Nyheder • 01/09/2022

De tre største udfordringer i 2022/23 – Mød fem erhvervsledere, der har knækket koden til succes

Den perfekte storm har ramt en del virksomheder og brancher. Krig i Europa, høje råvare- og energipriser, mangel på arbejdskraft, kombineret med stigende renter og inflation efterlader en vis frustration i virksomhederne. Men der er tale om et vilkår, som kalder på diplomatiske og politiske løsninger – og som ikke kan løses af den enkelte virksomhed.

Vi har spurgt de fynske erhvervsledere om, hvilke tre udfordringer, de vil have størst fokus på i deres virksomhed de næste par år, og resultatet er tydeligt: 68% af virksomhederne svarer ’rekruttering og fastholdelse’, 42,5% svarer ’digitalisering og automatisering’, og 42,5% svarer ’den grønne omstilling’.

Disse fokuseringer relaterer sig til tre megatrends, som har potentiale til at drive væksten i fremtiden.  Men også udfordringer, der kalder på nye løsninger post-corona.

Det stiller nye krav til erhvervslederne, som med fordel kan lade sig inspirere af, hvordan disse løses i andre virksomheder og brancher.

Derfor har vi håndplukket en række interessante cases fra vores partnerkreds til inspiration for det fynske erhvervsliv i et whitepaper. For det handler om at handle på disse udfordringer og nå frem til de konkrete løsninger, der passer til den enkelte virksomhed.

Tag f.eks. udfordringen med mangel på arbejdskraft. Fremtidens arbejdsmarked er sammensat af fem generationer, og det stiller nye krav til ledelse.  Virksomhedens værdier, vision og formål bliver langt vigtigere i fremtiden, ligesom fleksible arbejdsstrukturer er en forudsætning på den attraktive arbejdsplads.  Flere end 2 ud af tre fynske virksomheder peger på denne udfordring som den største de kommende par år, og her er der inspiration at hente af CEO i Universal Robots, Kim Povlsen. Han har forholdt sig til disse udfordringer og har et klart værdisæt og en vision, som han bruger som pejlemærke for sin ledelse.

Ledelsen sætter retningen, og så forventes medarbejderne at træffe de bedst mulige beslutninger.  Det giver de bedste resultater ifølge Kim Povlsen.

Kim Povlsen har en klar målsætning om at blive en af Danmarks bedste arbejdspladser, hvor medarbejderne glæder sig til at komme på arbejde og har energi, når de kommer hjem til deres familier.  Det gør de bl.a. ved at dyrke fællesskaberne i de enkelte teams og på tværs i organisationen. Han har også indført den hybride arbejdsuge og går selv foran ved at arbejde hjemmefra 2 dage om ugen. Et højdepunkt for Kim Povlsen er, når han serverer kaffe fra virksomhedens baristavogn og får mulighed for at tale med medarbejderne og høre de fantastiske ideer, som de går og brygger på.

En anden spændende erhvervsleder at hente inspiration fra er CEO og ejer i Bogense Plast, Per Jørgensen.  Han genkender udfordringerne med at tiltrække arbejdskraft, så han har de seneste 10 år haft fokus på at automatisere virksomhedens processer ved at implementere robotteknologi og digitalisere alle arbejdsprocesser.  Og det har styrket virksomhedens konkurrencekraft på det internationale marked. I dag kan Bogense Plast producere større volumen hurtigere og med færre medarbejdere.  De kan forædle produktet i langt højere grad, da robotterne giver en ensartet produktion med høj præcision og en nænsom håndtering af produkterne.

Ifølge Per Jørgensen kræver det både vilje og mod at automatisere sin produktionsvirksomhed. Til gengæld er der mange gevinster at hente.

Dog er det vigtigt ikke kun at investere i teknologi. De interne kompetencer til programmering og fejlfinding skal også være på plads, så man kan håndtere alle driftsopgaver.

Den tredje udfordring, som mange fynske erhvervsledere vil have fokus på de kommende år, er den grønne omstilling.  Mange erhvervsledere efterlyser viden og redskaber til, hvordan de får taget hul på denne udfordring. Så også her kan det være værdifuldt at lære af andres erfaringer. Viceadministrerende direktør og medejer i Plus Pack, Camilla Haustrup Hermansen er selv pioner på området, og virksomheden har en ambitiøs og langsigtet forretningsstrategi om, at Plus Pack skal levere 100% genanvendelige emballageløsninger til opbevaring af fødevarer uden CO2-aftryk i 2030. Hun fremhæver, at den grønne opstilling ikke kun er til fordel for miljøet. For virksomheder er der også rigtig stor fordele at hente ved at gå tidligt og proaktivt ind i arbejdet. Man kan rekruttere dygtige medarbejdere, og man kan bevise overfor ens kunder og markedet, at man er en attraktiv samarbejdspartner. Og så skal virksomheden kunne dokumentere sin ansvarlige adfærd.

Camilla Haustrup Hermansen har et godt råd til at komme i gang: Lav en overordnet plan – et road map – med alle de krav, der er i lovgivning, på markedet og internt organisationen. Spørg dine kunder og dine medarbejdere om, hvad de ser, at der kan komme.  De har helt sikkert mange gode inputs. Og bryd så planen ned til nogle mindre dele og sikre, at ejerskabet af enkeltelementerne ligger ude i organisationen.

Camilla Haustrup Hermansen opfordrer alle virksomheder til at sætte gang i transformationen, da bæredygtighed bliver et konkurrenceparameter i fremtiden.

For hellere selv sætte gang i bevægelsen end vente på at blive forceret ind i det, f.eks. ved regulering af markedet.

De tre største udfordringer for fynske erhvervsledere de næste par år er ’rekruttering og fastholdelse’, ’digitalisering og automatisering’ og ’den grønne omstilling’.    Udfordringer, der kalder på nye løsninger og investeringer for at fremtidssikre virksomhederne.

Klik og download vores whitepaper her

Klumme af direktør Jytte Reinholdt, Fynsk Erhverv, i Erhverv+ den 1. september 2022

Er du den nye direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri

Øget behov for fleksible løsninger giver vækst hos Strandlyst & Co. ApS

At skabe økonomisk stabilitet kræver fleksible løsninger og evnen til at tilpasse sig hurtigt. Det mener i hvert fald Kenneth Strandlyst, der står i spidsen for virksomheden Strandlyst & Co ApS

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.