Nyheder • 16/12/2014
Danskerne er verdens mest tilfredse medarbejdere
Dansk Arbejdsgiverforening har netop udgivet deres årlige arbejdsmarkedsrapport for 2014. Her kan man bl.a. læse, at vi danskere er klart de mest tilfredse med vores job blandt de undersøgte lande – med en ret stor margin ned til nummer to. “Men det er sådan set ikke noget nyt. Sådan har det været i flere år,” fortæller chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Christina Bjørnbak Hallstein, til Fynsk Erhverv.
Dansk Arbejdsgiverforening udgiver hvert år en rapport om det danske arbejdsmarked. Rapporten viser, at det danske arbejdsmarked ligger i toppen målt på en række parametre.
Vi er f.eks dem, som er mindst bange for at komme til skade på vores job, vi er det land, hvor færrest faglærte arbejder uden sikkerhedsudstyr, og så er vi også dem, der er klart mest jobtilfredse, målt på adskillige parametre som tilfredshed med arbejdstider, jobansvar, arbejdsglæde oa.
Målingen sammenligner Danmark med de øvrige EU-lande, men Dansk Arbejdsgiverforening mener, at man ud fra de foreliggende data kan kalde danskerne for verdens mest jobtilfredse, da der ikke findes sammenlignelige undersøgelser fra resten af verden.
– Det er ikke nogen nyhed, at danskerne er glade for deres job. Sådan har det været i mange år. Selv under finanskrisen og lige efter lå Danmark i top over arbejdsglade befolkninger, fortæller chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Christina Bjørnbak Hallstein, til Fynsk Erhverv.
Læs en sammenfatning af Arbejdsmarkedsrapport 2014 her.
Rapporten viser også, at det danske arbejdsmarked og de danske lønmodtagere stadig er blandt de mest fleksible i verden. I Danmark er der årligt op mod 800.000 jobåbninger, og 27 procent af alle beskæftigede er nyansatte mod 17 procent i EU i gennemsnit.
Omkring 30 procent af lønmodtagere, som skifter job, skifter både branche og arbejdsfunktion. Inklusive lønmodtagere, der enten skifter branche eller arbejdsfunktion, er 60 procent af jobskifterne ‘fagligt mobile, står der i rapporten.
Diskrepans mellem fakta og mediernes fokus
De danske medier har i de senere år fortalt meget om stress, udbrændthed og andre arbejdsmarkedsrelaterede sygdomme og gener, men danskerne melder altså ret konsekvent, at de er ’tilfredse’ eller ‘meget tilfredse’ med deres arbejdsforhold, og det endda med en forholdsvis stor margin ned til listens nummer to, Østrig.
“Vi synes jo, der er en diskrepans mellem de mange negative historie, medierne bringer fra danske arbejdspladser, og den store grad af tilfredshed, de arbejdende danskere selv rapporterer ind.”
– Vi synes jo, der er en diskrepans mellem de mange negative historie, medierne bringer fra danske arbejdspladser, og den store grad af tilfredshed, de arbejdende danskere selv rapporterer ind. Det skyldes måske, at der er nogen, der har interesse i de negative historier, men vi mener, det er vigtigt, at de her målinger også kommer ud i den offentlige debat, for det danske arbejdsmarked har altså ligget i den allerøverste internationale top i mange år, fortæller Christina Bjørnbak Hallstein.
Rapporten om jobtilfredshed differentierer ikke mellem forskellige brancher, men Christina Bjørnbak Hallstein fortæller, at tallene stort set er ens for den offentlige og den private sektor.