Nyheder • 25/02/2022

CREO: Bæredygtighed betyder overlevelse

Simon Vilhelm Haag Borg

For Simon Borg, administrerende direktør i CREO Arkitekter A/S, er der ingen tvivl om, hvad omstilling til bæredygtighed betyder for fremtidsudsigterne i den odenseanske arkitektvirksomhed:

Det er ret simpelt. Vores fremtid afhænger af, om vi kan omstille os til at have bæredygtigheden som en helt integreret del af alle vores projekter eller ej.

Og den proces skal gå ret stærkt, for så sent som i går har jeg fået en henvendelse fra en bygherre, der bad om referencer, der kunne bekræfte, at vi har haft bæredygtighed som en del af rådgivningsprocessen i andre projekter, hvis vi ville byde ind hos dem. Så for os betyder bæredygtighed overlevelse” fortæller Simon Borg.

Som mange andre arkitektfirmaer har CREO i årevis tænkt bæredygtighed ind i de løsninger, som kunderne er blevet præsenteret for, men samfundsudviklingen har gjort, at Simon Borg og hans kollegaer i byggebranchen generelt er blevet overhalet inden om af virkeligheden.

”Vi har arbejdet med bæredygtighed i mindst 15 år, og vi har haft talrige spændende, kreative og nyskabende projekter.  Det nye er, at der nu kommer meget konkrete krav til, at vi skal dokumentere designprocesser, der viser, at vores projekter er bæredygtige gennem alle faser, og den struktur og kultur er vi naturligvis gået i gang med at implementere,” fortæller CREO-direktøren, som med glæde har samlet handsken op, så arkitektvirksomheden kan komme up-to-speed på den del også.

Udvikling kræver nytænkning

Ifølge Simon Borg er der ingen tvivl om, at udviklingen vil få en positiv effekt for miljøet, og han er overbevist om, at retningen er sat i sten, men kundernes ønsker om dokumentation og referencer er svære for branchen at leve op til med kort varsel.

”Vi er gået i gang med at vende det hele på hovedet. Men der går temmelig lang tid med den slags i byggeriet: Først skal vi byde ind på et projekt, så skal vi vinde det, projektere det og endelig skal det udføres. Hvis det går rigtig stærkt, kan vi måske få referencer på tre-fire år. Der er ingen tvivl om, at vi er på vej, og vi kommer i mål, men det er selvfølgelig en udfordring for os alle sammen lige nu,” siger direktøren, som håber på, at myndighederne kan være med til at indstille kompasnålen for byggebranchen.

”Det er rigtig godt, når der bliver lavet lovgivning og regler, som sætter nogle faste retningslinjer for fremtiden, som alle skal sigte efter inden for en realistisk periode. Der er for eksempel masser af teknologier, som vi har kendt til i 20 år, hvor idéerne har været der, men når der skulle regnes efter i sidste ende, blev de nytænkende, bæredygtige tiltag måske sorteret fra, fordi de var for dyre at føre ud i livet, konstaterer direktøren og fortsætter:

Når bæredygtigheden pludselig bliver et ufravigeligt krav, for eksempel i udbudsrunderne inden for det offentlige, sker der noget meget hurtigt.

Direktøren henviser til, at der i 2023 indføres nye og langt strengere krav til bæredygtige tiltag i byggeriet med indførelse af en række bæredygtighedsklasser.

Store krav til ledelse og brancheorganisationer

Ifølge CREO-direktøren kræver udviklingen også, at virksomhederne i byggeindustrien bliver bedre klædt på til at arbejde med den udvikling, der kommer rasende, og det gælder ikke mindst på hans eget niveau.

Jeg slår til lyd for, at organisationerne gør endnu mere for at få uddannet lederne, i alle de små og mellemstore virksomheder, til at tænke og arbejde bæredygtigt i hverdagen, for ellers vil deres ansatte heller ikke gøre det.

Det kunne for eksempel være arkitekternes egen organisation, Danske Arkitektvirksomheder, eller Fynsk Erhverv, der laver nogle kortere workshops, hvor ledere relativt hurtigt bliver klædt på med nogle håndgribelige råd om, hvordan bæredygtighed tænkes ind i forretningen. Vi skal ikke alle sammen kunne alle de nørdede detaljer, men vi skal alle sammen kunne udstikke retningen og blive inspireret, så vi ved, hvornår vi har brug for at kalde eksperterne ind,” mener CREO-direktøren.

Direktøren har allerede kastet sig over opgaven med at få medarbejderne til at blive klogere i fællesskab.

”Hos CREO har vi rigtigt mange dygtige ildsjæle, som har arbejdet med bæredygtighed i mange år og derfor er superdygtige inden for mange områder. Men internt er der også hos os barrierer for vidensdeling om, hvad der er smart, hvordan alle løsningerne indbyrdes kan integreres, og om hvordan vi kan få det hele samlet i designprocessen, så vi næste gang er klar til at have det hele tænkt ind i den store pakke. Her er det nødvendigt, at der ledelsesmæssigt afsættes ressourcer til, at vi samler op på vanerne og ændrer dem løbende i hele organisationen, og det gælder naturligvis også hos os” fortæller Simon Borg.

I december 2022 flyttede CREO Arkitekter A/S til ny lokaler på Thomas B. Thriges Gade i Odense C.

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]