Debat • 09/10/2019

Debat: SMV-virksomheder er motoren i velfærdsmaskinen

Ebbe Vej

SMV-virksomhederne udgør rygraden i dansk økonomi og dem, der i udstrakt grad sikrer finansieringen af den velfærd, som vi alle nyder godt af. Derfor er SMV-virksomhedernes rammevilkår og det lokale erhvervsklima et vigtigt fokuspunkt i forbindelse med de kommunale budgetforhandlinger.

Bag de aktuelle ’hårde budgetforhandlinger’ her i 11. time i de fynske kommuner ligger skrappe sparekataloger, blandt andet som følge af det såkaldte demografiske pres. Det betyder, at der skal findes flere penge til mere velfærd, herunder plads til flere i daginstitutioner, skoler samt øget træk på ældreomsorg etc.

Det er hårde valg og prioriteringer, som politikerne står overfor. Og desværre ser vi i flere kommuner tilløb til at hæve skatter og afgifter, herunder grundskylden og i enkelte kommuner har det endda været bragt i forslag at indføre den forhadte dækningsafgift, som ellers er godt på vej til at blive udfaset på Fyn.  Det, som kan forekomme som en let vej til øgede indtægter, kan imidlertid blive en farlig bombe under den lokale velfærd på sigt.

Erhvervslivet er i vækst, og der er ikke meget perspektiv i at hæve skatter og afgifter på et tidspunkt, hvor flere virksomheder begynder at mærke en opbremsning i den udenlandske efterspørgsel.  Ej heller i at spare på vækstinitiativer, erhvervsservice og den myndighedsbehandling, der understøtter vækst og udvidelser i eksisterende virksomheder og skaber et godt erhvervsklima.  Der er behov for ikke bare at holde tempoet og kursen i de fynske kommuner, det viser de seneste undersøgelser i Fynsk Erhvervs ’Det fynske Erhvervspanel’ og DI’s erhvervsklimaundersøgelse.  Der er behov for at fokusere endnu skarpere på de forhold, der er med til at sikre, at fynske virksomheder kan vækste og investere i tillid til, at f.eks. lokalplaner, byggetilladelser, dispensationsansøgninger m.fl. kan behandles og udstedes indenfor kort tid og til rimelige takster.

Derudover nævner to ud af hver femte virksomhed i undersøgelsen i Det fynske Erhvervspanel, at mindre bureaukrati og regulering er vigtigt for, at de kan fokusere på drift og udvikling af deres virksomheder. Ligeledes peger 32 procent af virksomhederne på, at en konstruktiv dialog med de lokale myndigheder/kommunen betyder meget.  Vi vil derfor fra Fynsk Erhvervs side opfordrer kommunalpolitikerne til at prioritere de nødvendige ressourcer til disse indsatser i det kommunale budgetter.

Endelig giver 68 % af de fynske virksomheder udtryk for, at det vigtigste for dem her og nu er at få adgang til dygtige medarbejdere. Medarbejdere trives på jobbet, når der er balance mellem arbejde, familieliv og fritid. Derfor at det også vigtigt for erhvervslivet, at der er gode vilkår for børn og voksne, herunder fleksible åbningstider i daginstitutionerne, gode skoler og attraktive fritidstilbud, så medarbejderne har lyst til bo i lokalområdet og dermed få skabt rammen om det gode liv.

Vi anerkender de lokale udfordringer, men må på det kraftigste advare mod at pålægge yderligere økonomiske byrder og bureaukrati over på de virksomheder, som konkurrerer på markedsvilkår både lokalt og globalt og sikrer vækst og beskæftigelse, så der kan genereres skatteindtægter til at finansiere fremtidens velfærd.

Af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv og adm. direktør ved Egeskov

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen