Nyheder • 30/01/2018

Decentralisering sender flere statslige arbejdspladser til Fyn

Udflytnign af arbejdspladser

Ud af Hovedstaden – ind i landet. Det var det gennemgående budskab på pressemødet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) for nylig præsenterede ’Bedre balance II’ som konsekvens af anden runde af flytningen af statslige arbejdspladser til provinsen.

Fyn er denne gang tilgodeset med 665 statslige arbejdspladser, pænt fordelt geografisk om end Odense fremstår som den absolutte vinder med 465 nye jobs, primært i forbindelse med Miljøstyrelsens og Skatteankestyrelsens flytning. De kommer oven i de 286 arbejdspladser, som blev lokaliseret i Odense i første runde.

De nye statslige arbejdspladser fordeles på Fyn således:

  • Middelfart (153): Dele af Gældsstyrelsen
  • Bogense (15): Dansk Sprognævn
  • Nyborg (14): Lokale- og Anlægsfonden
  • Odense (465): Miljøstyrelsen, dele af Skattestyrelsen og Skatteankestyrelsen, Sekretariatet for Studievalg Danmark
  • Svendborg (64): Dele af Skattestyrelsen, dele af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, dele af Styrelsen for Forskning og Uddannelse, uddannelsesstation (serviceøkonom)

De mange nye statslige arbejdspladser – og uddannelsespladser – er en gevinst for Fyn. På sigt vil de være med til at gøre Fyn til et endnu mere attraktivt sted at arbejde, bo og leve, fordi vi med vores centrale placering kan tilbyde attraktive jobmuligheder både her og inden for en rimelig pendlingsradius. Og med udflytningen af såkaldte uddannelsesstationer kommer de studerende tættere på erhvervslivet, hvilket gør netop disse uddannelser mere attraktive for flere. Endelig vil de statslige arbejdspladser have en stabiliserende indvirkning på arbejdsmarkedet, den dag at konjunkturerne vender.

Fynske muligheder og herligheder
Der er tale om arbejdspladser, som for langt størstedelens vedkommende efterspørger højtuddannet arbejdskraft. Vi ved, at mange ikke flytter med fra Hovedstaden til Fyn, så en række fynboer – nyuddannede, ledige som beskæftigede – kan se frem til nye karriere- og jobmuligheder. Og for dem, som vælger at flytte med til Fyn, vil der åbne sig en verden, de ikke havde forestillet sig, af muligheder og herligheder – og en økonomi i forhold til prisniveauet i København. Derfor er det nu, at de fynske kommuner skal stå sammen om en fælles tiltræknings- og bosætningsstrategi, så vi kan tage godt imod vores nye naboer og kolleger.

Virkeligheden er som bekendt en social konstruktion, og derfor ser billedet ikke lige lykkeligt ud, hvorfra man ser det. I Hovedstaden sidder lige nu en række ledere og medarbejdere og deres familier og er frustrerede over udsigten til, at de enten skal pendle, flytte eller sige op. Efter en stærk centraliseringsbølge i kølvandet på strukturreformen for godt 10 år siden, er vi nu vidne til en blød udjævning af de grøfter, som centraliseringen gravede ude i provinsen. Det er en afvejning af tunge hensyn til faglighed, effektivitet og et land i balance. En politisk beslutning, der her og nu trækker henholdsvis smil og tårer. Og en beslutning, der over de næste par år vil kunne ses og mærkes over hele Fyn.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen