Nyheder • 22/01/2015

Centralbank vil hjælpe virksomheders finansiering

Den Europæiske Centralbank (ECB) påtænker en drastisk øvelse for at kickstarte den europæiske økonomi. De vil forenklet sagt lade seddelpressen køre for at pumpe flere penge ud til de nationale banker, og håbet er, at de vil låne dem videre til erhvervslivet.

Efter alt at dømme vil Eurozonens ansvarlige centralbank, ECB (billedet foroven, red.), der har hovedsæde i Frankfurt, i morgen lancere en kontroversiel plan til at kickstarte den europæiske økonomi.

Banken vil gennemføre såkaldte kvantitative lempelser (‘quantative easings’, også kaldet ‘QE’) for mindst 500 milliarder Euro, hvad der svarer til over 3.700 milliarder danske kroner.

Banken trykker simpelthen de nye penge, som de enkelte europæiske centralbanker så bruger på at opkøbe egne statsobligationer.

Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, fortæller til Danmarks Radio, at ECB håber, at de nationale centralbankers opkøb vil få to afgørende effekter: For det første, at det vil få privatbanker til at låne mere ud til virksomheder og private, som så igen forbruger mere og dermed skaber en vækstspiral.

For det andet, at renterne på europæiske statsobligationer falder, så investorerne vil sætte deres penge i andre statsobligationer med højere rente, f.eks. amerikanske, hvilket i så fald vil svække Euroens kurs overfor Dollaren og dermed gøre europæiske varer billigere og styrke eksporten.

Beslutningen er endnu ikke endeligt vedtaget, og effekterne på både kort og lang sigt er helt ukendte – især for Danmark, der ikke er et Eurozone-land, og som derfor muligvis vil blive berørt anderledes end de Euro-lande, lempelserne direkte sigter mod. Fynsk Erhverv vil derfor ikke kommentere på initiativet.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.