Debat • 09/10/2019

Debat: SMV-virksomheder er motoren i velfærdsmaskinen

Ebbe Vej

SMV-virksomhederne udgør rygraden i dansk økonomi og dem, der i udstrakt grad sikrer finansieringen af den velfærd, som vi alle nyder godt af. Derfor er SMV-virksomhedernes rammevilkår og det lokale erhvervsklima et vigtigt fokuspunkt i forbindelse med de kommunale budgetforhandlinger.

Bag de aktuelle ’hårde budgetforhandlinger’ her i 11. time i de fynske kommuner ligger skrappe sparekataloger, blandt andet som følge af det såkaldte demografiske pres. Det betyder, at der skal findes flere penge til mere velfærd, herunder plads til flere i daginstitutioner, skoler samt øget træk på ældreomsorg etc.

Det er hårde valg og prioriteringer, som politikerne står overfor. Og desværre ser vi i flere kommuner tilløb til at hæve skatter og afgifter, herunder grundskylden og i enkelte kommuner har det endda været bragt i forslag at indføre den forhadte dækningsafgift, som ellers er godt på vej til at blive udfaset på Fyn.  Det, som kan forekomme som en let vej til øgede indtægter, kan imidlertid blive en farlig bombe under den lokale velfærd på sigt.

Erhvervslivet er i vækst, og der er ikke meget perspektiv i at hæve skatter og afgifter på et tidspunkt, hvor flere virksomheder begynder at mærke en opbremsning i den udenlandske efterspørgsel.  Ej heller i at spare på vækstinitiativer, erhvervsservice og den myndighedsbehandling, der understøtter vækst og udvidelser i eksisterende virksomheder og skaber et godt erhvervsklima.  Der er behov for ikke bare at holde tempoet og kursen i de fynske kommuner, det viser de seneste undersøgelser i Fynsk Erhvervs ’Det fynske Erhvervspanel’ og DI’s erhvervsklimaundersøgelse.  Der er behov for at fokusere endnu skarpere på de forhold, der er med til at sikre, at fynske virksomheder kan vækste og investere i tillid til, at f.eks. lokalplaner, byggetilladelser, dispensationsansøgninger m.fl. kan behandles og udstedes indenfor kort tid og til rimelige takster.

Derudover nævner to ud af hver femte virksomhed i undersøgelsen i Det fynske Erhvervspanel, at mindre bureaukrati og regulering er vigtigt for, at de kan fokusere på drift og udvikling af deres virksomheder. Ligeledes peger 32 procent af virksomhederne på, at en konstruktiv dialog med de lokale myndigheder/kommunen betyder meget.  Vi vil derfor fra Fynsk Erhvervs side opfordrer kommunalpolitikerne til at prioritere de nødvendige ressourcer til disse indsatser i det kommunale budgetter.

Endelig giver 68 % af de fynske virksomheder udtryk for, at det vigtigste for dem her og nu er at få adgang til dygtige medarbejdere. Medarbejdere trives på jobbet, når der er balance mellem arbejde, familieliv og fritid. Derfor at det også vigtigt for erhvervslivet, at der er gode vilkår for børn og voksne, herunder fleksible åbningstider i daginstitutionerne, gode skoler og attraktive fritidstilbud, så medarbejderne har lyst til bo i lokalområdet og dermed få skabt rammen om det gode liv.

Vi anerkender de lokale udfordringer, men må på det kraftigste advare mod at pålægge yderligere økonomiske byrder og bureaukrati over på de virksomheder, som konkurrerer på markedsvilkår både lokalt og globalt og sikrer vækst og beskæftigelse, så der kan genereres skatteindtægter til at finansiere fremtidens velfærd.

Af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv og adm. direktør ved Egeskov

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]