Nyheder • 01/09/2022

De tre største udfordringer i 2022/23 – Mød fem erhvervsledere, der har knækket koden til succes

Den perfekte storm har ramt en del virksomheder og brancher. Krig i Europa, høje råvare- og energipriser, mangel på arbejdskraft, kombineret med stigende renter og inflation efterlader en vis frustration i virksomhederne. Men der er tale om et vilkår, som kalder på diplomatiske og politiske løsninger – og som ikke kan løses af den enkelte virksomhed.

Vi har spurgt de fynske erhvervsledere om, hvilke tre udfordringer, de vil have størst fokus på i deres virksomhed de næste par år, og resultatet er tydeligt: 68% af virksomhederne svarer ’rekruttering og fastholdelse’, 42,5% svarer ’digitalisering og automatisering’, og 42,5% svarer ’den grønne omstilling’.

Disse fokuseringer relaterer sig til tre megatrends, som har potentiale til at drive væksten i fremtiden.  Men også udfordringer, der kalder på nye løsninger post-corona.

Det stiller nye krav til erhvervslederne, som med fordel kan lade sig inspirere af, hvordan disse løses i andre virksomheder og brancher.

Derfor har vi håndplukket en række interessante cases fra vores partnerkreds til inspiration for det fynske erhvervsliv i et whitepaper. For det handler om at handle på disse udfordringer og nå frem til de konkrete løsninger, der passer til den enkelte virksomhed.

Tag f.eks. udfordringen med mangel på arbejdskraft. Fremtidens arbejdsmarked er sammensat af fem generationer, og det stiller nye krav til ledelse.  Virksomhedens værdier, vision og formål bliver langt vigtigere i fremtiden, ligesom fleksible arbejdsstrukturer er en forudsætning på den attraktive arbejdsplads.  Flere end 2 ud af tre fynske virksomheder peger på denne udfordring som den største de kommende par år, og her er der inspiration at hente af CEO i Universal Robots, Kim Povlsen. Han har forholdt sig til disse udfordringer og har et klart værdisæt og en vision, som han bruger som pejlemærke for sin ledelse.

Ledelsen sætter retningen, og så forventes medarbejderne at træffe de bedst mulige beslutninger.  Det giver de bedste resultater ifølge Kim Povlsen.

Kim Povlsen har en klar målsætning om at blive en af Danmarks bedste arbejdspladser, hvor medarbejderne glæder sig til at komme på arbejde og har energi, når de kommer hjem til deres familier.  Det gør de bl.a. ved at dyrke fællesskaberne i de enkelte teams og på tværs i organisationen. Han har også indført den hybride arbejdsuge og går selv foran ved at arbejde hjemmefra 2 dage om ugen. Et højdepunkt for Kim Povlsen er, når han serverer kaffe fra virksomhedens baristavogn og får mulighed for at tale med medarbejderne og høre de fantastiske ideer, som de går og brygger på.

En anden spændende erhvervsleder at hente inspiration fra er CEO og ejer i Bogense Plast, Per Jørgensen.  Han genkender udfordringerne med at tiltrække arbejdskraft, så han har de seneste 10 år haft fokus på at automatisere virksomhedens processer ved at implementere robotteknologi og digitalisere alle arbejdsprocesser.  Og det har styrket virksomhedens konkurrencekraft på det internationale marked. I dag kan Bogense Plast producere større volumen hurtigere og med færre medarbejdere.  De kan forædle produktet i langt højere grad, da robotterne giver en ensartet produktion med høj præcision og en nænsom håndtering af produkterne.

Ifølge Per Jørgensen kræver det både vilje og mod at automatisere sin produktionsvirksomhed. Til gengæld er der mange gevinster at hente.

Dog er det vigtigt ikke kun at investere i teknologi. De interne kompetencer til programmering og fejlfinding skal også være på plads, så man kan håndtere alle driftsopgaver.

Den tredje udfordring, som mange fynske erhvervsledere vil have fokus på de kommende år, er den grønne omstilling.  Mange erhvervsledere efterlyser viden og redskaber til, hvordan de får taget hul på denne udfordring. Så også her kan det være værdifuldt at lære af andres erfaringer. Viceadministrerende direktør og medejer i Plus Pack, Camilla Haustrup Hermansen er selv pioner på området, og virksomheden har en ambitiøs og langsigtet forretningsstrategi om, at Plus Pack skal levere 100% genanvendelige emballageløsninger til opbevaring af fødevarer uden CO2-aftryk i 2030. Hun fremhæver, at den grønne opstilling ikke kun er til fordel for miljøet. For virksomheder er der også rigtig stor fordele at hente ved at gå tidligt og proaktivt ind i arbejdet. Man kan rekruttere dygtige medarbejdere, og man kan bevise overfor ens kunder og markedet, at man er en attraktiv samarbejdspartner. Og så skal virksomheden kunne dokumentere sin ansvarlige adfærd.

Camilla Haustrup Hermansen har et godt råd til at komme i gang: Lav en overordnet plan – et road map – med alle de krav, der er i lovgivning, på markedet og internt organisationen. Spørg dine kunder og dine medarbejdere om, hvad de ser, at der kan komme.  De har helt sikkert mange gode inputs. Og bryd så planen ned til nogle mindre dele og sikre, at ejerskabet af enkeltelementerne ligger ude i organisationen.

Camilla Haustrup Hermansen opfordrer alle virksomheder til at sætte gang i transformationen, da bæredygtighed bliver et konkurrenceparameter i fremtiden.

For hellere selv sætte gang i bevægelsen end vente på at blive forceret ind i det, f.eks. ved regulering af markedet.

De tre største udfordringer for fynske erhvervsledere de næste par år er ’rekruttering og fastholdelse’, ’digitalisering og automatisering’ og ’den grønne omstilling’.    Udfordringer, der kalder på nye løsninger og investeringer for at fremtidssikre virksomhederne.

Klik og download vores whitepaper her

Klumme af direktør Jytte Reinholdt, Fynsk Erhverv, i Erhverv+ den 1. september 2022

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.