Nyheder • 17/09/2015

Få Danmarks største computer til at beregne de bedste løsninger for din virksomhed

Har jeres virksomhed et problem? Det problem, I altid ender med at lave en lappeløsning på, fordi det virker for stort og for uløseligt? SDU Supercomputer Challenge er en konkurrence, hvor studerende fra ungdomsuddannelserne dyster om at få lov til at køre deres løsninger af en række virksomheders problemer på SDU’s supercomputer; Abacus 2,0.

SDU og Matematikforeningen Logimondo samarbejder med A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond om SDU Supercomputer Challenge: en konkurrence, der bringer studerende ved de fynske ungdomsuddannelser og firmaer med svære problemer sammen om at finde intelligente løsninger – ved hjælp af SDU’s nye supercomputer, ABACUS 2.0. 

Hvis jeres virksomheds problem bliver kåret som et af de tre vinderprojekter, vil det betyde, at I får gratis køretid på Danmarks største supercomputer til en værdi af op imod 1. mio. kr. Efter projektet er afsluttet, vil I derfor stå med en klar viden om, hvordan problemet i jeres virksomhed løses og bearbejdes.

Selv hvis I ikke vinder, har I opnået en større indsigt i, hvordan jeres problem kan håndteres, og hvordan I kan arbejde videre med løsningen.

– Idéen udspringer af, at jeg gerne ville finde nogle rigtige og konkrete problemstillinger fra den virkelige verden at regne på fortæller Peter Bækgaard Madsen fra Institut for Matematik og Datalogi på SDU til Fynsk Erhverv og fortsætter:

– Svære ting er ofte ikke svære; de tager bare lang tid. ABACUS er 10.000 gange hurtigere end den computer, du har stående på dit bord, og det er det, der gør den interessant. Hvis du får den relevante information på meget kort tid, så kan du bruge den til noget. Hvis computeren skal stå og regne alle variable ud i tre år, hvilket jeg selv har prøvet i et projekt, jamen hvad skal man så lave i mellemtiden? Det er hastigheden, der er afgørende.

Peter Bækgaard Madsen forklarer, at det er meget svært på forhånd at afgøre, hvilke problemer supercomputeren kan hjælpe en virksomhed med, så det derfor er nødvendigt for interesserede at ringe til ham og få en snak om, hvad der er muligt, og hvad der ikke er.

– Men som eksempel hjælper computeren med at lave en præcis befolkningstælling af Danmark lige fra tiden, hvor vi begynder at have troværdigt data fra kirkebøger og indtil Danmarks Statistik begynder at føre tilsyn. Men man kunne også forestille sig grundige kundeanalyser, beregninger af byggeprojekter eller noget helt andet, hvor supercomputerens kapacitet kan bruges til at beregne et resultat, der kan anvendes, forklarer han.

Forløbet:

I samråd med projektleder, Peter Madsen, diskuterer I, om problemet har potentiale til at kunne løses ved hjælp af en
supercomputer og aftaler problemets omfang. Herefter bliver I inviteret til den første workshop i forløbet, der finder sted
torsdag 5. november 2015, hvor I præsenterer problemet for studerende fra ungdomsuddannelserne på en messe, hvor de efterfølgende kan byde ind med ønsker til, hvilke problemer de gerne vil være med til at løse.

Efter messen inddeles de studerende i mindre grupper, som i de efterfølgende måneder får tilbudt vejledning fra universitetet, ligesom jeres virksomhed forventes at investere tid og ressourcer i jeres studerende, så de bliver klædt på, til at arbejde med jeres problem. Projektet løber over et år, og ved den afsluttende del af konkurrencen vil et dommerpanel sidde klar til at vurdere og bedømme, hvilke tre projekter, der vinder SDU Super Computer Challenge og dermed får lov til at køre deres løsninger på Abacus 2,0.

Med prisen følger også 25.000 kr., til hver af grupperne til deling blandt de studerende.

Tilmeld din virksomhed

Alle løsninger i SDU Supercomputer Challenge er open source, og I har derfor fri mulighed for at benytte de beregninger, der kommer ud af konkurrencen. Men det betyder også, at I skal være forberedte på at dele al viden åbent.

Eksemplerne på, hvad supercomputeren kan bruges til, er mange. Det kan være analyse af menneskelig flokadfærd eller beregning af energieffektivitet i en kompliceret produktionskæde eller noget helt tredje, som netop er det jeres virksomhed har brug for at undersøge. Det er kun fantasien, der sætter grænser for problemets karakter.

Vil I tilmelde jer SDU Supercomputer Challenge, eller vil I høre mere, så kan i kontakte projektleder Peter Madsen på tlf. 28 83 62 95 eller skrive til ham på peter@logimondo.dk, og booke ham til at komme at fortælle mere om SDU Supercomputer Challenge.

Læs mere på: www.sdu.dk

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.