Nyheder • 11/01/2021

En handelsaftale mellem EU og UK er en realitet – muligt, men besværligt

UK og EU-medlemslandene indgik d. 24. december en ny handelsaftale. Som et andet julemirakel er et no-deal mareridt undgået, ligeledes de økonomiske konsekvenser, dette ville have medført.

Se overblik og den endelige aftale her
Kommissionen har lagt et overblik over aftalen tilgængelig, her og den endelige aftale kan findes her.

Øgede administrative krav
Handelsaftalen sikrer, at varerne fremover frit kan krydse grænserne. Der er således ingen toldmure, tariffer eller kvoter på de handlende varer mellem EU og UK. Det er vel at mærke, hvis produktet har oprindelse inden for handelszonen. Dette kræver dokumentation – et oprindelsescertifikat – som kan rekvireres på Fynsk Erhvervs eksportkontor.

De øgede administrative krav rammer også salg af tjenesteydelser, som er blevet besværliggjort. Grundlæggende gælder det, at en sektor er åben for europæiske tjenesteydelser som for britiske tjenesteydelser – altså på samme vilkår. Aftalen giver dog både EU og UK mulighed for at sætte egne betingelser for leverancen af tjenesteydelser. Derfor anbefaler Fynsk Erhverv at holde øje med fremtidige ændringer i regler og procedurer ved adgang til det britiske marked.

Danske virksomheder skal ligeledes være klar over, at der ikke længere sker en automatisk anerkendelse af personers kvalifikationer. Dermed bliver det vanskeligere for danske virksomheders ansatte at rejse ind i UK for at løse opgaver, da deres kvalifikationer skal godkendes af britiske myndigheder. Ydermere, hvis virksomheden medbringer udstyr, værktøj, mm., til levering af en midlertidig tjenesteydelse i UK, anbefaler vi, at I anskaffer et ATA-carnet for at undgå indfortoldning af medbragte udstyr. Dette hjælper vi også gerne med på Fynsk Erhvervs eksportkontor.

Fynsk Erhverv hjælper med eksportdokumenterne – både fysisk og digitalt
Fynsk Erhverv betjener hver dag fynske virksomheder med oprindelsescertifikater, ATA-carneter, eller legaliseringer i forbindelse med eksport til 3. lande. Vi er således også klar til at hjælpe med digitale eller fysiske eksportdokumenter til UK. Eksportdokumenterne kan bestilles, afsendes eller afhentes fra Fynsk Erhvervs eksportkontor, Albani Torv 4 i Odense Centrum.

Fynsk Erhverv opfordrer til at holde sig opdateret hos relevante parter, f.eks. Dansk Erhverv, Virksomhedsguiden, Udenrigsministeriet og at kontakte Fynsk Erhvervs eksportkontor, ved spørgsmål, eller udstedelse af eksportdokumenter.

Fynsk Erhvervs Eksportkontor

Kontakt: Ulla Spinty-Mossin, handelssekretær
Telefon: 66144714
Mail: eksport@fynskerhverv.dk

Åbningstider:
Mandag til torsdag: kl. 10.00 til kl. 14.00
Fredag: kl. 10.00 til kl. 13.00
Eller efter aftale.

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.