Nyheder • 30/01/2018

Decentralisering sender flere statslige arbejdspladser til Fyn

Udflytnign af arbejdspladser

Ud af Hovedstaden – ind i landet. Det var det gennemgående budskab på pressemødet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) for nylig præsenterede ’Bedre balance II’ som konsekvens af anden runde af flytningen af statslige arbejdspladser til provinsen.

Fyn er denne gang tilgodeset med 665 statslige arbejdspladser, pænt fordelt geografisk om end Odense fremstår som den absolutte vinder med 465 nye jobs, primært i forbindelse med Miljøstyrelsens og Skatteankestyrelsens flytning. De kommer oven i de 286 arbejdspladser, som blev lokaliseret i Odense i første runde.

De nye statslige arbejdspladser fordeles på Fyn således:

  • Middelfart (153): Dele af Gældsstyrelsen
  • Bogense (15): Dansk Sprognævn
  • Nyborg (14): Lokale- og Anlægsfonden
  • Odense (465): Miljøstyrelsen, dele af Skattestyrelsen og Skatteankestyrelsen, Sekretariatet for Studievalg Danmark
  • Svendborg (64): Dele af Skattestyrelsen, dele af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, dele af Styrelsen for Forskning og Uddannelse, uddannelsesstation (serviceøkonom)

De mange nye statslige arbejdspladser – og uddannelsespladser – er en gevinst for Fyn. På sigt vil de være med til at gøre Fyn til et endnu mere attraktivt sted at arbejde, bo og leve, fordi vi med vores centrale placering kan tilbyde attraktive jobmuligheder både her og inden for en rimelig pendlingsradius. Og med udflytningen af såkaldte uddannelsesstationer kommer de studerende tættere på erhvervslivet, hvilket gør netop disse uddannelser mere attraktive for flere. Endelig vil de statslige arbejdspladser have en stabiliserende indvirkning på arbejdsmarkedet, den dag at konjunkturerne vender.

Fynske muligheder og herligheder
Der er tale om arbejdspladser, som for langt størstedelens vedkommende efterspørger højtuddannet arbejdskraft. Vi ved, at mange ikke flytter med fra Hovedstaden til Fyn, så en række fynboer – nyuddannede, ledige som beskæftigede – kan se frem til nye karriere- og jobmuligheder. Og for dem, som vælger at flytte med til Fyn, vil der åbne sig en verden, de ikke havde forestillet sig, af muligheder og herligheder – og en økonomi i forhold til prisniveauet i København. Derfor er det nu, at de fynske kommuner skal stå sammen om en fælles tiltræknings- og bosætningsstrategi, så vi kan tage godt imod vores nye naboer og kolleger.

Virkeligheden er som bekendt en social konstruktion, og derfor ser billedet ikke lige lykkeligt ud, hvorfra man ser det. I Hovedstaden sidder lige nu en række ledere og medarbejdere og deres familier og er frustrerede over udsigten til, at de enten skal pendle, flytte eller sige op. Efter en stærk centraliseringsbølge i kølvandet på strukturreformen for godt 10 år siden, er vi nu vidne til en blød udjævning af de grøfter, som centraliseringen gravede ude i provinsen. Det er en afvejning af tunge hensyn til faglighed, effektivitet og et land i balance. En politisk beslutning, der her og nu trækker henholdsvis smil og tårer. Og en beslutning, der over de næste par år vil kunne ses og mærkes over hele Fyn.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.