Nyheder • 18/08/2020

Corydon: Virksomhederne har brug for transparens

Bjarne Corydon, Børsen - Foto: Steven Achiam

Bjarne Corydon, Børsen – Foto: Steven Achiam

Som Finansminister fra 2011 til 2015 og et nuværende job som direktør og chefredaktør på Dagbladet Børsen kender Bjarne Corydon pulsen i de danske virksomheder, ligesom han har indgående kendskab til arbejdsgangene på Christiansborg. På den måde er han bedre rustet end de fleste til at forstå de mekanismer, coronakrisen har sat i gang.

“Jeg føler mig faktisk meget privilegeret, fordi jeg kan sammenligne noter fra forskellige beslutningsfora. Jeg kender til rumlen bag de lukkede døre i regeringsregi, og jeg ved samtidig, hvad bestyrelserne i virksomhederne har af udfordringer lige nu,” siger Bjarne Corydon, der ser frem til at dele ud af sine erfaringer, når han skal tale ved generalforsamlingen i Fynsk Erhverv den 24. august.

Og Bjarne Corydon ikke er i tvivl om, at den seneste udvikling i coronakrisen giver anledning til dybe panderynker i alle lejre, og at både politikere og virksomhedsejere arbejder hårdt på at finde fremtidssikrede løsninger.

“Den gennemgående stemning er nok, at første bølge blev håndteret godt og effektivt, og at Danmark overordnet set klarede det bedre, end man kunne have frygtet. Men hvor der før sommerferien var en fornemmelse af, at krisen var ved at klinge af, er der nu klare tendenser i retning af, at vi kommer til at leve med følgerne i lang tid,” siger Bjarne Corydon.

“Så nu er vi der igen. Ganske vist med bedre redskaber end sidst, men vi kan ikke gøre det samme en gang til, for det er for dyrt. Nu handler det om, hvordan vi danser uden om den store nedlukning, og der vil blive foretaget en vifte af dansetrin, for der er store forskelle i, hvordan det går i de forskellige kommuner og i de forskellige brancher,” konstaterer Bjarne Corydon.

Virksomhederne efterspørger transparens

Ifølge Børsens chefredaktør betyder de dystre tendenser i endnu højere grad, at virksomhederne efterspørger så klare pejlemærker fra hans tidligere kollegaer på Christiansborg, som det er muligt.

Virksomhederne skal forberede sig på en fremtid, der har mange ubekendte parametre, og derfor efterspørger de transparens i beslutningerne fra politikerne, så det bliver muligt at planlægge de initiativer, der skal til for at sikre deres fremtidige forretninger,

forklarer Bjarne Corydon, som fuldt ud anerkender, at Mette Frederiksen og de øvrige beslutningstagere står over for en vanskelig situation.

“Det skyldes ikke mindst, at der er et stort mismatch mellem de forskellige markeder. Aktiemarkedet fortsætter med at bevæge sig frem, og det samme gør boligmarkedet, så her er der stor optimisme. På den anden side er der realpolitiske tal og en eksportudvikling, som trækker i den modsatte retning. Det giver en lang række udfordringer, som vi særligt kan mærke i den finansielle sektor, hvor de negative renter synes frosset fast. Der bliver virkelig grublet over, hvad vi har med at gøre,” siger Bjarne Corydon.

Tæring efter næring

Ud over de helt aktuelle udfordringer, som nærmest ændrer sig time for time for virksomhederne over hele verden, så understreger Bjarne Corydon også, at der venter diskussioner om, hvad der skal ske på den anden side af corona-krisen, når regningen skal betales.

“Lige nu har vi haft et frikvarter fra alle andre diskussioner. Alt har handlet om corona, og snakken om økonomien er faldet i baggrunden. Der venter en stor corona-regning, som rent teknisk ikke er den ikke den største udfordring, men den kan betyde, at nogle af de andre tiltag ikke længere er finansieret. Og derfor venter der en samtale om, hvad ting faktisk koster,” siger Bjarne Corydon, som tror, at tanken betalingen af den regning giver nervøse trækninger i nogle brancher.

“Der er ikke meget tvivl om, at der for eksempel skal gøres noget på klimaområdet, men det er meget dyrt, og det er ikke sikkert, at der er råd til det nu. Det kunne godt betyde, at nogle af pengene bliver hentet fra grupper i samfundet, som ikke har stemningen med sig. Det tror jeg, at de er meget opmærksomme på i den finansielle sektor,” vurderer Bjarne Corydon.

Bjarne Corydon, Børsen - Foto: Steven Achiam
Bjarne Corydon, Børsen – Foto: Steven Achiam

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri