Nyheder • 31/01/2025
ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?
Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet
I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope 1 og 2), men også de indirekte emissioner i værdikæden (Scope 3) – hvilket vil sige, at de produkter og tjenester, de køber fra deres underleverandører, nu bliver en central del af deres samlede klimaregnskab.
Det er et spørgsmål om konkurrenceevne og overlevelse.
CSRD rammer også SMV’erne
Selvom direktivet primært gælder større virksomheder, bliver kravene til ESG-rapportering og CO₂-regnskaber hurtigt en forudsætning for at kunne forblive en attraktiv samarbejdspartner og leverandør i de store virksomheders værdikæder. For SMV’er betyder det, at de store kunder i stigende grad vil stille krav om detaljeret ESG-rapportering og dokumentation af CO₂-reduktioner. Virksomheder, der ikke kan levere disse data, risikerer at blive fravalgt til fordel for mere bæredygtige konkurrenter. Dette er ikke længere blot en frivillig indsats for de mest fremsynede virksomheder – det er et spørgsmål om konkurrenceevne og overlevelse.
Bankernes skærpede ESG-krav
Samtidig er bankerne begyndt at integrere ESG-faktorer i deres kreditvurderinger. Finansielle institutioner skal i højere grad sikre, at de låneporteføljer, de stiller til rådighed, understøtter den grønne omstilling. SMV’er, der ikke har styr på deres ESG-data og CO₂-regnskaber, risikerer derfor at møde højere låneomkostninger eller begrænsede finansieringsmuligheder. Et veldokumenteret ESG-setup bliver således ikke blot et redskab til at opfylde kundekrav, men også en nøgle til bedre finansieringsvilkår.
Bestyrelsens rolle i ESG-strategien
En del SMV’er har udarbejdet en ESG-rapport i 2024, men tiltider næsten udelukkende på baggrund af kunders og bankers krav, og dermed uden en større strategisk forankring. Den grønne omstilling bør ikke kun være et operationelt initiativ eller en enkeltstående rapport, men en strategisk prioritet for virksomhedens ledelse og bestyrelse. Bestyrelsens rolle er at sikre, at ESG ikke blot ses som et compliance-krav, men som en integreret del af virksomhedens strategi, forretningsmodel og risikostyring.
Netop CSRD, nye bæredygtighedskrav og EU’s grønne strategi, GreenDeal, udfordrer eksisterende bestyrelser. Derfor har Aarhus Universitet, Center for Små og Mellemstore Virksomheder, udviklet en Bestyrelsesuddannelse med fokus på grøn omstilling, som giver bestyrelsesmedlemmer og ejerledere den nødvendige viden, værktøjer og kompetencer til at navigere i denne transformation og udvikling.
På uddannelsen lærer deltagerne bl.a. hvordan:
- CSRD og kommende reguleringer påvirker SMV’er
- Virksomheden beregner og rapporterer CO₂-aftryk og ESG rapportering
- Man udvikler en ESG-strategi, der skaber konkurrencefordele
- Bestyrelsen understøtter ESG-drevet forretningsudvikling og -projekter
- Man arbejder strategisk med cirkulær økonomi, waste management, biodiversity, grøn finansiering og – markedsføring etc.
- Bestyrelsen udnytter bæredygtighed som en driver for innovation og vækst
En investering i fremtidens konkurrenceevne
For SMV’er handler ESG og CSRD ikke blot om at overholde regler – det handler om at fremtidssikre virksomheden. De, der forstår at omstille sig proaktivt, vil stå stærkere i relation til kunder, finansielle partnere og regulatoriske krav.
Det handler om at fremtidssikre virksomheden
Aarhus Universitets Bestyrelsesuddannelse med fokus på grøn omstilling er skræddersyet til at klæde SMV bestyrelsesmedlemmer og virksomhedsledere på til denne opgave. Med en kombination af forskningsbaseret viden, workshops og praksisnære cases giver uddannelsen viden og konkrete redskaber til at bestyrelsesmedlemmer kan være med til at skabe bæredygtig forretningsudvikling i de virksomheder, hvor de bestrider en bestyrelsespost.
Vil du sikre, at din virksomhed er klar til fremtidens ESG-krav?
Læs mere om uddannelsen her: bss.au.dk.
Der er rift om pladserne, men Fynsk Erhverv har sikret sig en del af pladserne til vores partner-virksomheder.