Nyheder • 25/02/2022

CREO: Bæredygtighed betyder overlevelse

Simon Vilhelm Haag Borg

For Simon Borg, administrerende direktør i CREO Arkitekter A/S, er der ingen tvivl om, hvad omstilling til bæredygtighed betyder for fremtidsudsigterne i den odenseanske arkitektvirksomhed:

Det er ret simpelt. Vores fremtid afhænger af, om vi kan omstille os til at have bæredygtigheden som en helt integreret del af alle vores projekter eller ej.

Og den proces skal gå ret stærkt, for så sent som i går har jeg fået en henvendelse fra en bygherre, der bad om referencer, der kunne bekræfte, at vi har haft bæredygtighed som en del af rådgivningsprocessen i andre projekter, hvis vi ville byde ind hos dem. Så for os betyder bæredygtighed overlevelse” fortæller Simon Borg.

Som mange andre arkitektfirmaer har CREO i årevis tænkt bæredygtighed ind i de løsninger, som kunderne er blevet præsenteret for, men samfundsudviklingen har gjort, at Simon Borg og hans kollegaer i byggebranchen generelt er blevet overhalet inden om af virkeligheden.

”Vi har arbejdet med bæredygtighed i mindst 15 år, og vi har haft talrige spændende, kreative og nyskabende projekter.  Det nye er, at der nu kommer meget konkrete krav til, at vi skal dokumentere designprocesser, der viser, at vores projekter er bæredygtige gennem alle faser, og den struktur og kultur er vi naturligvis gået i gang med at implementere,” fortæller CREO-direktøren, som med glæde har samlet handsken op, så arkitektvirksomheden kan komme up-to-speed på den del også.

Udvikling kræver nytænkning

Ifølge Simon Borg er der ingen tvivl om, at udviklingen vil få en positiv effekt for miljøet, og han er overbevist om, at retningen er sat i sten, men kundernes ønsker om dokumentation og referencer er svære for branchen at leve op til med kort varsel.

”Vi er gået i gang med at vende det hele på hovedet. Men der går temmelig lang tid med den slags i byggeriet: Først skal vi byde ind på et projekt, så skal vi vinde det, projektere det og endelig skal det udføres. Hvis det går rigtig stærkt, kan vi måske få referencer på tre-fire år. Der er ingen tvivl om, at vi er på vej, og vi kommer i mål, men det er selvfølgelig en udfordring for os alle sammen lige nu,” siger direktøren, som håber på, at myndighederne kan være med til at indstille kompasnålen for byggebranchen.

”Det er rigtig godt, når der bliver lavet lovgivning og regler, som sætter nogle faste retningslinjer for fremtiden, som alle skal sigte efter inden for en realistisk periode. Der er for eksempel masser af teknologier, som vi har kendt til i 20 år, hvor idéerne har været der, men når der skulle regnes efter i sidste ende, blev de nytænkende, bæredygtige tiltag måske sorteret fra, fordi de var for dyre at føre ud i livet, konstaterer direktøren og fortsætter:

Når bæredygtigheden pludselig bliver et ufravigeligt krav, for eksempel i udbudsrunderne inden for det offentlige, sker der noget meget hurtigt.

Direktøren henviser til, at der i 2023 indføres nye og langt strengere krav til bæredygtige tiltag i byggeriet med indførelse af en række bæredygtighedsklasser.

Store krav til ledelse og brancheorganisationer

Ifølge CREO-direktøren kræver udviklingen også, at virksomhederne i byggeindustrien bliver bedre klædt på til at arbejde med den udvikling, der kommer rasende, og det gælder ikke mindst på hans eget niveau.

Jeg slår til lyd for, at organisationerne gør endnu mere for at få uddannet lederne, i alle de små og mellemstore virksomheder, til at tænke og arbejde bæredygtigt i hverdagen, for ellers vil deres ansatte heller ikke gøre det.

Det kunne for eksempel være arkitekternes egen organisation, Danske Arkitektvirksomheder, eller Fynsk Erhverv, der laver nogle kortere workshops, hvor ledere relativt hurtigt bliver klædt på med nogle håndgribelige råd om, hvordan bæredygtighed tænkes ind i forretningen. Vi skal ikke alle sammen kunne alle de nørdede detaljer, men vi skal alle sammen kunne udstikke retningen og blive inspireret, så vi ved, hvornår vi har brug for at kalde eksperterne ind,” mener CREO-direktøren.

Direktøren har allerede kastet sig over opgaven med at få medarbejderne til at blive klogere i fællesskab.

”Hos CREO har vi rigtigt mange dygtige ildsjæle, som har arbejdet med bæredygtighed i mange år og derfor er superdygtige inden for mange områder. Men internt er der også hos os barrierer for vidensdeling om, hvad der er smart, hvordan alle løsningerne indbyrdes kan integreres, og om hvordan vi kan få det hele samlet i designprocessen, så vi næste gang er klar til at have det hele tænkt ind i den store pakke. Her er det nødvendigt, at der ledelsesmæssigt afsættes ressourcer til, at vi samler op på vanerne og ændrer dem løbende i hele organisationen, og det gælder naturligvis også hos os” fortæller Simon Borg.

I december 2022 flyttede CREO Arkitekter A/S til ny lokaler på Thomas B. Thriges Gade i Odense C.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]