Computer Challenge og dermed får lov til at køre deres løsninger på Abacus 2,0.

Med prisen følger også 25.000 kr., til hver af grupperne til deling blandt de studerende.

Tilmeld din virksomhed

Alle løsninger i SDU Supercomputer Challenge er open source, og I har derfor fri mulighed for at benytte de beregninger, der kommer ud af konkurrencen. Men det betyder også, at I skal være forberedte på at dele al viden åbent.

Eksemplerne på, hvad supercomputeren kan bruges til, er mange. Det kan være analyse af menneskelig flokadfærd eller beregning af energieffektivitet i en kompliceret produktionskæde eller noget helt tredje, som netop er det jeres virksomhed har brug for at undersøge. Det er kun fantasien, der sætter grænser for problemets karakter.

Vil I tilmelde jer SDU Supercomputer Challenge, eller vil I høre mere, så kan i kontakte projektleder Peter Madsen på tlf. 28 83 62 95 eller skrive til ham på peter@logimondo.dk, og booke ham til at komme at fortælle mere om SDU Supercomputer Challenge.

Læs mere på: www.sdu.dk

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.