Nyheder • 07/10/2024

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Siden 1986 har Odense-virksomheden DAMIFO, der indtil tidligere i år var kendt under navnet Genknus & Kabell, arbejdet med affaldshåndtering og genanvendelse. Men selvom virksomheden hører til blandt branchens ældste aktører, og selvom dens primære fokus aldrig har været mere aktuelt end i dag, nytter det ikke at hvile på laurbærrene.

Det konstaterede Martin Johansen meget hurtigt, da han tiltrådte som direktør den 1. januar 2024 for at overtage driften fra ægteparret Jette og Lasse Kabell, der har stiftet virksomheden, og som stadig kommer på Teglværksvej 19 som konsulenter.

Derfor satte Martin Johansen tidligt ind på en klar mission: at lede virksomheden ind i en fremtid, hvor bæredygtighed og cirkulær økonomi er i fokus, og hvor forandringer i hverdagen er mange.

“Det har været et travlt og spændende år. Vi skulle integrere vores arbejdsgange i koncernens strategi, og det har krævet, at jeg bruger alle mine kompetencer over for både ansatte og kunder,” fortæller Martin Johansen, der med ansættelsen også tog springet fra den offentlige sektor til den private.

Overgangen var faktisk ikke så svær, som jeg havde forventet.

“Personaleledelse handler om at opføre sig ordentligt uanset sektor, men forskellen er, at vi nu skal tjene penge, og at der i den private sektor ikke er nogen mellemvej – man skal enten udvikle sig eller afvikle sig,” konstaterer Martin Johansen, der har en baggrund som kemiingeniør og siden har taget en HD i økonomi for at være bedre rustet til at træffe de rigtige beslutninger.

Udvikling kræver viden

Men selvom Martin Johansen kan skrive to færdiggjorte uddannelser på sit CV, er han langt fra færdig med at tilegne sig den viden, der skal til for at føre virksomheden trygt videre. For ifølge Johansen er nøglen til at klare de stigende krav vidensdeling og samarbejde. Derfor har han tidligere på året tilmeldt sig Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Jeg deltager for at få et fortroligt forum, hvor vi kan sparre om dagligdags udfordringer. Det handler ikke om mersalg, men om faglig sparring og at fange overordnede trends og tiltag, der går på tværs af brancherne.

“Det er rart at tale med ligesindede og få vendt udfordringerne,” siger Martin Johansen, som også er overbevist om, at vidensdeling er den logiske vej til at styrke DAMIFOs langsigtede strategi – ikke mindst fordi han selv har ekspertviden, der kan gavne de øvrige deltagere i netværket.

“I alle gode netværk bidrager alle med noget. Jeg er ret overbevist om, at jeg har erfaringer, som de øvrige medlemmer ikke har inden for ESG og bæredygtighed, og om hvordan man gør det til en forretning. Samtidig bliver jeg jo også klogere og får nye idéer, som jeg kan tage med hjem til vores egne brainstorm-møder,” konstaterer Martin Johansen videre.

Teknologi og rapportering åbner nye muligheder

DAMIFO står også over for fremtidige udfordringer som den liberaliserede affaldsbranche og kravene om bedre sortering og værdiskabelse af affald. Samtidig forventes ESG-rapportering at blive et konkurrenceparameter fra 2027. Johansen har derfor iværksat tiltag for at forberede virksomheden på de nye standarder.

ESG-rapportering rammer os direkte i 2027, men vi forbereder os allerede nu på, at vi snart skal levere dokumentation til vores kunder og samarbejdspartnere.

“Der er ingen tvivl om, at det bliver et konkurrenceparameter længe, før det rammer os direkte, så det er noget, vi fokuserer meget på. Det er også et af de områder, hvor det er interessant for mig at høre, hvordan de andre virksomheder i netværket forholder sig til rapporteringen,” fortæller direktøren, der sideløbende arbejder med at få nedbragt den mængde materiale, der køres til deponi.

“Vi kan optimere med nye magneter og ny teknologi. Ved at skille tingene så godt ad som muligt kan vi skabe mere værdi af de materialer, vi modtager, så vi følger markedsudviklingen og arbejder konstant på at finde alternative afsætningsmuligheder,” lyder det fra direktøren, der ser lyst på udfordringerne:

“Vi ser ind i en spændende fremtid. Vi kan godt lide at være de frække drenge i klassen og kigge på muligheder, som andre ikke har overvejet.”

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]