Nyheder • 30/06/2020

Direktøren og ejeren har også brug for sparring

Erhvervsleder Peter Eriksen Jensen er ikke i tvivl om, at coronakrisen har skabt et øget behov for, at virksomheder trækker på alle kræfter i deres bestyrelser. For de mindre virksomheder kan advisory boards være en god løsning.

Efter et kvartal, hvor coronakrisen har sendt erhvervslivet til tælling over hele verden, vil mange erhvervsledere se ind i en helt ny verden, når de skal lægge strategien for fremtiden. Det mener den rutinerede erhvervsleder Peter Eriksen Jensen, som heller ikke er i tvivl om, at det også betyder, at virksomhedslederne får brug for al den hjælp, de kan trække på.

”Alle direktører og virksomhedsejere har brug for nogen at sparre med generelt, og det gælder især i krisetider. Det er vigtigt, at man kan vende udfordringerne med andre mennesker, som forstår den enkelte virksomhed, og kan hjælpe med at finde frem til de rigtige løsninger,” siger Peter Eriksen Jensen, der ud over at være siddende bestyrelsesformand i otte danske virksomheder, har masser af international ledelseserfaring fra blandt andet Kelloggs, Orkla og Novartis.

”Coronaudfordringen har også bragt nye muligheder. Den digitale verden har vist sit værd med nye muligheder for effektiv kommunikation, nye måder at samarbejde på, og nye forretningsideer er opstået. Forandringsvilligheden og gode hurtige beslutninger vil bringe vækst, og de nye muligheder ligger lige foran os. Vi vil i den kommende periode se nye forretningsmodeller. Og være klar til at erobre nye potentialer,” forudser Peter Eriksen Jensen.

Alle erfaringer skal i spil

De globale udfordringer har gjort, at nogle forsyningskæder i en periode har været helt brudt for produktionsvirksomheder, og samtidig har markederne ændret sig løbende. De forandringer gør ifølge Peter Eriksen Jensen, at alle erfaringer fra bestyrelsen skal i spil.

”I alle virksomheder kalder situationen på, at bestyrelsesmedlemmerne bliver operationelle og kommer ned i materien. De skal hjælpe i dagligdagen nu, og når tingene går den rette vej igen, kan de vende tilbage til et mere strategisk fokus,” konstaterer Peter Eriksen Jensen, som mener, at opskriften er den samme i virksomheder uden professionelle bestyrelsesmedlemmer.

”De mindre virksomheder har brug for et advisory board, der kan hjælpe dem videre. Det kræver, at de kan finde nogle erhvervsfolk, som kan noget på det samme område og som forstår virksomhedens forretningsgrundlag. Og så kræver det naturligvis åbenhed og villighed til at modtage hjælpen, for advisory teamet skal være med hele vejen gennem krisen, før det kan lykkes,” mener Peter Eriksen Jensen.

Mens krisen satte alle almindelige systemer på pause fra den ene dag til den anden, så forventer Peter Eriksen Jensen, at genstarten vil strække sig over en betydeligt længere periode.

”Det kommer til at tage lang tid, før alting er helt under kontrol igen. Nu handler det om at tage de fornødne aktions og få sat den rette kurs på skibet, og så skal virksomhederne væbne sig med tålmodighed,” siger Peter Eriksen Jensen, der set over en bred kam er han fortrøstningsfuld, når han ser på den indsats, der bliver gjort i virksomhederne.

”Medarbejderne og ledelserne i de danske virksomheder er generelt fantastisk dygtige til at agere hurtigt og til at kommunikere med hinanden. Lige så snart krisen opstod, var alle klar, da de skulle være det, og der var ingen som stillede spørgsmål ved, om de skulle tage en ekstra tørn. Det gjorde de bare, og den kultur kan vi godt være stolte over,” konstaterer Peter Eriksen Jensen.

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri